Івано-Франківщина: «Білий слон» як фундамент і наглядова вежа регіонального розвитку

Івано-Франківщина: «Білий слон» як фундамент і наглядова вежа регіонального розвитку

11.07.13 13:12 0 758
Днями відбулося сходження на г. Піп Іван делегації в яку входили представники Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Варшавського Університету (Республіка Польща), Івано-Франківської облради, облдержадміністрації та Народний депутат України Василь Гладій.

На вершині гори начальник Управління ДСНС в Івано-Франківській області полковник служби цивільного захисту Володимир Чернецький та ректор Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника Ігор Цепенда урочисто підписали договір про співпрацю, в рамках якого в процесі відновлення обсерваторії на горі Піп Іван планується облаштування рятувального поста. Як зазначив керівник обласного рятувального відомства, створення окремого рятувального поста в районі Чорногірського хребта дасть змогу забезпечити безпеку туристів на маршрутах, значно скоротити час прибуття рятувальників до місця нештатної ситуації та своєчасно надати допомогу людям, котрі її потребують.

Астрономічна обсерваторія на горі Піп Іван розпочала свою роботу в 1938 р. як обсерваторія Варшавського університету. Під час

ІІ світової війни і в післявоєнний період була значно пошкоджена, від неї залишились тільки руїни. Поміж людей обсерваторія дістала назву «Білий слон» за свій зовнішній вигляд протягом зимового періоду часу.

На початку 2005 року Івано-Франківська обласна державна адміністрація та Івано-Франківська міська рада виділили кошти на реалізацію проекту відновлення будівлі обсерваторії, а Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника спільно з Варшавським університетом, на основі оцінки вчених-астрономів, вирішив відновити обсерваторію як дослідницько-освітній центр для студентів та вчених цього напряму, яка буде діяти протягом весни-літа. Проте на проект набуває все більшого значення для Івано-Франківської області та регіонів, що знаходяться на території гір Карпат.

Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника спільно з Івано-Франківською облдержадміністрацією, Управлінням Державної служби з надзвичайних ситуацій в області, Верховинською райдержадміністрацією підготували комплексний проект відновлення діяльності обсерваторії «Білий слон», основним завданням якого є підготовка будівлі обсерваторії на горі Піп Іван до використання в якості станції для пошуково-рятувального підрозділу, дослідницької бази по моніторингу навколишнього середовища, як метеорологічну та сейсмологічну базу, а також науково-дослідних станцій з астрономії, фізики, хімії, біохімії, фармацевтики, біології, екології, геології, географії та археології.

Такий підхід до розвитку Білого слона націлений на вирішення завдань, які стоять перед нами задля стійкого економічного розвитку регіону через забезпечення безпеки громадськості, підтримку екології та науково-технічний прогрес. Тільки завдяки такій комплексності можливо забезпечити раціональний розвиток, що враховує інтереси майбутніх поколінь, та створити імідж регіону, як безпечного та екологічно чистого туристичного напряму.

Також критично важливою є необхідність врахувати те, що значний відсоток території Івано-Франківської області знаходиться під загрозою зсувів грунту та сходження лавин (зокрема, близько 50% території Верховинського району), причиною яких є метеорологічні, сейсмологічні та екологічні фактори, відкриття метеорологічної, сейсмологічної, екологічної станцій у комплексі із відкриттям підрозділу управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Верховинському районі дозволить значно підвищити безпеку жителів та туристів. Чого вартий тільки той факт, що відродження Білого слона в такій якості дозволить скоротити рятувальні роботи в регіоні на 4 години, адже що може бути цінніше для людини в біді, чим цей час на допомогу.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: ДАІ Закарпаття на варті ...

КОМЕНТАРІ