На території Прикарпаття виявлено поховання хорватських військових, учасників Першої світової війни

На території Прикарпаття виявлено поховання хорватських військових, учасників Першої світової війни

12.07.13 09:28 0 812
Адміністрація міста Загреба (Хорватія) виявила зацікавлення до поховань хорватських військових, загиблих під час Першої світової війни на території Прикарпаття, у селі Глибівка Богородчанського району. Щоб ознайомитися з місцем військових захоронень, поспілкуватися з громадою, налагодити контакти з представниками влади, вивчаючи можливості для впорядкування поховання, в області перебуває хорватська делегація.

У її складі - представник адміністрації міста Загреба, екс-міністр Міністерства учасників визвольної війни в Хорватії 1991-1995 р, депутат Хорватського парламенту двох скликань Івица Панчич і доктор історичних наук професор, завідувач Кафедри української мови і літератури Філософського факультету Загребського університету, ініціатор налагодження зв’язків з Прикарпаттям Євген Пащенко. іноземні гості зустрілися із заступником голови облдержадміністрації Романом Іваницьким і проректором з міжнародного співробітництва Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Василем Марчуком.

Йшлося про те, що упродовж Першої світової війни на територіях різних держав загинуло 150 тисяч хорватських військових. Пошук та впорядкування їх поховань – важлива державна справа, особливо актуальна у контексті відзначення наступного року 100-річчя початку Першої світової війни. «Для нас збереження поховань хорватських військових має надзвичайне значення, - зазначив під час зустрічі в облдержадміністрації Івица Панчич. – Готуючись до 100-річчя початку тієї війни, вносимо у свою програму як одне з найсуттєвіших питання про впорядкування захоронень на території Прикарпаття».

Сприяння та підтримку благородним намірам хорватської сторони пообіцяв на зустрічі Роман Іваницький, поінформувавши гостей про плідну співпрацю облдержадміністрації у плані впорядкування та дослідження захоронень військових, загиблих на території області у різні періоди, з представниками Росії, Німеччини, Угорщини, Нідерландів. «Сподіваємося, що під час відзначення 100-річчя початку Першої світової війни делегації цих країн приїдуть на Прикарпаття, - поділився Роман Іваницький. – В Україні також відзначатимуть цю дату, для чого вже готуються відповідні документи».

За словами Романа Іваницького, є інформація, що поховання хорватських військових у Глибівці – не єдине в області. Можливо, військові цієї держави захоронені також у Коломийському районі.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщині зростає ...
Наступна новина: Встановлюються обставини ...

КОМЕНТАРІ