В Житомирській області обов’язок органів державної влади - забезпечити реалізацію права кожної дитини на виховання в сімейному колі

В Житомирській області обов’язок органів державної влади - забезпечити реалізацію права кожної дитини на виховання в сімейному колі

09.07.13 08:05 0 798
Відповідно до соціальних ініціатив Президента України протягом 2013-2014 рр. має бути забезпечено розширення мережі соціальних центрів матері та дитини, вдосконалення роботи з надання соціальних послуг вагітним жінкам та матерям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Динаміка кількості новонароджених, від яких відмовилися батьки (за даними МОЗ), за останні роки свідчить про позитивні тенденції, а саме: 2004 р. – 1549; 2005 р. – 1246; 2006 р. – 998; 2007 р. – 1027; 2008 р. – 909; 2009 р. – 865, 2010 р. - 719.

В Україні діють 16 соціальних центрів матері та дитини, в яких протягом 2012 року допомогу отримали 566 осіб. Завдяки роботі працівників вказаних центрів 97% осіб, що перебували в них, вибули з досягненням позитивного результату.

Окрім створення соціальних центрів матері та дитини, має бути запроваджено надання соціальних послуг з денного догляду за дітьми-інвалідами, зокрема, шляхом створення мережі центрів денного перебування для дітей-інвалідів.

Через низький матеріальний стан батьки дітей-інвалідів не можуть звільнитися з роботи та доглядати за ними, тому вимушені здавати дитину до інтернатного закладу. В Україні нині 16 тис. дітей перебувають в інтернатних закладах, більше половини з них мають різні форми інвалідності.

На в системі Мінсоцполітики надаються послуги дітям-інвалідам такими установами:

• дитячими будинками-інтернатами (функціонує 55 таких будинків, які обслуговують більше 7 тис. дітей-інвалідів);

• центрами соціальної реабілітації дітей-інвалідів (функціонує 224 таких центри, в яких за рік проходить реабілітацію близько 19,8 тис. дітей-інвалідів);

• відділеннями реабілітації дітей-інвалідів при територіальних центрах соціального обслуговування (функціонує 72 таких відділення, які обслуговують більше 3,4 тис. дітей-інвалідів);

• центрами соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями (функціонує 16 таких центрів, які у 2012 році надали послуги 1117 дітям).

Враховуючи розгалужену мережу установ, що надають реабілітаційні та соціальні послуги дітям-інвалідам, Міністерством соціальної політики України визначено доцільним запровадження послуги з денного догляду дітей-інвалідів у вищезазначених установах відповідно до потреби кожного регіону.

Послуга з денного догляду дітей-інвалідів повинна включати як надання реабілітаційних послуг таким дітям, так і їх харчування та відпочинок протягом всього робочого дня, тобто аналогічно системі перебування дитини у дитячому дошкільному закладі.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Рівненська область: за ...

КОМЕНТАРІ