В Івано-Франківській області робота без шаблону

В Івано-Франківській області робота без шаблону

11.07.13 16:29 0 1066
Ритм життя став надзвичайно шаленим: люди постійно кудись квапляться, часто навіть не задумуючись, чи так все доконче потрібні у тій чи іншій ситуації метушня та поспіх. На цьому фоні трапляється багато дорожньо-транспортних пригод і, як не прикро, доволі часто наслідки їх є трагічними. мова піде про людину, яка у таких ситуаціях завжди однією з перших, поряд з медиками, прибуває на місце ДТП. Це – старший експерт сектору автотехнічних досліджень відділу інженерно-технічної та економічної експертизи НДЕКЦ при УМВС області майор міліції Віктор Солоджук.

Його шлях у експерти був визначений ще тоді, коли навчався в середній школі. Батько Михайло Дмитрович Солоджук після закінчення криміналістичного факультету Волгоградської вищої школи міліції проходив практику в Молдавії. Віктор завжди й у всьому довіряв йому, гордився ним, і вже тоді часто засиджувався у його лабораторії, де разом робили фотографії, а на основі їх батько робив перші аналітичні припущення на шляху з’ясування обставин ситуації. Це не могло не захопити юнака, тож він завжди знав про те чи інше резонансне ДТП більше, ніж його ровесники. І вже тоді, навчаючись у старших класах, Віктор твердо вирішив: якщо й буде працювати в міліції, то тільки експертом.

Михайло Солоджук, уродженець Городенківського району, дуже хотів повернутися в Україну, тим паче, що розпочався бурхливий процес розпаду СРСР і утворення на її теренах самостійних держав. У 1991 році родина переїжджає у Калуш, де батько Віктора 25 років працював експертом, а згодом і начальником відділення експертів у Калуському міськрайвідділі міліції.

Шлях Віктора Михайловича у криміналістику, а отже й продовження сімейної династії, був доволі непростим. Він закінчив Калуський хіміко-технологічний технікум, потім була невдала спроба вступити на навчання у Харківський університет внутрішніх справ. Після закінчення служби в армії пішов працювати охоронцем на одну з фірм у Калуші. Після двох років одноманітної роботи в охороні Віктор вступає на курси першопочаткової підготовки працівників міліції. По закінченні курсів два роки працював дільничним інспектором, навчався на факультеті зовнішньоекономічної діяльності Львівського національного політехнічного університету. Та криміналістика і далі вабила його. Здійснив ще декілька спроб потрапити у НДЕКЦ, і знову безуспішно. І лише у 2005 році В. Солоджук переходить на роботу в експертно-криміналістичний центр.

Якщо не вникати у деталі роботи криміналіста, то зовні для пересічної людини все виглядає доволі просто: зіткнулись два чи три автомобілі, бо один із водіїв перевищив швидкість, виїхав на зустрічну смугу чи зробив необачний маневр. Але це тільки на перший погляд. Експерт-криміналіст навіть у «простій» ситуації мусить детально вивчити все до найменших дрібниць. А що вже говорити про складні? Приміром, машина опинилася в кюветі, а водій, який дивом залишився живий, каже, що зіткнення не було, а просто відмовили гальма. Або ж машина врізалась в іншу, як кажуть, на рівному місці. Ось тут і доводиться з’ясовувати дуже багато деталей: визначити технічний стан транспортного засобу, провести транспортно-трасологічні експертизи (місце і кут зіткнення, стояв чи рухався транспортний засіб, чи взагалі міг бути «контакт» у тій чи іншій ситуації), а також експертизи обставини та механізму ДТП (швидкість руху, відновлення дій водіїв, чи мав водій технічну можливість попередити ДТП шляхом маневрування чи об’їзду).

А якщо у транспортного засобу «вистрелило» колесо, то це сталося до ДТП, чи відразу після нього, зрештою, яка причина його розгерметизації? Зібрані експертами докази допомагають встановити справжнього винуватця події, формують основу доказової бази, на підставі якої підозрюваним пред’являють звинувачення. Це надзвичайно складна робота, тож не випадково ще зовсім донедавна (до 2008 року) значна кількість експертиз проводилась у Львівському інституті судових експертиз. Тепер у цьому відпала потреба. Всі первинні експертизи проводяться у Івано-Франківську, в НДЕКЦ при УМВС, а отже значно пришвидшується розслідування обставин аварій.

У роботі Віктора Солоджука й мови не може бути про якийсь шаблон – тут кожна справа вимагає індивідуального підходу, якнайповнішого з’ясування всіх деталей, адже за всіма випадками стоять долі людей. На все життя він запам’ятає слова батька, коли на початку професійної кар’єри під час обробки поверхні він втратив один з трьох слідів: «Поки навчишся, не один злочинець подякує тобі». Це було сказано напівжартома, але разом з тим, у батькових словах захований глибокий зміст: робота криміналіста вимагає постійної максимальної концентрації фахових і вольових здібностей.

Так, батько відіграв визначальну роль у становленні Віктора Михайловича як спеціаліста. Хоча він з теплотою в душі згадує також свого колишнього начальника відділу, досвідченого експерта Володимира Ярославовича Рудого, у якого теж немало повчився.

Те, що В. Солоджук – спеціаліст високого рівня, засвідчує нещодавній випадок, коли був смертельно травмований пішохід, а водій зник з місця пригоди. Міліція затримала підозрюваного, однак докази його вини мали дати саме експерти. Тоді й з’ясувалось, що скло та бампер у машині недавно власник замінив (це підтверджувала свіжа клеюча речовина), а транспортний засіб був ретельно вимитий. У міліції уже хотіли відпустити підозрюваного, але перед цими фактами він «не вистояв» і у всьому зізнався.

Утім не лише роботою живе Віктор Солоджук. У 1996 році він посів третє місце на першості України з вільної боротьби, виконавши норматив кандидата у майстри спорту. Нині вільною боротьбою у того ж самого тренера займаються його діти Дмитро та Віка, які зараз готуються до міжнародного турніру, що пройде у Білорусі. А з дружиною Марією після роботи Віктор Михайлович неодмінно відправляється на стадіон, де разом «мотають» кола, щоби у здоров’ї і бадьорому дусі йти назустріч завтрашньому дню.

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: У Львівській області у ...

КОМЕНТАРІ