В Івано-Франківській області державна служба охорони має свого підполковника козацтва.

В Івано-Франківській області державна служба охорони має свого підполковника козацтва.

06.07.13 12:24 0 944
Кожна людина хоче прожити своє життя недаремно, хоч і розуміє це кожен по-своєму. Нам дано дуже багато, перед нами лежать мільйони доріг.

Важко визначити, якою саме піти, чому присвятити свій час та сили, а от Андрій Гнида міліціонер-водій СПГЗ Рогатинського ВДСО Управління Державної служби охорони знайшов своє покликання у вихованні дітей. Андрій є Головою Рогатинської громадської організації «Федерації Бойового Гопака ім. Івана Сірка».

Народився Андрій Гнида в місті Рогатині, що на Івано-Франківщині, в сім’ї робітників. Ще з дитинства захоплювався різного виду спортом, а згодом його життя полонила екзотика Бойового Гопака.

В 1994 році при районному Будинку школяра було створено першу і на той час єдину в області секцію Бойового Гопака імені кошового отамана Івана Сірка, яка полонила серце «воїна».

За чотири роки діяльності школа і вихованці неодноразово виборювали першість у регіональних та всеукраїнських змаганнях і виховала знаних вчителів таких, як Андрій Гнида. Котрий неодноразово виборював для України нагороди з різного виду змагань, відстоюючи честь рідного бойового мистецтва.

В 1996 року у Львові з ініціативи фольклорно-спортивного товариства «Галицька Січ» проводились Перші всеукраїнські змагання з Бойового Гопака серед юнаків та дівчат 10-16 років.Учасниками змагань були і хлопці з Рогатинщини, повернулись додому не з порожніми руками. Серед п’ятьох учнів, троє вибороли призові місця. Один із них Андрій, він провів шість поєдинків з явною перевагою над суперниками, показавши високу майстерність і зайнявши два перші місця з різних дисциплін: однотан та забава.

Достойно вихованці Рогатинської школи продемонстрували свою майстерність на Першому Всеукраїнському фестивалі мистецтв «Козацькому роду – нема переводу», який проводився у м. Києві.

Велика увага у школі Бойового Гопака приділяється всебічному розвитку особистості, що подобається нашому Андрію.

Сильний кулак нічого не вартий без сили розуму – такі люди стають у крайньому випадку «вишибалами» в барах. Сила кулака, поєднана із силою розуму, дає більшу перспективу, але вона також може обернутися на зло, якщо не підкріплена відповідною силою духу і моральними цінностями, - каже Андрій.

Тому поряд із бойовою технікою гопаківці вивчають мистецтво співу і музики, історію та традиції нашого народу. Кожен гопаківець на початку тренувань просить Господа Бога благословення, для вчителя, своїх побратимів, та для себе, молить Бога, щоб оберігав його від поганих звичок, вчинків.

Наприкінці тренування усі дякують Богу за те, що оберіг їх від тілесних травм, розтягнень та всіляких бід, - розповідає наш герой.

Цілком заслужено Центральна школа Бойового Гопака в 1997 році визнала гурток одним з найкращих в Україні, і надала йому статус Рогатинська Школа Бойового Гопака імені Івана Сірка.

В жовтні 1998 році Бойовий Гопак визнано національним видом спорту, і це послужило новим диханням для гопаківського середовища, і поставило нові вимоги. Тому, Рогатинська школа розпочала відроджуватися, щоб стати однією з найкращих шкіл.

Вчителем якої є молодий тренер Андрій Гнида рівень майстерності «Сокіл». Школа налічує більше 60-ти юнаків та дівчат., які неодноразово виступали на визначних національних святах та концертах не лише в рідному місті, а і в Україні уже під головуванням Андрія Гниди.

Бойовий Гопак виходить за межі звичайних уявлень про вид спорту чи бойове мистецтво. Бойовий Гопак — це потужний молодіжний рух, що захоплює і об'єднує Українців в усьому світі, незалежно від суспільного стану чи рівня достатку, належності до політичних партій чи віросповідання, - каже Андрій.

Учні шкіл Бойового Гопака, окрім техніки двобою, вивчають українські національні традиції та обряди. Гопаківці виховуються на засадах державницького патріотизму та загальнолюдської моралі, поваги до старших та пошани до своєї історії. Бойовий Гопак пропагує серед підлітків та молоді відмову від куріння, алкоголю та наркотиків, відтягує їх від злочинного світу, сприяє швидшій та ефективній соціальній адаптації молодого покоління, тому я треную молодшу, середню та старшу вікову групу дітей.

Міжнародна Академія козацтва присвоїла Андрію Гниді міліціонеру-водію СПГЗ Рогатинського ВДСО Управління Державної служби охорони звання підполковника козацтва.

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ