Культура і мистецтво Чернігова

Культура і мистецтво Чернігова

11.07.13 08:59 0 1091
Про хід виконання Міської комплексної програми «Культура і мистецтво м. Чернігова. 2011-2015 роки» доповів на розширеній нараді начальник управління культури міської ради Олег Васюта.

Він уточнив, що мережа закладів культури і мистецтва, підпорядкованих управлінню культури, збережена на стабільному рівні і становить 20 установ, з яких 13 бібліотек міської централізованої бібліотечної системи, дві музичні школи, дитяча художня школа, школа мистецтв, два палаци культури та парк.

Початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади

Школи естетичного виховання мають 12 філій на базі загальноосвітніх навчальних закладів міста Чернігова. Контингент учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів на 1 квітня 2013 року становить 2138 учнів, із них на бюджетній формі навчаються 1835 учнів та в госпрозрахункових групах – 303 учні.

Охоплення мистецькою освітою – близько 9% від кількості дітей шкільного віку. Усього в початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах міста організовано роботу 64 творчих колективів із загальною кількістю учасників 1494 учні. 109 учнів та 23 творчих колективи стали у 2012 році переможцями міжнародних, всеукраїнських конкурсів, фестивалів, олімпіад.

124 випускники навчаються у Чернігівському музичному училищі ім. Л. Ревуцького.

На виконання Указу Президента України «Про проведення в 2013 році в Україні Року дитячої творчості» 5 квітня поточного року в облмуздрамтеатрі було проведено творчий звіт міста Чернігова «Квітуй во славу України, талантів молодих перлино!», у якому взяли участь понад 500 дітей – учасників творчих колективів міста, які представляли різні жанри мистецтва: вокальне, хореографічне, хорове, циркове, спортивне, естрадне, художнє читання.

З 22 до 28 квітня у Чернігові проходив перший міський фестиваль писанкарства, в рамках якого учнями загальноосвітніх шкіл, ПСМНЗ, вихованцями дошкільних навчальних закладів, майстрами народної творчості було виготовлено понад 500 писанок. Експозиція писанок демонструвалась у міському Палаці культури під назвою «Писанковий рай». Також під час Великоднього ярмарку працював майстер-клас від викладачів та учнів Чернігівської дитячої художньої школи по виготовленню писанок на Красній площі. Учасники творчих колективів Міського Палацу культури та Палацу культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді підготували творчу Великодню програму та представили її гостям ярмарку.

Вихованці ПСМНЗ та клубних закладів міста взяли активну участь у міських фестивалях: ХІ міському фестивалі культури і мистецтв «Чернігівська весна», присвяченому 68-й річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні, V відкритому міському фестивалі країн Європи з нагоди святкування Дня Європи в Україні (близько 500 дітей), VІ міському хоровому фестиваль «Воскреслий Христос дарує радість дітям», що проходив у рамках відзначення 1025-річчя Хрещення Русі (понад 500 дітей), фортепіанний конкурс імені Левка Ревуцького, який зібрав учасників із 10 регіонів України, ХІ міському фестивалі хореографічного мистецтва «Терпсихора скликає друзів» (близько 1000 дітей), міському фестивалі бандурного мистецтва «Кобзарський майдан», що традиційно проходить у Центральному парку культури та відпочинку та дарує бандурне мистецтво всім гостям атракціонного містечка, у гала-концерті, присвяченому Дню Конституції України «Україно моя» (близько 300 дітей).

Клубна робота

Протягом 2012 року працівники закладів культури клубного типу (комунальне підприємство «Міський Палац культури» міської ради та комунальний клубний заклад «Палац культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді») доклали чимало зусиль для досягнення позитивних змін у культурно-мистецькому житті Чернігова. Це і запровадження інноваційних форм роботи, і започаткування низки міських фестивалів, насиченість культурного життя міста масовими заходами, велика увага до діяльності національно-культурних об’єднань міста.

Творча робота клубних закладів культури була спрямована на зріст загальної культури жителів міста, розвиток їхньої аматорської і художньої творчості, розширення духовної сфери, удосконалення змістовного відпочинку.

Плідною була робота КП «Міський Палац культури». На сьогоднішній день у закладі збережено і працює 25 клубних формувань, в яких займається понад тисяча чоловік. Шість колективів мають почесне звання «народний». Три дитячих колективи носять звання «зразковий».

В палаці працюють і розвиваються різні напрямки художньої творчості.

* народне хорове мистецтво (Заслужений аматорський народний хор України «Десна»);

* хорове мистецтво (Народний аматорський хор ветеранів війни та праці);

* фольклорне мистецтво (Народний аматорський фольклорний ансамбль «Сіверяни»);

* народне танцювальне мистецтво (Народний аматорський ансамбль танцю «Дружба», Народний художній колектив театр танцю «Слов’яни», Зразковий ансамбль танцю «Десняночка»);

* сучасний танець (Центр спортивно-естрадного танцю «Інсайд»);

* спортивні бальні танці (Зразковий ансамбль бального танцю клубу «Ніка»);

* естрадно-оркестровий (Народний естрадний оркестр «Меридіан»);

* театральний («Театр 23»);

* та інші.

Творчі колективи Палацу гідно представляли місто Чернігів на творчих заходах в інших містах як області, так і України, а також за межами держави, що сприяло зміцненню культурних відносин між громадами Чернігова та цих міст.

Також у Палаці були проведені: фестиваль-конкурс патріотичної пісні «Поклик серця», міський фестиваль єврейської культури ім. Ш. Алейхема, Всеукраїнський фестиваль сучасного танцю «Нове покоління»; міський конкурс «Жінка року»; міський конкурс краси «Міс школи»; всеукраїнський фестиваль циркового мистецтва «Сіверська феєрія» та інші заходи.

Забезпечено проведення Літніх музичних вечорів на Алеї Героїв (травень-жовтень, кожної суботи та неділі), а в зимовий період вечори відпочинку у Палаці.

Слід відмітити активізацію роботи Палацу в напрямку відродження гастрольної діяльності. Так, протягом року Чернігів відвідали: гурт «Король і шут», гурт «Бумбокс», студія «Квартал-95», співак Іван Дорн, заслужений артист Української РСР, народний артист Росії Валерій Леонтьєв та інші.

Протягом минулого року колективом міського Палацу культури здійснено велику роботу щодо проведення різнопланових культурно-розважальних, суспільно-політичних та загальноміських заходів. Всього – 384 заходи, з них виїзних – 53.

На достатньому професійному рівні Палац надавав послуги з організації та проведення різнопланових тематичних та розважальних заходів, методичну допомогу директорам, художнім керівникам, балетмейстерам, хормейстерам районних будинків культури Чернігівської області.

У «Палаці культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді» збережено мережу клубних формувань, творчих колективів та любительських об’єднань (18), в яких задіяні понад 600 чоловік.

Стабільною була діяльність творчих колективів Палацу - народного аматорського хору «Калина», аматорського хору «Діти війни», зразкового дитячого танцювального колективу «Каблучок», зразкового ансамблю бандуристів «Соколики», зразкового ансамблю ударних інструментів «Поліські дзвіночки», молодіжного театру народної пісні «Джерело надії», тріо бандуристів «Полісянка» тощо.

Плідно працювали гуртки, об’єднання та клуби за інтересами (фізкультурно-оздоровчий клуб «Октан», сімейний клуб «Зростаємо разом», клуб «Кому за тридцять...»), циркові студії «Менестрелі» та «Тріумф», студія вогняного шоу «Янголи вогню». У літній період працює дитячий ігровий майданчик.

У звітному році в Палаці культури розпочав роботу новостворений колектив «Ансамбль барабанщиць», перший виступ якого відбувся на Красній площі під час святкування Дня Конституції.

Протягом 2012 року Палацом культури проведено 140 різноманітних культурно-масових заходів, з яких найбільшим успіхом користується «Свято мікрорайону «Шерстянка», «Подаруй дітям радість» – свято до Міжнародного дня захисту дітей, «Танцювальний марафон», «Новорічна казка», «Сяйво писанки», «Козацький ярмарок» до Дня українського козацтва.

Комунальне підприємство «Центральний парк культури та відпочинку» продовжує роботу з надання послуг організації дозвілля населенню міста. Для їх покращання у 2012 р. атракціонне містечко поповнилось новим сучасним атракціоном «Говерла» (американські гірки). У парку проводяться загальноміські свята, які давно полюбились чернігівцям та гостям міста.

На виконання Програми продовжено роботу з організації та проведення в парку культури та відпочинку різноманітних культурно-масових заходів (концерти, фестивалі, конкурси, шоу-програми, гала-концерти та виставки), забезпечено стабільну роботу атракціонів парку, влаштовуються загальноміські свята, проводиться робота з відродження народних традицій та обрядів, з відзначення календарних та професійних свят. Розширено коло заходів щодо культурного обслуговування молоді та підлітків (спортивні змагання, ігрові конкурси, вікторини, сімейні свята та ін.).

За звітний рік традиційно були організовані та проведені святкування Нового року на Красній площі, зимові свята «Проводи зими. Масляна», виставка «Автошоу», концертно-фестивальна програма до Міжнародного дня захисту дітей, свято Івана Купала, виставка квітів та плодів «Щастя краси.

Крім того в 2012-2013 р. було організовано та проведено фестивалі, конкурси, спортивні змагання, серед яких 11-й міський фестиваль-конкурс хореографії «Терпсихора скликає друзів» до Міжнародного Дня захисту дітей, Всеукраїнський фестиваль «Козацькі розваги», Міжнародний фольклорний фестиваль «Поліське коло» до Дня Незалежності.

До складу Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи входить 13 бібліотек: центральна бібліотека імені М. М. Коцюбинського, вісім бібліотек-філій, що обслуговують дорослих та чотири бібліотеки, де обслуговуються діти.

На базі бібліотек Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи працюють 7 клубів за інтересами, де проводяться літературно-мистецькі заходи, зустрічі, майстер-класи, виставки художніх робіт.

В центральній міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського працює фотоклуб «Прекрасне поруч» під керівництвом відомих чернігівських фотографів, членів Національної спілки фотохудожників України Віктора Кошмала та Миколи Турчина, які діляться секретами фотомайстерності.

Постійно оновлюється експозиція мистецької галереї «Вернісаж у бібліотеці», де демонструються художні полотна та фотографії як професійних майстрів, так і художників-аматорів міста.

З метою організації дозвілля для дітей та молоді використовуються нові форми і методи роботи: віртуальні конференції, книжкові інсталяції, виїзні сімейні літні читальні зали, Дні відкритих дверей: «День у бібліотеці «Віват, бібліотеко!», «Ніч у бібліотеці «Бібліотечне безсоння», Тиждень дитячого читання та інші.

Проводились обласні та міські творчі конкурси «Краща книга року», «Кращий читач року», «Краща бібліотека року»; конкурс майстрів художнього читання, конкурс плакатів «Молодь обирає здоров’я».

Одним з основних завдань бібліотек є забезпечення доступу до інформаційних ресурсів шляхом впровадження сучасних комп’ютерних технологій та використання всесвітньої мережі Інтернет. До мережі Інтернет підключено 11 бібліотек ЦБС. Користувачі цих бібліотек мають можливість оперативно одержувати необхідну інформацію з мережі Інтернет, дистанційно знайомитись із новинами світу, спілкуватись із ровесниками інших країн, отримувати знання про сучасні технології.

В міській комунальній централізованій бібліотечній системі створено три веб-сайти: Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи, центральної бібліотеки імені М. М. Коцюбинського та бібліотеки-філії № 4, де висвітлюються усі бібліотечні новини. На сторінках сайтів можна ознайомитись з новими надходженнями літератури, заходами, які відбуваються у бібліотеках.

Бібліотеки продовжують співпрацювати з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) та Програмою «Бібліоміст», за якою на базі бібліотек-філій працюють три безкоштовні Інтернет-центри по навчанню та вільному доступу до мережі Інтернет (центральна бібліотека імені О. П. Довженка для дітей, бібліотека-філія № 1 для молоді, бібліотека-філія № 4). За рік центри відвідало 11175 користувачів.

Застосовуючи соціальну модель інклюзії – реальне включення дітей з особливими потребами в активне суспільне життя, плідно працює інформаційно-консультативний центр «Ти – не один» (центральна бібліотека імені О. П. Довженка для дітей), його відвідують 56 дітей. Позитивним результатом роботи є презентація центру на Ярмарку бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: розвиток місцевої громади» та перемога у конкурсі «Найкраща бібліотечна послуга для громади» у номінації «Вибір відвідувачів Ярмарку» у місті Києві.

У 2012 році Чернігівська міська комунальна централізована бібліотечна система взяла участь у програмі Центру гуманітарних технологій «Ахалар» – «Територія розвитку» і стала переможцем першого етапу конкурсу, що передбачав п‘ятиденний семінар «Школа комунікацій» в місті Чернігів та навчальну поїздку в Польщу переможців конкурсу.

У 2013 року міська централізована бібліотечна система взяла участь у конкурсі Програми «Бібліоміст», стала переможцем та отримала грант в розмірі 9 комплектів комп‘ютерної техніки, - завдяки якому бібліотеки міста розширять спектр послуг, використовуючи інформаційні послуги.

Систематично поповнюється електронна база даних ЦБС, яка містить понад 117 тисяч записів, в тому числі в електронному каталозі - понад 50 тисяч записів, в систематичній картотеці статей – понад 59 тисяч.

Для поповнення бібліотечних фондів актуальною галузевою та художньою літературою проводяться акції «Подаруй бібліотеці книгу», «Дякуємо за подарунок», залучаються спонсори, комерційні структури, приватні особи. За рік кількість подарованих книг складає близько трьох тисяч примірників.

Значно посилилась видавнича діяльність бібліотек Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи. Було видано близько 20-и інформаційно-бібліографічних посібників, серед яких літературні календарі, каталоги, проспекти, літературні розвідки, буклети, сценарії та інша друкована продукція.

З метою підвищення кваліфікації бібліотечних працівників Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи та шкільних бібліотек проведено такі семінари: «Бібліотека як традиційний осередок виховання особистості з питань здорового способу життя (2012 рік – Рік спорту та здорового способу життя)», «Робота дитячих бібліотек з естетичного виховання», «Сучасні підходи до інформаційно-бібліографічного обслуговування користувачів», взяли участь у засіданні методичного об’єднання шкільних бібліотекарів «Інноваційні форми роботи шкільної бібліотеки з популяризації сучасної української книги».

З метою вивчення досвіду роботи бібліотек інших міст України та країн близького зарубіжжя, працівники Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи відвідали Гомельську обласну наукову універсальну бібліотеку ім. Леніна, Гомельську центральну міську бібліотеку ім. Герцена та один з філіалів, Вінницьку обласну наукову універсальну бібліотеку ім. Тімірязєва, бібліотеку Вінницького державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка. У 2013 році працівники ЦБС, спільно з громадськими організаціями, взяли участь у семінарі – тренінгу «Зв’язки бібліотек з громадським організаціями» на базі Полтавської обласної наукової універсальної бібліотеки ім. І. Котляревського та відвідали Ярмарок бібліотечних інновацій у місті Суми.

Бібліотеки Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи упродовж 2012 року та першого півріччя 2013 року підтримували ділові та творчі зв’язки з громадськістю, депутатами, культурно-мистецькими та навчально-просвітницькими закладами, соціальними службами, з представниками органів державної влади та місцевого самоврядування.

У 2012 році послугами ЦБС користувалось 36203 читачів, в т. ч. дітей – 7586. Книговидача складала 691 833 прим. книг, в т. ч. дітям – 258074. Відвідування бібліотек по системі – 249910, Web сайту – 50115. Книжковий фонд складає 403392 прим., у т.ч. дитячих бібліотек – 112667 прим.

Станом на 25 січня 2013 року мережа громадських музеїв міста налічує сім музеїв та становить понад 17500 експонатів.

Відповідно до рішень виконавчого комітету міської ради упродовж 2012 року встановлено:

- пам’ятну дошку з нагоди 100-річчя від дня народження В’ячеслава Яковича Радченка – першого директора Чернігівського заводу синтетичного волокна та присвоєння міському Палацу культури імені В. Я. Радченка за адресою: вул. Щорса, 23 (будівля міського Палацу культури). Дошку було виготовлено та встановлено за рахунок небюджетних коштів;

- меморіальну дошку першому представнику Президента незалежної України у Чернігівському районі Полковниченку Олександру Петровичу за адресою: просп. Миру, 48 (будівля районної ради). Дошку було виготовлено та встановлено за рахунок небюджетних коштів;

- охоронну дошку на будівлі кінотеатру імені Щорса – пам’ятки архітектури місцевого значення (охоронний № 76-Чг) за адресою: вул. Магістратська, 3. Дошку було виготовлено та встановлено за рахунок небюджетних коштів.

На території міста Чернігова знаходиться:

279 пам’яток археології, ураховуючи ті, що входять до складу комплексів (ансамблів), які перебувають на державному обліку. З них:

- 11 входить до складу комплексів (ансамблів), крім заповідників;

- 234 – до складу заповідників;

- 33 розташовані окремо;

- 1 комплекс (ансамбль).

Загальна кількість пам’яток археології, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток, ураховуючи ті, що входять до складу комплексів (ансамблів) складає 279 одиниць. З них:

- 236 – національного значення;

- 43 – місцевого значення.

96 пам’яток історії, ураховуючи ті, що входять до складу комплексів (ансамблів), які перебувають на державному обліку. З них:

- 156 входить до складу комплексів (ансамблів), крім заповідників;

- 15 – до складу заповідників;

- 96 розташовано окремо;

- 9 комплексів (ансамблів).

Загальна кількість пам’яток історії, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток, ураховуючи ті, що входять до складу комплексів (ансамблів) складає 96 одиниць. З них:

- 3 – національного значення;

- 93 – місцевого значення.

16 пам’яток монументального мистецтва, ураховуючи ті, що входять до складу комплексів (ансамблів), які перебувають на державному обліку. Усі вони розташовані окремо.

Загальна кількість пам’яток монументального мистецтва, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток, ураховуючи ті, що входять до складу комплексів (ансамблів) складає 16 одиниць. Усі вони місцевого значення.

68 пам’яток архітектури та містобудування, ураховуючи ті, що входять до складу комплексів (ансамблів), які перебувають на державному обліку.

Загальна кількість пам’яток архітектури та містобудування, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток, ураховуючи ті, що входять до складу комплексів (ансамблів) складає 68 одиниць. З них:

- 29 – національного значення;

- 39 – місцевого значення.

Усього на території Чернігова знаходиться 460 пам’яток культурної спадщини, ураховуючи ті, що входять до складу комплексів (ансамблів), які перебувають на державному обліку. З них:

- 167 входить до складу комплексів (ансамблів), крім заповідників;

- 249 – до складу заповідників;

- 146 розташовані окремо;

- 10 комплексів (ансамблів).

Загальна кількість пам’яток культури, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток, ураховуючи ті, що входять до складу комплексів (ансамблів) складає 460 одиниць. З них:

- 265 – національного значення;

- 195 – місцевого значення.

За матеріалами управління культури міської ради

Читайте також: В Северном Причерноморье срубная культура просуществовала до IX в. до н.э. Основу хозяйства раннесрубных племен составляло отгонное скотоводство, позднесрубных – скотоводство и земледелие.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинь жнивує
Наступна новина: У Львівській області майже ...

КОМЕНТАРІ