В Тернополі вшанували світлу пам’ять жертв комуністичного режиму

В Тернополі вшанували світлу пам’ять жертв комуністичного режиму

09.07.13 13:36 0 1009
72 роки тому перед приходом німецьких окупантів більшовицькі сатрапи замордували три тисячі наших краян у казематах Тернопільської тюрми. Останки українських патріотів нині покояться у братській могилі на Микулинецькому кладовищі. 7 липня Тернопільська міська рада разом із обласним осередком всеукраїнського товариства «Меморіал» імені В.Стуса та Спілкою політв’язнів і репресованих провели біля цього поховання траурний мітинг-реквієм. Священики традиційних українських церков відслужили панахиду за душі загиблих від більшовицького режиму краян.

Виступаючи на поминальному заході міський голова Тернополя Сергій Надал наголосив на трагізмі тієї жорсткої для кожної галицької родини доби: «Тоді наші краяни тішилися, що побратими з великої України визволили їх з польської неволі. Галичани мріяли, що нарешті буде єдина Українська держава. Чим це обернулося? Тисячами замордованих патріотів, закатованих у нічому невинних людей, вивезених на Сибір цілих родин і винищенням цвіту української нації – учителів, лікарів, гімназистів, заможних селян. Усіх, хто був чогось вартий і мав власну думку, поховали в рідній землі. Коли в липні 1941 року відкрили тюрми, то побачили там замордованих галичан. Лише частину тіл, закатованих більшовицькими сатрапами тернополян, поховали на Микулинецькому кловищі, решта залишилися на місцях теперішніх вулиць Коперника і Сагайдачного. Оскільки вони порозкладалися і їхні рештки неможливо було винести».

За словами Сергія Віталійовича, липневі події 1941 року в Тернополі – це глибока рана, яка залишається в душі кожного українця та нашої історії: «Її не можна викреслити чи вирвати з підручника. Наше з вами завдання – зробити так, щоб про це завжди пам’ятали сучасні та прийдешні покоління. Цей захід – не лише пам’ять, а застереження».

Міський голова закликав місцеву громаду, яка завжди була однією з найпатріотичніших у державі, за будь-яких економічних умов зберігати світлу пам’ять про тих, хто поклав свою голову на вівтар свободи: «30 липня 1989 року, коли відкривали цю могилу, біля неї зібралося 100 тисяч людей. А скільки сюди прийшло тернополян? Ми за побутовими проблемами збайдужіли, забули про свою історію. Певно, у Тернополі та в Галичині немає жодної сім’ї, в якій бодай би один з її членів не був вбитий, замордований або вивезений до Сибіру. Наступний захід, який відбудеться на цьому святому місці, має бути багатотисячним. Національно-патріотичні громадські організації спільно з міською владою повинні донести до молоді, дітей і юнацтва жахіття тієї доби. Якщо підростаюче покоління не знатиме або забуватиме про них, то завтра трагедія може повторитися знову».

«Наша спільна щира молитва буде найкращою подякою тим, котрі тут лежать. А наша спільна з вами робота – збудувати сильну державу, в якій би кожен українець почував себе захищеним і господарем на своїй землі. Це буде найкращим пам’ятником для усіх загиблих борців за волю України», – зазначив Сергій Надал.

Про необхідність гідного пошанування світлої пам’яті жертв сталінського режиму, засвоєння уроків історії та засудження людиноненависницької комуністичної ідеології також наголошували голова обласного осередку всеукраїнського товариства «Меморіал» імені В.Стуса Богдан Хаварівський, один із лідерів національно-демократичних перетворень у краї на межі 80-90-тих років, народний депутат першого скликання Володимир Колінець та заступник міського голови Леонід Бицюра.

Учасники мітингу-реквієму поклали квіти до підніжжя монумента братської могили жертв сталінського режиму. Гурт «Заграва» вшанував світлу пам’ять борців за волю України виконанням державного гімну і патріотичних пісень.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: В Чернігівській області ...

КОМЕНТАРІ