Чернігівщина: Небезпечні хвороби краще попередити, ніж потім ліквідовувати їх наслідки

Чернігівщина: Небезпечні хвороби краще попередити, ніж потім ліквідовувати їх наслідки

03.07.13 08:04 0 984
У зв’язку з складною епізоотичною ситуацією по Африканській чумі свиней в Російській Федерації та для недопущення поширення вірусу на території Чернігівської області, 1 липня заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло провів засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації.

Відкриваючи засідання, Олександр Шанойло наголосив на важливості даного питання, зазначивши, що згідно з офіційним повідомленням Департаменту ветеринарного і продовольчого нагляду Міністерства сільського господарства та продовольства Республіки Білорусь, на території Гродненської області (с.Чапунь, Івьєвський район) зареєстровано захворювання свиней на африканську чуму.

«Враховуючи даний факт, ми тепер маємо ще одну країну-сусіда, яка неблагополучна по даному захворюванню. Краще попередити занесення африканської чуми та ящуру на територію Чернігівщини, ніж потім їх локалізовувати, адже ці хвороби надзвичайно небезпечні і спричиняють значні економічні збитки», - підкреслив заступник голови облдержадміністрації.

Про ситуацію на Чернігівщині доповів начальник головного управління ветеринарної медицини в області Віктор Кульбако.

Як він зазначив, на сьогоднішній день епізоотична ситуація по африканській чумі свиней стабільна та контрольована. Спеціалістами ветеринарної медицини проводиться значна робота в межах їх компетенції по недопущенню занесення збудника на територію області. В області утримується біля 88 тис.гол.свиней в 134 колективних свиногодарствах, в тому числі господарств, які утримують більше 1000 гол. - 10. В 1270 населених пунктах області утримується 135 тис.гол.свиней. На території області розміщено п’ять пунктів пропуску через державний кордон.

Пункти обладнані установками для утилізації продуктів харчування, які заборонено для ввозу на територію України.

Інспекторами ветеринарної медицини проведено 315 обстежень, складено 83 приписів, піддано штрафу 44 особи.

Протягом травня місяця обстежено всі с/г підприємства на предмет «закритого режиму». При цьому видано 18 приписів та накладено 5 штрафів.

Начальником головного управління ветеринарної медицини в Чернігівській області – Головним державним інспектором видано ряд розпорядчих документів, щодо недопущення занесення збудника АЧС на територію області, а також розроблений план дій при підозрі захворювання (загибелі) свиней на АЧС.

Контроль за ситуацією у дикій фауні проводиться шляхом проведення ліцензійного полювання та дослідження матеріалу добутих тварин, а також візуального спостереження за станом диких тварин.

Підсумовуючи порушені питання, Олександр Шанойло закликав учасників засідання докласти максимум зусиль для недопущення занесення на територію України, зокрема на територію Чернігівської області, збудника хвороби, а саме тримати на контролі утримання свинопоголів`я, проводити широку роз`яснювальну роботу через засоби масової інформації, миттєво реагувати на всі випадки захворювання та загибелі свиней в господарствах різної форми власності.

Про це повідомили у Чернігівській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ