Житомирщина: в області створюються всі умови для розвитку фермерських господарств

Житомирщина: в області створюються всі умови для розвитку фермерських господарств

05.07.13 08:16 0 877
Завдяки реалізації в державі соціальних ініціатив Президента України у сфері розвитку підприємництва вдалося забезпечити системні зрушення. Спрощені дозвільні та реєстраційні процедури, встановлені прозорі механізми започаткування й ведення бізнесу, звужено прямий адміністративний контроль з боку держави. В Україні створюються всі умови для розвитку малого та середнього бізнесу.

Одним із пріоритетних напрямів діяльності обласної влади щодо сприяння розвитку малого і середнього бізнесу на селі є створення фермерських господарств родинного типу, шляхом виділення підтримки з обласного бюджету на придбання нетелів.

Протягом останніх двох років учасниками програми з виділення коштів на придбання нетелів стали 15 фермерських господарств області, яким з обласного бюджету було виділено 3,6 млн. грн.

Завдяки впровадженню розвитку скотарства у фермерських господарствах області додатково залучено у використання 3931 га сільськогосподарських земель. У м’ясному скотарстві 4 фермерські господарства у 2011 році придбали 92 голови нетелей м’ясного напряму продуктивності, від яких отримано 92 голови приплоду (з максимальним показником відтворення 100 телят на 100 корів), які на даний час збережені та знаходяться на вирощуванні й відгодівлі. Цими фермерськими господарствами за 2012 рік отримано 261 ц продукції вирощування, при рівні продуктивності у 770 грамів середньодобового привісу.

Протягом 2012 року 6 фермерських господарств, які стали виконавцями обласної Програми по розвитку молочного скотарства у 2011 році, вироблено понад 700 тонн молока, середній надій на корову-первістку становив 4632 кг молока. Всі ці фермерські господарства отримали статус виробників молока та забезпечили стабільне постачання молочної сировини. Щоденний обсяг молочної сировини становить від 200 до 400 кг молока. При ціні на молоко від 3 грн. до 4,15 грн. за 1кг фермери забезпечують ефективність його виробництва на рівні 12-18% прибутковості.

Ефективне, прибуткове виробництво молока у фермерських господарствах дозволило кожному із них вже за перший рік виконання Програми довести об’єми реалізації до 95-110 тонн молока та отримати додатково до 60 тис. грн. Якщо до прийняття Програми виробництво молока по фермерських господарствах області не перевищувало 9,5 тис. тонн, то у 2012 році його виробництво збільшилось на 17% і становило 11,2 тис. тонн , що на 1,7 тис. тонн більше.

Такі результати заохочують ці господарства до нарощування поголів’я, обсягів виробництва та розширення виробничих потужностей.

Крім того, важко переоцінити соціальний аспект від створення та розвитку фермерських господарств сімейного типу. Реалізація цього напряму, у плані сприяння зайнятості сільського населення, дозволила 15-ти фермерським господарствам протягом 2011-2012 рр. забезпечити додаткове створення 88 робочих місць, з яких 29 – для членів фермерських родин, решта (59) – сільським жителям тваринницьких професій. Працівникам, зайнятим у цих фермерських господарствах, у 2012 році виплачено 1 млн. 85 тис. грн. заробітної плати, за 5 місяців поточного року вже сплачено 660 тис. грн.

Фермерами - виконавцями обласної Програми у 2012 році сплачено 253 тис. грн. податків, у поточному році - 70 тис. грн. Ці кошти спрямовуються на розвиток та покращення соціальної інфраструктури за місцем діяльності фермерських господарств.

Про зацікавленість сільських господарів Програмою по розвитку молочного скотарства свідчить і збільшення числа претендентів на участь у конкурсі 2013 року. Наразі проведено ряд підготовчих та організаційних нарад по виконанню у 2013 році цього програмного напряму. У березні проведено селекторну нараду з питань розвитку тваринництва, де розвиток скотарства фермерами опрацьовано безпосередньо з усіма районами. У квітні проведено робочу зустріч з секретарями районних конкурсних комісій з питань опрацювання пропозицій претендентів відповідно до вимог Порядку використання коштів обласного бюджету.

Наразі завершується проведення засідань районних комісій по визначенню претендентів для участі в обласному конкурсі на реалізацію 3-х пілотних проектів обласної Програми розвитку АПК.

З 1 по 7 липня відбудеться останній тур обстеження претендентів для участі у Програмі, за результатами якого на обласній комісії і буде визначено переможців у поточному році.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ