На Житомирщині працівники ветеринарної міліції вчилися виявляти небезпечну інфекцію - африканську чуму свиней

На Житомирщині працівники ветеринарної міліції вчилися виявляти небезпечну інфекцію - африканську чуму свиней

04.07.13 08:51 0 763
У зв’язку з виявленням у сусідніх з Україною державах випадків зараження свиней африканською чумою, на Житомирщині розпочато ряд заходів щодо запобігання виникненню цього небезпечного захворювання.

Окрім постійних профілактичних заходів, у прикордонному Овруцькому районі відбувся семінар для фахівців у галузі ветеринарної медицини щодо дій у разі виявлення вогнища небезпечного захворювання. Участь у ньому взяли й працівники відділу ветеринарної міліції УМВС України в Житомирській області, які на базі одного з сільськогосподарських підприємств разом з представниками державної ветеринарної інспекції продемонстрували тактику невідкладних дій під час виявлення вогнища інфекції.

– Враховуючи, що африканська чума свиней спричиняє величезні економічні збитки як населенню, так і державі, важливо максимально чітко виконувати усі необхідні дії, спрямовані на її запобігання, - коментує головний державний ветеринарний інспектор Житомирської області Володимир Янович. - Навчальні заходи, проведені допоможуть фахівцям скоординувати спільні дії в разі виявлення цього захворювання та мінімізувати негативні наслідки.

За змодельованою ситуацією на одному з фермерських господарств було умовно виявлено вогнище інфекції. На спеціальному посту, розташованому на в’їзді до села, працівники міліції зупиняли транспорт та проводили огляд речей з метою виявлення небезпечної м’ясної продукції та тварин, які потенційно несуть загрозу зараження. Присутні на власні очі побачили, як саме відбувається процес огляду та обробки транспорту на карантинних територіях.

Наступним етапом навчання стало вивчення роботи фахівців безпосередньо у вогнищі зараження. Міліціонери та ветеринарні лікарі наочно ознайомилися з особливостями діагностики та локалізації хвороби, у тому числі провели практичні навчання з проведенням розтину тварин, дослідженням тканин, їх знезараження та захоронення.

Після завершення навчальної частини учасники семінару перейшли до вивчення реальних профілактичних заходів. Вони відвідали прикордонний автомобільний пункт пропуску «Виступовичі», де спостерігали за спеціальною обробкою автотранспорту та оглядом речей пасажирів з метою недопущення ввезення на територію України небезпечної м’ясної продукції. Продемонстрували відвідувачам і роботу спеціальної печі для спалювання забороненої для ввозу продукції.

- Наразі міліцією проводяться профілактичні заходи по запобіганню африканській чумі свиней, - коментує т.в.о. начальника відділу ветеринарної міліції УМВС України в Житомирській області Сергій Семперович. – Зокрема, створені спеціальні пости на головних автошляхах Житомирщини, де працівники ДАІ та ветеринарної міліції оглядають транспорт, що прямує від кордону, аби запобігти незаконному перевезенню тварин та м’ясної продукції. Працівники міліції роз’яснюють громадянам усю небезпечність перевезення харчових продуктів, що можуть стати джерелом зараження.

Фахівці докладають усіх зусиль, аби небезпечна хвороба не потрапила на територію України та закликають громадян дотримуватися вимог протиепізоотичного режиму.

СЗГ УМВС України

в Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ