У Рівненській області роз’яснення окремих положень законодавства про благодійну діяльність

У Рівненській області роз’яснення окремих положень законодавства про благодійну діяльність

04.07.13 08:15 0 787
Благодійна діяльність — це добровільна особиста або майнова допомога для досягнення визначених законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику.

Сферами благодійної діяльності є:

1) освіта;

2) охорона здоров’я;

3) екологія, охорона довкілля та захист тварин;

4) соціальний захист, соціальне забезпечення, соціальні послуги і подолання бідності;

5) культура та мистецтво, охорона культурної спадщини;

6) наука і наукові дослідження;

г) спорт і фізична культура, тощо…

Варто зауважити, що відповідно до ст.6 вказаного Закону благодійні кошти чи майно передаються для досягнення певних цілей, які наперед можуть бути визначенні благодійником, зокрема, для придбання в заклади освіти чи охорони здоров’я меблів, предметів особистої гігієни, іграшок, канцелярських товарів тощо.

Ст.1 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» передбачено, що благодійна діяльність здійснюється на засадах добровільності.

А це означає, що при передачі грошових коштів чи будь-якого майна фізичною чи юридичною особою на користь набувача благодійної допомоги не може застосовуватися примус. Зворотне суперечить вимогам чинного законодавства та засадам благодійності.

У випадку вимагання посадовими особами закладів освіти чи охорони здоров’я у громадян сплати внеску під виглядом «благодійного», останні повинні повідомляти про такі факти вищестоящі організації та правоохоронні органи, у тому числі органи прокуратури, а також звертатися із відповідними скаргами та зверненнями, які будуть розглядатися та вирішуватися по суті.

Старший прокурор відділу

прокуратури Рівненської області

Ольга Матвійчук
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ