Степан Барна: “Всебічно розвинена молодь – майбутнє нашої країни”

Степан Барна: “Всебічно розвинена молодь – майбутнє нашої країни”

11.07.13 08:01 0 921
Ентузіасти спорту. Степан Барна: “Всебічно розвинена молодь – майбутнє нашої країни”

Газета «Свобода»

П’ятниця, 05 липня 2013, 10:37

Донедавна знав Степана Барну як одного з найактивніших депутатів обласної ради, який уже друге скликання поспіль послідовно відстоює інтереси своїх виборців. І передусім молоді – у її прагненні всебічно вдосконалюватися. Та виявляється, що Степан Степанович не лише законотворчими ініціативами намагається бути корисним, а й у свої 33 роки власним прикладом заохочує молоде покоління займатися спортом, провадить здоровий спосіб життя. Штрихи до портрета. Народився Степан Барна в жовтні 1979 року в с.Нагірянці Чортківського району. Закінчив тернопільські університети – педагогічний та економічний. Пише дисертацію з політології в Академії наук України. Депутат обласної ради з 2006 року, де незмінно працює в комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури, спорту та туризму. Систематично займається впродовж багатьох років різними видами спорту, зокрема, легкою атлетикою, національними єдиноборствами, а останнім часом активно вдосконалює майстерність і в регбі, граючи у складі тернопільської команди “Терен”, яка виступає у вищій лізі чемпіонату України з регбі–7.

Власне, про те, чому саме Степан Барна обрав у своїй депутатській діяльності саме вищеназвану комісію, і почалася наша з ним розмова.

Залишковий принцип фінансування спорту

- У мене ніколи навіть не виникало бажання, аби потрапити у так звані привілейовані комісії, – каже він. – Такі, скажімо, як бюджетна чи екології та надр, де можна мати певний зиск. А обрав ту сферу діяльності, у якій можу принести більше користі. А робота з молоддю – якраз те, що дає можливість будувати майбутнє нашої країни. І ми щоденно маємо дбати про її всебічний розвиток. Це моя принципова позиція і тому вже багато років займаюся питаннями освіти, науки, фізичного виховання, спорту. Мені приємно констатувати, що як депутат зумів в цьому аспекті вже щось корисне зробити. Приміром, доклав чимало зусиль, аби відновити функціонування школи у селі Порохова Бучацького району, яка перебувала у аварійному стані. Влаштував там ігровий майданчик. Завдяки моїм зусиллям були встановлені дві стаціонарні спортивні споруди також в Тернополі – у парку «Топільче» та на центральному стадіоні. І таких прикладів можна назвати чимало. Для мене найбільша радість, коли вдається реалізувати якусь хорошу справу, завдяки якій люди можуть самовдосконалюватися.

- Чи погоджуєтеся, пане Степане, з тим, що впродовж уже багатьох років фізична культура і спорт в нашій державі і зокрема на Тернопіллі фінансують за так званим залишковим принципом?

- На жаль, це справді так. І проблема в тому, що у нас діє бюрократична система, згідно з якою сформована певна черговість фінансування окремих галузей. А керівництво спортивної сфери, приміром, уже змирилося з тим, що нічого не вдасться змінити. Я за шість років депутатства жодного разу не чув, аби який-небудь начальник управління з питань фізкультури та спорту на сесіях обласної ради гостро поставив питання про те, що спорт, оздоровлення людей у нас фінансують вкрай погано. Можливо, нічого одразу і не зміниться, але на цих проблемах треба акцентувати увагу постійно і принципово. Бо, як відомо, відкривають двері тільки тому, хто цього наполегливо добивається. Коли ж сидіти мовчки і думати про те, аби вберегти свою посаду, тоді прогресу не буде.

Але ж добре усім відомо, що якщо не інвестувати гроші в спорт, фізичну культуру нині, то завтра доведеться більше їх вкладати, скажімо, в правоохоронні органи, охорону здоров’я. Чому? А тому, що міліції активніше доведеться займатися злочинністю серед неповнолітніх, а лікувальним закладам акцентувати увагу на тому, що діти виростають недостатньо загартованими. І на цьому, на мою думку, повинні наголошувати постійно передусім ті, кому доручено опікуватися розвитком спорту, оздоровленням людей.

- Я так розумію, що перед вами, пане Степане, ніколи не стояла альтернатива щодо важливості занять спортом?

- Мене батьки з дитинства привчили до того, що треба вести здоровий спосіб життя. Ще донедавна я залюбки систематично займався оздоровчим бігом, долаючи багатокілометрові дистанції. Правда, відтоді як почав серйозно грати в регбі, то така необхідність фактично відпала. Бо під час тренувань, які відбуваються тричі на тиждень, доводиться стільки затрачати фізичних сил, що колишні любительські пробіжки можу вважати для себе легкою розминкою.

Чесно кажучи, якби мені ще якихось півроку чи рік тому сказали, що зможу так активно «втягнутися» в маловідому для мене гру, то, мабуть, не повірив би. Але так сталося. І передусім тому, що регбі – це командний вид спорту, у якому ти вже не відповідаєш лише за себе, а є часткою колективу, перед яким маєш певні зобов’язання, які не можна порушувати, бо підведеш усю команду. І тільки в тому випадку, коли усі її гравці сповна виконують покладені на них функції, можна розраховувати на позитивний результат. Це і є ті непорушні підвалини, на яких базується запорука успіху тернопільської регбійної команди «Терен».

Ярослав МАРМАШ.

(Закінчення у наступному «ГОЛ-плюсі»)

P.S. Коли цей матеріал уже був готовий до друку, надійшло приємне повідомлення з Івано-Франківська, де завершився перший етап чемпіонату України з регбі–7 серед клубів вищої ліги у Західній підгрупі. Тернопільська регбійна команда «Терен», у складі якої виступав і депутат обласної ради Степан Барна, здобула бронзову нагороду на цьому етапі протистоянь. Боротьбу за призові місця вели шість колективів Західного регіону України, які були розділені на дві підгрупи. Посівши друге місце у своїй, тернополяни вийшли у півфінал. Тут «Терен» спочатку поступився господарям поля – команді «Роланд», а відтак у боротьбі за 3 місце здолав львівську команду «Спартак-Верховина-2» – 21:19. Вітаємо!

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Хмельниччині у 63 ...

КОМЕНТАРІ