Чи можуть рятувальники приїхати на пожежу без води? - роз’яснення надає виконуючий обов’язки начальника Управління ДСНС України у Житомирській області полковник служби цивільного захисту В.А. Кучин

Чи можуть рятувальники приїхати на пожежу без води? - роз’яснення надає виконуючий обов’язки начальника Управління ДСНС України у Житомирській області полковник служби цивільного захисту В.А. Кучин

06.07.13 08:28 0 1094
«Рятувальники приїхали без води»... Таку думку нерідко висловлюють обивателі, очевидці чи журналісти в репортажах з місця подій. Це судження людей необізнаних.

За коментарем ми звернулися до виконуючого обов’язки начальника Управління ДСНС України у Житомирській області полковника служби цивільного захисту Кучина Василя Аполлінарійовича.

- Василь Аполлінарійович, чи можуть пожежно-рятувальні підрозділи виїхати на пожежу без води?

- Спробую для Ваших читачів аргументовано розвіяти цей міф і пояснити, що такого не може бути, щоб рятувальники приїхали на виклик без води.

У Житомирському гарнізоні для гасіння пожеж в основному використовуються автоцистерни на базі ЗІЛ (130) та ЗІЛ (131). Ємність цистерни для води - від 2,35 до 2,4 тонн. При роботі хоча б одного ствола (причому не самого потужного) час роботи автоцистерни без установки на вододжерела становить 10,3 – 10,5 хвилин. Якщо від цистерни на гасіння подаються два ствола, або один, але більш потужний, то час значно скорочується і привезеної води вистачає на 5,15-5,25 хвилин роботи. Використавши привезений запас води, автоцистерна повинна бути встановлена на вододжерело. Для того щоб при гасінні пожежі не виникали заминки і перерви, перша машина, що прибуває на пожежу, витрачає привезений запас води на гасіння пожежі, а друга машина, маючи привезений запас води, все одно встановлюється на вододжерело для організації безперебійної подачі води. Саме ця обставина і створює ілюзію у громадян, що цистерна приїхала порожня і встала на заправку. Виходячи зі сказаного висновок напрошується сам собою: для посилення боротьби з вогнем необхідно, щоб поруч була вода: гідрант, пожежна водойма, річка і так далі, але на жаль, у ряді населених пунктів є несправні пожежні гідранти, безводні ділянки, відсутні під'їзди до водойм. Усього в Житомирській області на обліку перебуває 3500 пожежних гідрантів, із них у несправному стані знаходиться 579 (386 вуличних та 193 об’єктових), що становить 17,2 % від загальної кількості. Із 2018 пожежних водоймищ – 237 знаходяться в несправному стані (неможливо забрати воду пожежною технікою).

Однією з причин несвоєчасного гасіння пожеж є несправність джерел протипожежного водопостачання, - продовжує Василь Аполлінарійович. - Відповідно до правил пожежної безпеки: мережі протипожежного водопроводу повинні знаходитися в справному стані і забезпечувати необхідну за нормами витрату води на потреби пожежогасіння. Перевірка їх працездатності повинна здійснюватися не рідше двох разів на рік (навесні та восени). Пожежні гідранти повинні знаходитися в справному стані, а в зимовий час повинні бути утеплені і очищатися від снігу та льоду. Стоянка автотранспорту на кришках колодязів пожежних гідрантів забороняється. Під'їзди до пожежних водойм та гідрантів повинні бути вільні у будь-який час року. При відключенні ділянок водопровідної мережі та гідрантів або зменшення тиску в мережі нижче необхідного необхідно сповіщати про це пожежно-рятувальні підрозділи. У гідрантів і водоймищ (вододжерел), а також за напрямом руху до них повинні бути встановлені відповідні покажчики. Не допускається використання для побутових та виробничих потреб запас води для пожежoгасіння.

- Василь Аполлінарійович, які ще звинувачення ви чуєте на адресу рятувальників?

- Треба відзначити, що таких звернень насправді одиниці. Заяви «рятувальники приїхали без води» дискредитують професіоналізм вогнеборців. Але це відбувається від нестачі знань у людей в подібних питаннях. Набагато частіше рятувальники чують від людей «дякую», адже наша повсякденна робота пов'язана з ризиком, а прояв героїзму є повсякденною діяльністю. Щорічно тільки в Житомирській області вогнеборці рятують понад півтори сотні осіб. У нас є нагороджені державними та відомчими нагородами співробітники.

Але якщо говорити про найпоширеніші звинуваченнях, які надходять на адресу рятувальники, то одне з них звучить так: рятувальники приїхали до місця загоряння із запізненням і діяли недостатньо оперативно.

При цьому не враховуються об'єктивні чинники, що заважають рятувальники швидко і ефективно проводити заходи з ліквідації пожежі. Серед причин, що перешкоджають швидкій ліквідації пожежі, однією з головних є неправильна поведінка самих потерпілих. Перш за все - це спроба громадян самостійно впоратися з вогнем, що призводить до втрати дорогоцінного часу. У разі виявлення спалаху необхідно діяти наступним чином: відразу ж зателефонувати в Державну службу України з надзвичайних ситуацій за телефоном «101», після чого негайно залишити приміщення.

Крім того, оперативність дій рятувальники залежить від часу прямування на виклик. Слід враховувати низький рівень культури водіїв - на завантажених транспортом дорогах багато водіїв не пропускають вперед машини зі спеціальними сигналами, а це, в кінцевому рахунку, може вплинути на збереження життя, здоров'я та майна людей - додав Василь Аполлінарійович.

Є і ще одна проблема - «дорожні умови», або їх відсутність взагалі. У ряді населених пунктів така проблема є. Також негативно впливають на час ліквідації пожежі несвоєчасне відключення газо- та електропостачання.

- Василь Аполлінарійович, хто зобов'язаний підтримувати гідранти в робочому стані і усувати несправності, стежити за наявністю доріг, під'їзних шляхів до населених пунктів, і так далі, хто несе відповідальність за порушення встановлених вимог?

- Відповідно до Кодексу цивільного захисту України забезпечення первинних заходів пожежної безпеки в межах міських і сільських поселень, міських округів і належить до повноважень органів місцевого самоврядування. В сільських населених пунктах це:

створення в цілях пожежогасіння умов для забору в будь-який час року води з джерел зовнішнього водопостачання, розташованих на територіях відповідних населених пунктах;

створення умов для організації міської пожежної охорони, добровільної пожежної охорони, а також для участі громадян у забезпеченні первинних заходів пожежної безпеки в інших формах;

вживання заходів з ліквідації пожежі і порятунку людей і майна до прибуття підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій тощо.

Відповідно до Правил пожежної безпеки в Україні первинні заходи пожежної безпеки включають в себе забезпечення належного стану джерел протипожежного водопостачання, утримання у справному стані засобів забезпечення пожежної безпеки житлових і громадських будівель, а також забезпечення безперешкодного проїзду пожежної техніки до місця виникнення пожежі та ін.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Чернівецькій області ...

КОМЕНТАРІ