Боротьба з корупцією — першочергове завдання на шляху реалізації європейського вибору України

Боротьба з корупцією — першочергове завдання на шляху реалізації європейського вибору України

05.07.13 08:38 0 868
Працівники управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Хмельницькій області направили цього року до суду 10 адміністративних протоколів про порушення вимог Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції».

За восьми матеріалами суди уже винесли рішення, у тому числі відносно двох посадових осіб органів місцевого самоврядування 4-ї категорії та одного — державного службовця 5-ї категорії.

До відповідальності у вигляді штрафу на загальну суму у 7 тисяч 565 гривень притягнуто восьмеро осіб. У дохід держави конфісковано 3 тисячі 250 гривень неправомірно одержаної вигоди.

Аналіз матеріалів про корупційні діяння свідчить, що найбільш поширеними порушеннями норм антикорупційного законодавства є надання незаконних переваг під час підготовки і прийняття нормативно-правових актів, сприяння в підприємницькій діяльності, незаконне одержання матеріальних благ, пільг та послуг, роботи за сумісництвом.

Нагадуємо, що корупційним правопорушенням, у відповідності до статті 1 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» називають умисне діяння, що містить ознаки корупції, вчинене особою, зазначеною у частині першій статті 4 цього Закону, за яке законом установлено кримінальну, адміністративну, цивільно-правову та дисциплінарну відповідальність.

Корупція ж, згідно цього Закону — є використання особою, зазначеною в частині першій статті 4 цього Закону, наданих їй службових повноважень та пов’язаних із цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно обіцянка/пропозиція чи надання неправомірної вигоди особі, зазначеній в частині першій статті 4 цього Закону, або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень та пов’язаних із цим можливостей.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ