У Львівській області Олег Панькевич та Леонтій Мартинюк ініціюють відзначення на державному рівні 70-річчя Третього Великого Збору ОУН

У Львівській області Олег Панькевич та Леонтій Мартинюк ініціюють відзначення на державному рівні 70-річчя Третього Великого Збору ОУН

04.07.13 09:11 0 721
Народні депутати України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Панькевич та Леонтій Мартинюк внесли на розгляд Верховної Ради України проєкт постанови "Про відзначення 70-річчя проведення Третього Надзвичайного Великого Збору ОУН". Документ передбачає підготовку та організацію заходів з нагоди ювілею Третього Надзвичайного Великого Збору ОУН.

"Ухвалення Верховною Радою запропонованої постанови сприятиме поінформованості всього суспільства про національно-визвольну боротьбу українців та встановленню історичної справедливости – визнанню ОУН та УПА українським національно-визвольним рухом у ХХ ст. Український національно-визвольний рух у своїй подальшій діяльності аж до проголошення Акта про Незалежність 1991 р. опирався саме на ідейно-програмні засади Третього Надзвичайного Великого Збору ОУН – це боротьба за свободу і права нації та людини", – зазначив народний депутат України Олег Панькевич.

Довідка: 21 серпня 1943 р. на хуторі Веснівка поблизу с. Золота Слобода Козівського району Тернопільської области було скликано Великий Збір ОУН, який тривав до 25 серпня. У нараді Збору взяли участь 27 делегатів, а головував на засіданнях заступник Крайового провідника ОУН Північно-західних українських земель Ростислав Волошин. На Зборі ОУН розглядали питання оцінки міжнародної та внутрішньополітичної ситуації, зміни програмних засад та статуту організації, обирали провідників. Одна з ключових дискусій стосувалася майбутньої діяльности українського визвольного руху. Серед рішень, ухвалених учасниками наради, були зміцнення лав УПА та розгортання міжнародної діяльности, консолідація та активізація боротьби поневолених народів СССР та Третього Рейху під гаслами "Воля народам! Воля людині!". ОУН закликала до національних революцій, які мали охопити всі поневолені народи. Першим кроком до цього стала невдовзі організована українським визвольним рухом Конференція поневолених народів Східної Європи та Азії (21–22 листопада 1943 р.).

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: На Тернопіллі у Збаражі ...

КОМЕНТАРІ