На Тернопіллі соціальний центр матері і дитини - шлях до вирішення проблем раннього сирітства

На Тернопіллі соціальний центр матері і дитини - шлях до вирішення проблем раннього сирітства

11.07.13 13:11 0 909
Одним з напрямків роботи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є проведення соціальної роботи, спрямованої на запобігання відмовам матерів від новонароджених дітей. Цією метою в області діє 23 консультаційні пункти при пологових стаціонарах та жіночих консультаціях.

За перше півріччя 2013 року із пологових стаціонарів до центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надійшло 6 повідомлень про жінок, які виявили намір відмовитися від новонародженої дитини. Всі жінки, щодо яких надійшли повідомлення, були охоплені індивідуальними соціальними послугами Центрів.

У результаті - 2 матері змінили свій намір, а діти, які мали ризик потрапити до будинків дитини, залишилися у біологічних сім'ях. Проте 4 жінки не змінили рішення та відмовилися від дитини.

Непоодинокі випадки, коли молоді матері змушені передавати дітей на тимчасове виховання до Тернопільського обласного комунального спеціалізованого будинку дитини, у зв’язку з відсутністю належної підтримки з боку рідних. З цією категорією жінок та їх близьким оточенням проводиться робота спеціалістами центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з метою повернення дитини в сім’ю.

На виконання соціальних ініціатив Президента України, з метою створення сприятливих умов для розвитку дітей, поліпшення матеріального становища сімей з дітьми, їх соціальної підтримки та захисту в області проводиться робота щодо створення соціального центру матері і дитини.

Створення такого закладу дасть можливість вирішити проблему раннього соціального сирітства, адже центр призначений для тимчасового перебування у ньому жінок на 7 - 9 місяці вагітності та матерів із дітьми віком від народження до 18 місяців, які опинилися в складних життєвих обставинах, у зв'язку з чим виникає високий ризик розлучення матері та дитини, загроза їх життю і здоров'ю.

Під час проживання у Центрі молодим матерям будуть надаватися безоплатне житло та харчування, їх навчатимуть догляду за дитиною. Молоді матері матимуть можливість продовжувати навчання, відвідувати професійні курси та одночасно виховувати та піклуватися про свою дитину.

Фахівцями Тернопільського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводиться робота щодо пошуку приміщення для створення соціального центру матері і дитини.

До речі, на в Україні вже діють 16 соціальних центрів матері та дитини, загальною кількістю 299 місць, в яких протягом 2012 року допомогу отримали 566 осіб.

Богдан Рокочий,

директор обласного центру

соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Плацкарт і купе на ...
Наступна новина: Житомирщина: голова ...

КОМЕНТАРІ