На Хмельниччині подоляни вже почали сплачувати до бюджету податок на нерухомість

На Хмельниччині подоляни вже почали сплачувати до бюджету податок на нерухомість

04.07.13 09:54 0 786
Наразі, за оперативними даними Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області, в регіоні налічується 5183 потенційних платників податку на нерухомість, яким нараховано до сплати 1,8 мільйона гривень.

На початок липня на Хмельниччині свої податкові зобов’язання перед державою відносно сплати за «зайву» квадратуру належного їм нерухомого майна вже виконали 45 громадян, які сплатили близько 10 тисяч гривень податку.

Втім, поповнення бюджетних рахунків надходженнями від податку на нерухомість фактично лише розпочато. Загалом нововведення, на кінець поточного року, за оцінками фахівців Міністерства, має поповнити місцеві бюджети України на 75 мільйонів гривень.

«Податкові повідомлення-рішення про суму податку та платіжні реквізити власники об’єктів житлової нерухомості цьогоріч отримали у період з 15 квітня до 1 липня. А починаючи з 2014-го року рахунок приходитиме до 15 січня. При цьому сплатити податок необхідно протягом двох місяців з дня вручення повідомлення. До речі, за прострочений платіж передбачені санкції», – пояснює перший заступник начальника Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області Володимир Михайлюк.

Зазначимо, що у разі незгоди з нарахованою сумою податку власники житла можуть звернутися до податкових інспекцій для уточнення та звірки даних.

Крім того, платники можуть звернутися до фахівців Міндоходів і для визначення житла, на яке застосовуватиметься пільга. Так, квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 кв. м. та 250 кв. м. відповідно, не оподатковуються. Податок сплачується лише за ті метри, які перевищують зазначені квадрати. Однак така пільга застосовується тільки до одного з об’єктів житлової нерухомості. Тому власники кількох квартир або будинків можуть звернутися до податкових інспекцій для нарахування пільги на той об’єкт, який вважають за доцільне.

Що ж до юросіб, які мають відомче житло, то вони самостійно обчислюватимуть суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого подаватимуть декларацію до органу Міндоходів за місцезнаходженням об’єкта.

Також нагадаємо, що податок на нерухомість запроваджено з 1 січня 2013 року. Оподатковуються будівлі, які відносяться до житлового фонду, а саме – житлові будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах.

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ