За прогнозами фахівців на Житомирщині очікується зібрати 700-750 тис. тон зернових культур

За прогнозами фахівців на Житомирщині очікується зібрати 700-750 тис. тон зернових культур

10.07.13 08:25 0 928
Цьогорічний урожай стане одним із рекордних за роки незалежності. За попередніми прогнозами вітчизняні аграрії зберуть до 54 мільйонів тонн зерна, що на 18% більше, ніж минулого року. Такого результату вдасться досягти завдяки збереженню озимих у доброму стані, розширенню посівних площ, внесенню міндобрив, а також належному захисту посівів. Про це 9 липня під час Всеукраїнської селекторної наради з питань АПК повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Сеня.

«У збиранні зернових задіяно понад 56 тисяч зернозбиральних комбайнів. Під час збирання врожаю зернозбиральна техніка із південних регіонів буде поступово переміщуватися у центральні та північні, що дасть змогу зібрати врожай вчасно і з найменшими втратами, - зазначив заступник міністра. - Водночас ми розуміємо, що з нарощенням виробництва зерна нам необхідно збільшити парк зернозбиральної техніки. В межах Програми активізації розвитку економіки у цьому напрямку відпрацьовується п’ять інвестиційних проектів».

Також на засіданні було обговорено ситуацію із збиранням зернових безпосередньо на Житомирщині. Під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Миколи Дейсана була проведена селекторна нарада із районами Житомирської області.

« ми обговорюємо те, над чим працювали декілька місяців: сіяли, обробляли, захищали, тому буде дуже боляче втратити врожаї, - зазначив Микола Миколайович. – Жнива - це пора, коли не можна відкладати на завтра те, що маємо зробити . Ми всі повинні розуміти, що це надзвичайно відповідальний час. Зараз ми маємо мобілізувати всі сили, тому що це справа, яка перебуває під контролем держави».

Зі слів директора департаменту агропромислового розвитку Миколи Дідківського, на Житомирщині у зборі урожаю задіяно 1219 комбайнів. «За останні три роки ми значно оновили техніку для збирання зернових, - говорить Микола Петрович. – Проте попереду ще багато роботи. 50% комбайнів мають середній вік 15-25 років. На один комбайн припадає понад 140 га площі зернових, та ще близько 160 га інших культур. Для хороших результатів ці цифри надзвичайно великі, тому ми маємо залучати техніку із сусідніх областей».

Також Микола Петрович повідомив, що на збір зернових в області витрачено близько 430-500 млн. гривень. За прогнозами фахівців на Житомирщині очікується зібрати 700-750 тис. тонн зернових культур. «Ми маємо все зробити для того, аби не втратити ані тонни, а це насамперед можливо через зменшення навантаження на комбайни. Це дозволить збільшити темпи збирання та зібрати урожай за два тижні, згідно з графіком», - зазначив керівник департаменту.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: в регіоні ...
Наступна новина: У прокуратурі Рівненської ...

КОМЕНТАРІ