В Луцьку соціальний захист тих, хто працює в шкідливих і важких умовах

В Луцьку соціальний захист тих, хто працює в шкідливих і важких умовах

04.07.13 08:09 0 818
У сучасних умовах неабиякого значення набуває атестація робочих місць за умовами праці. Постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442 визначено Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці та Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Атестація робочих місць за умовами праці – це комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що впливають на здоров’я і працездатність працівників у процесі трудової діяльності. Періодичність такої атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років.

Після проведення лабораторно-інструментальних досліджень комісія складає Карту умов праці на кожне робоче місце, яка включає оцінку всіх шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, гігієнічну оцінку, оцінку технічного та організаційного рівня. На групу аналогічних робочих місць допускається заповнення однієї Карти, якщо умови і характер праці на цих робочих місцях аналогічні за всіма показниками умов праці, на яких проведена атестація.

За результатами атестації визначаються термінові заходи щодо поліпшення умов і безпеки праці, що не вимагають для їх розробки і впровадження участі сторонніх організацій і фахівців. Також вирішуються питання надання пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», інших пільг та компенсацій за умови праці. За результатами атестації видається наказ по підприємству, а витяги з наказу додаються до трудових книжок працівників. Матеріали атестації зберігаються 50 років.

Порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Функції з питань соціального захисту працівників, зайнятих на роботах з шкідливими та важкими умовами праці, та контролю за якістю проведення атестації робочих місць підприємствами, установами та організаціями міста здійснює відділ праці управління економіки Луцької міської ради. Експертом з умов праці відділу праці за період з початку ц.р. року проведено перевірки 28 суб’єктів господарювання, кожна шоста перевірка – повторна. Було обстежено 364 робочих місць, із яких атестовано 250 або 68,7 відсотка. Встановлено, що на 54 робочих місцях виконували роботи працівники, зайнятість на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списками № 1 та № 2.

В ході проведення експертизи умов праці було виявлено, що не розпочали роботу з питання проведення атестації робочих місць за умовами праці у СП ТзОВ «Луцьктехнобуд» (директор Кугаєвський О.Л.), ТзОВ фабрика «Чайка» (директор Янюк П.Д.), ПАТ «Луцький пивзавод» (директор Конзера А.І.), ТзОВ «ДС Мотор Сервіс» (директор Диль С.М.), ТзОВ «Бетон Брук Сервіс» (директор Стрихарчук С.С.). Працівники цих суб’єктів господарювання позбавлені пільг за умови праці, передбачені чинним законодавством. Керівникам рекомендовано провести атестацію робочих місць та забезпечити надання працівникам пільг за умови праці відповідно до її результатів.

Управління економіки міської ради

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ