Рівненська область: рятувальники дбають про збереження нового врожаю

Рівненська область: рятувальники дбають про збереження нового врожаю

11.07.13 13:10 0 1025
Цьогоріч аграрії Рівненського краю збирають урожай зернових майже на 277 тисячах гектарів, що на 20 тисяч більше, ніж торік. Так, сільгоспвиробники мусять оперативно обмолотити площі озимини, які дозрівають на майже 134 тисячах гектарах. Водночас ярими зерновими та зернобобовими сільгоспвиробники засіяли 143 тисячі гектарів. На полях області жнивують 2380 комбайнів

Тому до забезпечення безпечного збирання врожаю прикута основна увага з боку органів державної влади та рятувальників області, які проводять масштабні заходи щодо організації роботи по недопущенню пожеж на полях, на зернозбиральній та іншій техніці, що задіяна у жнивній компанії, а також у місцях зберігання та переробки зернових.

Головною причиною виникнення пожеж в області є необережне поводження людини з вогнем. І в період збирання врожаю це питання постає особливо гостро. Мало хто задумується над тим, що недбало кинутий недопалок або сірник на узбіччя дороги вздовж автомобільних шляхів, може призвести до серйозних пожеж і не менш серйозних збитків. Недарма в народі кажуть: «Не той хліб, що в полі, а той, що в коморі». Тому для запобігання виникненню пожеж на хлібних масивах та у тих же «коморах» працівники обласного Управління та місцевих підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій проводять перевірки, щодо дотримання норм пожежної безпеки.

Зокрема, 10 липня було здійснено перевірку протипожежного стану у місцях збирання та зберігання зернових Здолбунівського та Острозького районів. У ході рейду було виявлено певну кількість недоліків, що характерні майже для всіх сільгосппідприємств, а саме: не проводяться заміри опору ізоляції електромереж, об’єкти недостатньо забезпечені первинними засобами пожежогасіння, не проводиться робота по обробці вогнезахисними розчинами дерев’яних конструкцій горищ, автоматична пожежна сигналізація зерноскладів знаходиться в несправному стані та не обслуговується спеціалізованими організаціями, будівлі не обладнані пристроями блискавко захисту, на окремих підприємствах не відремонтовані пожежні водойми та не поновлені знаки пожежної безпеки. Але разом з тим, уся зернозбиральна техніка, що задіяна на полях забезпечена вогнегасниками, а також іншим реманентом згідно норм пожежної безпеки. На хлібних масивах знаходиться спеціальна техніка із запасами води та трактори із плугами. Працівники які задіяні у збиранні врожаю пройшли навчання із пожежно-технічного мінімуму. На хлібних масивах, що прилягають до автомобільних доріг встановлені відповідні застережувальні знаки про заборону використання відкритого вогню.

Щоб уникнути виникнення пожеж на хлібному полі, керівникам господарств належить знати та неухильно виконувати правила пожежної безпеки України «Про об’єкти сільськогосподарського виробництва і зберігання сільськогосподарської продукції». Своєчасно оборювати поля шириною не менше чотирьох метрів. У період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розводити багаття на полях. Забезпечити зернозбиральні машини, агрегати, автотракторну техніку первинними засобами пожежогасіння та справними іскрогасниками. Першочергової уваги потрібно надати електрогосподарству, стежити за справністю систем протипожежної автоматики, блискавко захисту, водопостачання та телефонного зв’язку.

Тож, побажаємо хліборобам Рівненщини зібрати на своїх ланах багатий врожай. А працівники Держслужби з НС в свою чергу, зроблять усе можливе, щоб врожай - 2013 року перетворився на запашні короваї, а не на згарище.

ГУ ДСНС у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Плацкарт і купе на ...

КОМЕНТАРІ