На Хмельниччині світова спільнота ретельно відстежує ситуацію в атомній галузі переймаючись рівнем безпеки АЕС

На Хмельниччині світова спільнота ретельно відстежує ситуацію в атомній галузі переймаючись рівнем безпеки АЕС

04.07.13 08:10 0 834
Ядерна енергетика відіграє і відіграватиме в перспективі ключову роль в енергозабезпеченні країни, а також розглядається як один з факторів для забезпечення економічного зростання держави. Глава держави підписав Указ, затвердивши рішення Радбезу від 5 червня 2013 стосовно «Питання розвитку атомно-промислового комплексу та створення ядерно-паливного циклу в контексті забезпечення енергетичної безпеки України».

Питання підвищення безпеки АЕС з працюючими енергоблоками і тими, що тільки мають з’явитися на промислових майданчиках, стало темою розмови в ході ознайомлювального візиту представників посольства США, Комісії ядерного регулювання США та ДІЯР України на Хмельницьку АЕС.

Генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко розповів гостям чим живе колектив яких показників вдалося досягти в поточному році та з початку експлуатації, які заходи реалізуються на обох енергоблоках задля їх безпечної роботи. Торкнувся історії спорудження станції, яка вже вдруге переживає моменти тривалого гальмування у будівництві нових потужностей. Оголошений мораторій на спорудження ядерних енергоблоків, спричинений чорнобильською аварією, на роки позбавив нетішинських енергетиків можливості експлуатувати не один, а два мільйонники. За будівництво другого довелося боротися невиправдано довго. Схожа доля спіткала і його наступників – третій та четвертий енергоблоки. І коли ситуація зрушилася з місця, були пройдені всі етапи аж до прийняття Закону про дозвіл на будівництво і зажевріла надія, що невдовзі воно розпочнеться, стався прикрий інцидент на японській АЕС. Ті події не могли не позначитися на вже прийнятих рішеннях, з’явилися додаткові вимоги, які необхідно враховувати. Росіяни вже запропонували концептуальне рішення проекту третього і четвертого реакторів Хмельницької АС з урахуванням ризиків «Фукусіми». Багато аспектів наразі в стадії обговорення, немає жодного документального рішення про використання старих конструкцій, на чому наголосив М.С.Панащенко. Отож, реальні роботи не можуть бути розпочатими і конкретних строків, коли це станеться, не названо.

Зрозуміло одне – держава Україна і надалі розвиватиме атомну енергетику, неухильно дотримуючись світових стандартів безпеки як під час експлуатації вже діючих енергоблоків, так і в ході будівництва нових. Іншого не дано. На цьому акцентували увагу гостей і генеральний директор станції Микола Панащенко, і голова Державної інспекції ядерного регулювання України Олена Миколайчук.

Микола Сергійович пояснив про додаткові вимоги з підвищення безпеки енергоблоків. Акцентував увагу Микола Панасенко на необхідності будівництва нових ядерних енергоблоків, що передбачено Стратегією розвитку паливно-енергетичного комплексу.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ