На Львівщині під час операції "Мак" вилучено понад 12 тисяч 500 рослин маку

На Львівщині під час операції "Мак" вилучено понад 12 тисяч 500 рослин маку

10.07.13 14:19 0 933
На теренах Львівської області набирає обертів загальнодержавна оперативно-профілактична операція «Мак 2013». Від початку операції задокументовано 33 факти незаконних посівів нарковмісних рослин.

Ця операція спрямована на виявлення та знищення незаконних посівів снодійного маку та конопель, перекриття каналів надходження цих рослин у незаконний обіг та притягнення винних до відповідальності.

Як розповів очільник Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУМВС України у Львівській області Олексій Душейко, вже на сьогоднішній день, працівники міліції Львівщини задокументували 33 факти незаконних посівів нарковмісних рослин і як наслідок вилучили понад 12 500 рослин маку та 200 рослин коноплі, які скеровано до НДЕКЦ при ГУМВС України у Львівській області для проведення відповідних експертиз.

Дані факти зареєстровані в Єдиному реєстрі за ознаками злочину, передбаченого ст. 310 (Посів або вирощування снодійного маку чи конопель) Кримінального кодексу України.

Так, днями, на присадибній ділянці громадянки «О», 1967 р.н., жительки одного із сіл Жовківського району, було виявлено та вилучено 724 рослин маку, а ось 56–річна мешканка цього ж району насіяла понад півтори тисячі нарковмісних рослин.

Працівники СБНОН Дрогобицького МВ ГУМВС по вулиці Незалежності, що в смт. Меденичі, Дрогобицького району, затримали мешканця міста Борислава, 1983 року народження, у якого виявили та вилучили поліетиленовий пакет із вмістом близько 400 головок маку.

Вищевказані правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Триває перевірка.

Окрім цього, правоохоронці виявили та вилучили рослини коноплі в кількості 196 штук, які 20-ти річний молодик, житель одного із сіл Пустомитівського району вирощував на власній присадибній ділянці. Відносно «сіяча» відкрито кримінальне провадження за ст. 310 КК України.

Правоохоронці Львівщини вкотре попереджають, що згідно законодавства за незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості до 100 рослин чи конопель у кількості до 10 рослин на господаря накладається адміністративний штраф від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 306 до 1700 грн.).

У разі, коли виявлено незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості від ста до п'ятисот рослин чи конопель у кількості від 10 до 50 рослин – господаря буде покарано відповідно Кримінального кодексу України штрафом у розмірі від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 8500 грн.) або заарештовано на строк до шести місяців, або покарано у вигляді обмеження волі на строк до трьох років.

За незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості 500 і більше рослин чи конопель у кількості 50 і більше рослин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Стаття 106-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення також передбачає відповідальність за невжиття землекористувачем або землевласником на закріплених за ними ділянках заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снотворного маку у вигляді штрафу від дев'яти до вісімнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 153 до 306 грн.), а на посадових осіб – від 18 до 45 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 306 до 765 грн.)

УБНОН ГУМВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: В Тернополі розпочали ...

КОМЕНТАРІ