Борис Клімчук: Ми не боїмося відповідальності, а виступаємо за об’єктивну оцінку подій у ті роки як на українській, так і польській територіях. І вважаємо, що визнати взаємні жертви, простити і просити прощення має кожна сторона

Борис Клімчук: Ми не боїмося відповідальності, а виступаємо за об’єктивну оцінку подій у ті роки як на українській, так і польській територіях. І вважаємо, що визнати взаємні жертви, простити і просити прощення має кожна сторона

11.07.13 10:22 0 841
В Луцьку, у Волинському академічному обласному музично-драматичному театрі ім.. Т.Г. Шевченка відбулася Академія пам’яті Волинських подій 1943 року “Через порозуміння – до майбутнього”.

Вшанувати пам'ять загиблих українців та поляків прийшли голови облдержадміністрації Борис Клімчук та облради Володимир Войтович, духовенство, громадськість міста, молодь.

До присутніх у залі звернувся голова облдержадміністрації Борис Клімчук. Він особливо підкреслив, що вже минуло сім десятиліть, а Волинська трагедія й досі залишається у пам’яті українців і поляків болючою незагойною раною. «Минає час, більшість свідків відійшли у вічність. Багато що залишиться невідомим. Але важливо, що ні українці, ні поляки не шукають тільки «своєї народної правди», не прагнуть замовчувати чи виправдовувати гострі моменти нашої спільної історії», - наголосив Борис Клімчук.

«Ми не боїмося відповідальності, а виступаємо за об’єктивну оцінку історичних подій, що відбувалися у ті роки як на українській, так і польській територіях. І вважаємо, що визнати взаємні жертви, простити і просити прощення має кожна сторона», - особливо акцентував голова облдержадміністрації.

Борис Клімчук звернув увагу присутніх, що нині об’єктивні історичні дослідження дають підстави стверджувати - жертвами були представники обох народів.

«Ми маємо розуміти: тоді мали місце не лише випадки взаємного знищення, але й взаємодопомоги – поляки рятували українців, українці рятували поляків. Ми висловлюємо слова вдячності цим людям, усім, хто, наражаючи на небезпеку свої сім'ї, рятували один одного. І на Волині робиться багато для того, аби належно вшанувати усіх, хто постраждав у тій боротьбі, – незалежно, поляки це чи українці», - наголосив голова облдержадміністрації.

Борис Клімчук розповів, що нині на Волині відновлено 8 цвинтарів, встановлено понад 40 пам’ятних знаків у місцях загибелі поляків, побудовано меморіал польським жертвам у селі Павлівка Іваничівського району. Наступний об’єкт для спорудження меморіалу – у селі Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства. Там поховано понад 1000 українців. «І я маю надію, що в майбутньому ми все ж відкриємо його й спільною молитвою пом’янемо загиблих», - зауважив голова облдержадміністрації.

«Українська сторона, Президент України й Уряд, готові до чесного відкритого діалогу і порозуміння. Адже Україна і Польща – це дві незалежні демократичні держави, давні стратегічні партнери і хороші сусіди. У наших спільних інтересах – поглиблення співробітництва та стратегічного партнерства, щире єднання, порозуміння та приязнь», - резюмував Борис Клімчук.

На Академії памяті студенти та викладачі ВДУКіМ ім..Ігоря Стравінського виконували класичні твори Моцарта, Шопена, Юрума.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: за ...
Наступна новина: Джон Теффт висловив подяку ...

КОМЕНТАРІ