Виставка, присвячена 70-річчю УПА та Українській Головній Визвольній Раді, відкрилась в обласному краєзнавчому музеї

Виставка, присвячена 70-річчю УПА та Українській Головній Визвольній Раді, відкрилась в обласному краєзнавчому музеї

10.07.13 11:22 0 1055
Цікава філателістична виставка відкрилася 8 липня 2013 р. у приміщенні Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Відомий київський філателіст Олександр Канівець присвятив два своїх експонати 70-річчю УПА та Українській Головній Визвольній Раді.

Як зазначив автор колекції Олександр Канівець, ця тематика була відображена на марках Підпільної Пошти України ще у 50-80-і роки минулого століття. Однак, ці поштові мініатюри ще не були знаками поштової оплати.

Першу державну марку після проголошення незалежності України, було випущено лише у 2007-му. Вона була присвячена нескореному провіднику УПА Роману Шухевичу. Наступна побачила світ через два роки, до ювілею від дня народження Степана Бандери. ЇЇ емісія була здійснена на пропозицію Тернопільської обласної ради. А в листопаді того ж року вийшла марка, приурочена до 65-ї річниці створення УГВР. Після того, як ці марки ввели в обіг, Асоціацією філателістів України було проведено поштову естафету. На основі її матеріалів виготовили унікальні конверти, присвячені УПА. Це, зокрема, конверт і марка «Урочище Гурби», присвячені героям Гурбинського бою – найбільшого в історії УПА. Цей експонат також представлений на виставці. Поруч з ним – конверт «Урочище Вовчак» (тут створювались перші загони УПА) та конверт «Колківська повстанська республіка».

Знаменна дата – 70-річчя УПА, дозволила не лише провести унікальну поштову естафету, але й показати Україні та світові офіційні знаки поштової оплати, присвячені цій героїчній сторінці в житті нашого народу.

З привітальним словом до філателістів, гостей виставки виступив депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна. Він щиро подякував Олександрові Канівцю за його подвижницьку працю, висвітлення засобами філателії героїчних сторінок нескореної армії УПА. До цих вітальних слів приєдналися голова Тернопільського обласного відділення товариства «Меморіал» ім. В. Стуса Богдан Хаварівський та учасник національно-визвольних змагань Ігор Олещук.

Виставка, зорганізована за сприяння Центру національного відродження, є пересувною. Тож її наступний пункт призначення – Івано-Франківськ.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ