Перший суд присяжних на Рівненщині виніс вирок вбивці трьох людей — довічне позбавлення волі

Перший суд присяжних на Рівненщині виніс вирок вбивці трьох людей — довічне позбавлення волі

12.07.13 09:22 0 782
Прокурором Рівненської області підтримано державне обвинувачення у суді стосовно 24-річного мешканця Закарпатської області, який скоїв навмисне вбивство трьох осіб на Рівненщині.

Кримінальне провадження було зареєстровано за п.п.1,6 ч.2 ст.115 та ч.4 ст.187 КК України (умисне вбивство двох або більше осіб з корисливих мотивів та розбій). Розгляд резонансної справи вперше в області відбувся за участі присяжних відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України.

Досудовим слідством встановлено, що вказаний громадянин 9 березня 2013 року у селі Рокитне Рокитнівського району вчинив розбійний напад з проникненням у приватне помешкання і заподіяв численні тяжкі тілесні ушкодження господарям: 78–річному Василю, його 73-річній дружині Варварі та їх 44-річній дочці Вірі, від яких останні померли на місці. Загиблі виявилися родичами співмешканки обвинуваченого: її дідусем, бабусею та матір’ю. З місця злочину чоловік викрав близько 12 тисяч гривень, після чого втік на Закарпаття, де був затриманий правоохоронцями.

У ході судового розгляду вину обвинуваченого було доведено повністю: беззаперечними доказами послугували вилучені вкрадені гроші, знаряддя вбивства, покази свідків та результати експертиз.

— Під час судових засідань підсудний визнав свою вину та розкаявся. Однак, зважаючи на жорстокість та зухвалість вчиненого злочину, я орієнтував суд призначити йому покарання у виді довічного позбавлення волі. Таку позицію підтримали присяжні засідателі, — розповів прокурор області Василь Присяжнюк. — Відтак вироком Рокитнівського районного суду від 27.06.13 вказану особу визнано винною у вчиненні потрійного вбивства і розбійного нападу та призначено покарання у виді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Варто зазначити, що вирок суду не набрав законної сили, учасники судового процесу мають право його оскаржити в апеляційному порядку в передбачений законодавством строк.

Довідково:

Суд присяжних — форма здійснення державної влади, зокрема судової, безпосередньо громадянами шляхом їх участі у відправленні правосуддя. Як самостійний соціально-політичній інститут складається з окремої колегії присяжних засідателів та професійного судді чи суддів. Розгляд кримінального провадження судом присяжних можливе, коли за законом передбачене покарання у виді довічного позбавлення волі обвинуваченого, якщо під час підготовчого судового засідання про це ним заявлене клопотання. Присяжними визнаються громадяни України, які у випадках, передбачених процесуальним законом, залучаються до здійснення правосуддя, забезпечуючи згідно з Конституцією України безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя (ст.63 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Прес-служба прокуратури області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: На Житомирщині зростає ...

КОМЕНТАРІ