Змішування компонентів автомобільного бензину чи дизельного палива з додатками: оподатковувати акцизним податком чи ні?

Змішування компонентів автомобільного бензину чи дизельного палива з додатками: оподатковувати акцизним податком чи ні?

03.07.13 10:55 0 983
Платниками акцизного податку є особи, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини (пп.212.1.1 п.212.1 ст.212 Податкового кодексу).

Об’єктом оподаткування є, зокрема, операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), реалізації (передачі) підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання, промислової переробки, здійснення внесків до статутного капіталу, а також своїм працівникам.

Відповідно до положень Податкового кодексу нафтопродукти належать до підакцизних товарів. Підпунктом 215.3.4 статті 215 Податкового кодексу визначено перелік підакцизних нафтопродуктів за кодами товару (продукції) та ставки акцизного податку на них.

Згідно з п.4 ч.6 ст.40 Митного кодексу України незалежно від положень ст.40 цього ж кодексу не відповідають критерію достатньої переробки змішування товарів, які походять з різних країн, якщо характеристики кінцевої продукції суттєво не відрізняються від характеристик товарів, що змішуються.

Відповідно до висновку Мінпаливенерго введення в товарні бензини та дизельне паливо присадок, які покращують експлуатаційні властивості палив (наприклад мийні властивості, зміна кольору тощо), при цьому не змінюється марка нафтопродуктів, не може визначатись як виробництво, а змішування компоненту автомобільного бензину та компоненту дизельного палива, які не є товарною продукцією, з додатками (присадками), внаслідок чого отримують товарні бензини та товарне дизельне пальне, які повинні відповідати діючим в Україні нормативно-технічним документам, вважається виробництвом.

Марка нафтопродуктів – нафтопродукт, назва, умовне позначення, склад та властивості якого регламентовано стандартами і технічними умовами (наказ Міністерства палива та енергетики України від 04.06.2007 №271/121).

При виробництві товарних нафтопродуктів методом змішування компонента автомобільного бензину та компонента дизельного палива з додатками (присадками) необхідно здійснювати процедуру постановки продукції на виробництво згідно з ДСТУ 4311:2004 «Система розроблення та постановки продукції на виробництво. Продукція нафтопереробки та нафтохімії». Після здійснення постановки продукції на виробництво необхідно проводити обов’язкову сертифікацію цих нафтопродуктів у системі УкрСепро.

Отже, виготовлення товарних бензинів та товарного дизельного пального методом змішування компонента бензину моторного або компонента дизельного палива з додатками (присадками) є виробництвом, тому їх оподаткування акцизним податком здійснюється на загальних підставах.

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільська районна ...
Наступна новина: У Львівській області понад ...

КОМЕНТАРІ