Львівщина: на Сколівщині ще один постраждалий від укусу змії

Львівщина: на Сколівщині ще один постраждалий від укусу змії

04.07.13 08:23 0 870
2 липня о 21:22 у реанімаційне відділення Сколівської ЦРЛ госпіталізовано 38-річного жителя с. Завадка Сколівського району з діагнозом укус змії в руку. На даний момент потерпілий перебуває у стані середньої важкості.

Враховуючи прогнози синоптиків, щодо подальшого утримання теплої та сухої погоди, Головне управління ДСНС України у Львівській області звертається до населення бути особливо уважними та обережними під час походів до лісу чи проведенні господарських робіт.

Змії, що водяться на території України, не люблять спеку. Для них може бути летальною температура тіла 37 – 40 градусів. Пік активності плазунів припадає на травень і вересень. Відрізнити отруйних змій від безпечних вужів неспеціалістові важко. Тим не менше, про всяк випадок, краще дотримуватися елементарних правил безпеки.

Якщо випадково побачили плазуна поряд із собою – не панікуйте, не наближайтесь і не робіть різких рухів, а спокійно відійдіть.

Будьте уважні у місцях, де можна зустріти гадюк: висока трава, кущі, ліс.

Вирушаючи у ліс краще взувати високе, щільне взуття, котре змія не прокусить. Гадюк приваблюють купи сміття, закинуті будівлі – це для них найкраще укриття.

Якщо гадюка таки вкусила, головне, якнайшвидше зупинити поширення отрути по тілу! Варто спробувати відсмоктати частину отрути з рани. Кров'янисту рідину, що відсмоктується, треба відразу ж спльовувати. Відсмоктування не можуть робити люди, у яких у роті є язви та ранки. Потім з підручних матеріалів на уражену кінцівку накладають шину і вживають заходів для екстреного транспортування потерпілого в лікувальну установу. Під час транспортування на місце укусу рекомендується класти холод, давати якомога більшу кількість рідини, щоб зменшити концентрацію отрути в організмі та сприяти його виділенню із сечею.

Існувала думка про необхідність припікань, надрізів, накладання джгута. Зараз така думка вважається неправильною. Припікання лише збільшує рану, сприяючи її нагноєнню, але не знищує отрути, надрізами ж не завжди вдається викликати сильну кровотечу, тому що в отруті присутні речовини, що викликають швидке згортання крові, а саме місце укусу сильно травмується. Перетягування джгутом кінцівки також не може призупинити проникнення отрути в організм, оскільки він поширюється не по кровоносним, а по лімфатичних судинах. При укусі в голову чи шию, це місце потрібно притиснути.

Якщо є шприц і ліки для ін'єкцій, то найбільш радикальним методом лікування буде миттєве введення протиотрутної сироватки, а також серцево-судинних засобів.

Зміїна отрута викликає сильну алергічну реакцію, тож у мандрівку з собою доречно брати антигістамінні препарати.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Понад півтори мільярди ...
Наступна новина: У першому півріччі 2013 ...

КОМЕНТАРІ