Олег Панькевич: "Більшість у ВР вирішила святкувати не дату заснування Ужгорода, а річницю вбивства руського воєводи угорськими племенами"

Олег Панькевич: "Більшість у ВР вирішила святкувати не дату заснування Ужгорода, а річницю вбивства руського воєводи угорськими племенами"

06.07.13 08:56 0 833
Ухвалюючи постанову про відзначення 1120-річчя заснування міста Ужгорода, депутати від більшости у Верховній Раді проголошують "святом" подію, коли на слов'янську землю прийшли племена угрів і вбили руського князя. Про це 5 липня 2013 року заявив народний депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Панькевич, коментуючи голосування у Верховній Раді за постанову про відзначення 1120-річчя заснування Ужгорода.

"Подія, яку взяли за дату створення Ужгорода, не має нічого спільного з історичною дійсністю та заснуванням цього закарпатського міста, – зазначає Олег Панькевич. – Цю дату вперше почала святкувати комуністична влада в 70-х роках минулого століття, а тепер цю "традицію" продовжує теперішня партія влади. Такої події немає в українській історії. Але відтепер це дата ганьби для тих, хто свідомо чи за командою згори проголосував за постанову".

Виступаючи з трибуни парламенту, Олег Панькевич запропонував відзначати дату створення Ужгорода, яку доведено українською наукою. Як стверджують авторитетні українські дослідники, перша письмова згадка про Ужгород датована 1154 роком. Тоді арабський географ Аль Ідрісі позначив Ужгород на своїй карті й зазначив, що це велике квітуче місто на кордоні з Польщею. Отже наступного року виповнюється 860 років від першої писемної згадки про місто.

"Однак депутатська більшість вирішила проголосувати всупереч історичній правді та здоровому глузду", – наголосив Олег Панькевич.

Народний депутат надіслав депутатське звернення голові Верховної Ради Володимирові Рибаку, в якому вимагає, аби всі проєкти рішень, що стосуються історичних питань, проходили обов'язкову експертизу в головному науково-експертному управлінні апарату ВР. Нагадаємо, що пізно ввечері 4 липня 2013 року на сесії Верховної Ради ухвалено постанову про відзначення 1120-річчя від заснування м. Ужгорода. Документ підтримав 231 депутат. Фракція ВО "Свобода" голосувала "проти".

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ