«Зроби собі цікаво!»: стартувала літня акція публічних бібліотек для мешканців Львова

«Зроби собі цікаво!»: стартувала літня акція публічних бібліотек для мешканців Львова

05.07.13 13:55 0 984
Провести літо цікаво і з користю мешканцям пропонують публічні бібліотеки Львова. З ініціативи управління культури у місті діє акція «Зроби собі цікаво!». Відтак, міські бібліотеки виходять на подвір’я і запрошують усіх охочих долучатися до читань просто неба, театралізованих дійств та майстер-класів.

Починаючи від 1 липня і аж до кінця літа публічні бібліотеки Львова виходять зі своїх приміщень на вулиці, галявини і майданчики у своїх районах.

— Є така парадоксальна річ. Маємо велику проблему у Львові зі змістовним проведенням вільного часу. Зараз літо, багато дітей залишилися в місті – не всі мали можливість поїхати в табори, відпочивати у бабусь і дідусів на селах. У мікрорайонах є багато дітей, які не мають чим зайнятися. І бібліотеки в цьому сенсі є просто прекрасним інструментом і чудовою можливістю, тільки вони також повинні вийти на вулицю. Вони хочуть пропонувати людям інші можливості комунікувати, проводити спільно вільний час у публічному просторі. Місто – це не тільки центр. Місто – це величезні мікрорайони, і тут цей публічний простір є, тільки його треба вміти загосподарювати, наповнити сенсовними речами і запропонувати його людям для корисного і цікавого проведення часу спільно. Без таких маленьких кроків не зробиш того, що називається «громадянським суспільством». Бібліотеки можуть стати оцими культурними, комунікаційними центрами, які і будуть давати людям можливість відчувати себе частиною громади. — Ірина Магдиш, заступник начальника управління культури ЛМР

«Читати – солодко!» – під таким гаслом відбудеться перша акція з серії заходів просто неба «Зроби собі цікаво», що їх проводять публічні бібліотеки Львова. 4 липня, об 11:00 на подвір’ї бібліотеки-філії № 37 на вул. Миколайчука, 1 відбулося відкриття бібліотечного літа. Усі, хто завітав на свято «Солодка бібліотека», взяли участь у читаннях просто неба, відвідали стенд з найцікавішими книжками, стали учасниками акції «Бібліотека збирає мрії!» та побачили міні-виставу дитячого театру. Найактивніші учасники свята, які поділилися власними читацькими знахідками, одержали солодку винагороду.

— Ми впроваджуємо нову форму роботи – «бібліотека на майданчику». ми провели нашу першу акцію з двох частин: «Слухаємо казку» і «Солодка бібліотека». Для найменших, наших майбутніх читачів, ми показали казку «Ріпка», також відбулося спілкування, були конкурси із солодкими призами. Схожі акції відбуватимуться щочетверга протягом літа. — Лілія Крук, завідуюча бібліотеки-філії № 37

шню акцію відвідали письменник і перекладач Андрій Содомора та дитяча письменниця Оксана Думанська.

«Важко переоцінити те, що тут відбувається. Це привернення читача, передусім, дитини до книги. Був такий вислів: «Книгу в руки й до науки» — саме в руки книгу, адже це фізичне тіло, і ми спілкуємося з нею усіма 5 відчуттями: зір, слух, нюх,смак і дотик. Смак – це останнє, це стиль. Це відчуття, чи дійсно книжка йде в поживу для душі. Ознака доброї книжки – те, що має бути рівновага між приємним і корисним. Від долі книжки залежить і доля людини.

Я мешкаю у цьому районі. Тепер планую частіше бувати у цій бібліотеці, подарувати якісь книжки після Форуму видавців. Важко переоцінити цей захід. Якщо так буде у кожній бібліотеці, у кожному мікрорайоні, то ми побачимо десь світло, яке поки що слабо бачимо. А справжнє світло все-таки йде від книжки»,— Андрій Содомора, письменник, перекладач.

Співорганізатором акції бібліотеки № 37 на вул. Миколайчука, 1 виступила громадська ініціатива «Бібліотека на районі». Це об’єднання мешканців, які вирішили допомагати в популяризації та осучасненні публічних бібліотек у «спальних районах» міста.

— В сучасному місті люди часто живуть в одному районі, в сусідніх будинках, і зовсім один одного не знають. Мені здається, бібліотека могла би бути чудовим місцем зустрічі,знайомства, де можна було б разом робити щось цікаве. Внутрішня «начинка» бібліотек трошки застаріла і вони недостатньо людей приваблюють. Люди позичають книжки і йдуть, а нема приваби, щоб залишитися і щось там робити, читати на місці. Для того, щоб бібліотеки активніше працювали у периферійних районах міста і приваблювали мешканців, має бути комфортно, треба зручні меблі, доступ до Інтернету, щоб було хоча би кілька комп’ютерів, і щоб бібліотеки було добре видно ззовні. Це найближчі плани нашої ініціативи «Бібліотека на районі». — Ми маємо і амбітніші плани на майбутнє: хочемо зробити сучасний ремонт у нашій бібліотеці, влаштувати дитячий куточок, куточок для релаксаційного читання з м’якими меблями. І я вважаю, що візитною карткою цивілізованості є доступність публічних споруд для людей з особливими потребами. Це дуже складно, але є у наших планах. А найближчим часом ми зосередимося на найперших трьох пунктах. Усі, хто хотів би нам допомогти, зможе долучитися у різні способи. Ми вирішуємо питання організації благодійного рахунку, але допомогти можна вже зараз. Наша найнагальніша потреба – 18 звичайних офісних стільців. Ми вже маємо 3 нових стільці, які нам подарувала фотошкола імені Дієго Марадонни. — Ми хочемо робити різні вуличні акції, і дякуємо управлінню культури, яке підтримало нашу ініціативу, а також спонсору – ТМ «Ярич», яка забезпечила солодкі подарунки для нашого свята»,— зазначає Ростислав Паранько, голова громадської ініціативи «Бібліотека на районі». — Літні акції відбуватимуться у всіх публічних бібліотеках Львова під загальною назвою «Зроби собі цікаво!». Детальна програма з розподілом по бібліотеках в усіх районах міста розміщена на сайті Центральної бібліотечної системи для дорослих http://cbs.lviv.ua/shho-de-koli — шня подія для нас знаменна тим, що ми починаємо в такому форматі працювати зі своїми користувачами. Ми розпочинаємо акцію «Зроби собі цікаво!». Наші бібліотеки розробили плани заходів. Ми дуже тішимось, що приєдналися маленькі читачі, мешканці мікрорайонів, які тепер мають можливість спілкування, проведення вільного часу не тільки в стінах бібліотеки, а й на літніх майданчиках. Акція діятиме до кінця літа в усіх 22 бібліотеках-філіях в усіх мікрорайонах міста, у Брюховичах, Винниках і Рудно, а також у Центральній міській бібліотеці на вул. Мулярській, 2а. — Світлана Козій, в.о. директора Централізованої бібліотечної системи для дорослих м. Львова

Додамо, біля бібліотеки № 37 є вільна територія, яку креативна молодь зможе використати як полотно для тематичного стріт-арту. Довідка

Організатори: Бібліотека для дорослих № 37, Громадська ініціатива «Бібліотека на районі», управління культури ЛМР.

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Тернопіль: стартує ...
Наступна новина: Віктор Дубовик поінформував ...

КОМЕНТАРІ