На Хмельниччині розвиток центрів матері та дитини – необхідність сьогодення

На Хмельниччині розвиток центрів матері та дитини – необхідність сьогодення

10.07.13 09:02 0 1024
Відповідно до соціальних ініціатив Президента України щодо розширення мережі центрів матері та дитини, створення умов для сімейного виховання дітей-інвалідів відбулася нарада щодо доцільності розширення мережі центрів матері та дитини в області та обговорення фінансових потреб і можливостей для будівництва таких об’єктів під головуванням заступника голови облдержадміністрації Леоніда Гураля.

Відкриваючи нараду, Леонід Андрійович наголосив на необхідності розширення мережі соціальних центрів матері та дитини, вдосконаленні роботи з надання соціальних послуг вагітним жінкам та матерям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах.

В Україні діють 16 соціальних центрів матері та дитини, в яких протягом 2012 року допомогу отримали 566 осіб. Завдяки роботі працівників вказаних центрів 97% осіб, що перебували в них, вибули з досягненням позитивного результату.

У таких установах кожна мама має можливість проживання в окремій кімнаті з семимісячного терміну вагітності до часу, поки дитині не виповниться 1,5 року. Сім'ї забезпечуються усіма речами, необхідними для догляду за новонародженими, кухнями, пральнями, ванними кімнатами. Також для допомоги самотнім матерям у штаті центрів працюють психологи та реабілітологи. Центри сприяють в отриманні документів, оформленні реєстраці їдітей, зборі документів для отримання допомоги на дитину. Дані заклади надають допомогу у відновленні втрачених зв'язків із сім'єю і соціумом, проводять навчальні заняття з формування навичок по догляду за дітьми першого року життя, особливостям годівлі, педагогічним аспектам виховання дитини.

В Україні створено 16 центрів матері та дитини, один з них діє у Хмельницькій області, - зазначила заступник директора обласного соціального центру матері і дитини Наталія Мельник. Хмельницький обласний соціальний Центр матері і дитини, що у смт. Чорний Острів Хмельницького району розрахований на 7 місць для вагітних жінок, які перебувають на 7-9 місяці вагітності та до досягнення дитиною 1,5-річного віку. За 5 років діяльності закладу його відвідало 52 жінки. Перебуваючи у Центрі, жінки мають можливість зекономити соціальну допомогу та придбати власне житло або відновити своє, що є пошкодженим. З числа мешканців даного центру 17 придбали власне житло, всі інші відремонтували непридатне для проживання житло.

Окрім матеріальних переваг діяльності закладу існують також нематеріальні, завдяки тому, що жінки живуть разом з дітьми, отримують психологічну підтримку як від працівників, так і від співмешканок. Перебуваючи в закладі, жінки мають можливість сформувати сім’ї для подальшого проживання поза межами Центру.

Під час наради наголошувалось на необхідності розвитку таких закладів кущового типу у Шепепівському і Кам’янець-Подільському районах для максимального охоплення допомогою населення.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ