Львівщина: у Дунаївцях на Хмельниччині громада разом зі свободівцями штурмувала підприємство зі шкідливим виробництвом

Львівщина: у Дунаївцях на Хмельниччині громада разом зі свободівцями штурмувала підприємство зі шкідливим виробництвом

13.07.13 14:35 0 1079
11 липня 2013 року громада Дунаївців, що на Хмельниччині, разом з народними депутатами-свободівцями та представниками парламентського екологічного комітету лише після штурму потрапила на завод, розташований на території населеного пункту. Попри рішення суду, на цьому підприємстві триває шкідливе виробництво теплоізоляційних плит із екструдованого пінополістиролу.

Цього дня у Дунаївцях відбувалося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Участь у ньому взяли народні депутати України, представники Хмельницької облдержадміністрації, Дунаєвецької райдержадміністрації, екологічних інспекцій, прокуратури, правоохоронниїх органів. Зокрема, були присутні депутати від "Свободи" – зголова Комітету Ірина Сех, член комітету Андрій Тягнибок та голова Хмельницької обласної "Свободи", народний депутат Ігор Сабій.

Засіданню комітету у Дунаївцях передувала нарада в приміщенні Хмельницької ОДА. Місцева громада разом із районною організацією ВО "Свобода" пікетували райдержадміністрацію з вимогами зупинити шкідливе виробництво теплоізоляційних плит із екструдованого пінополістиролу на території житлової зони в Дунаївцях. На площі перед РДА зібралося майже 300 осіб. Люди тримали гасла: "Ні – хімічному терору!", "Не труїть наших дітей!". По завершенні засідання в Хмельницькому голова комітету Ірина Сех прибула до Дунаївців, де на площі перед РДА виступила перед громадою та запевнила, що буде вжито усіх можливих заходів, аби навести лад і допомогти людям захистити їхнє право на чисте повітря.

"Ми приїхали до вас, аби підтримати ваші законні та справедливі вимоги. Ми не ховаємося за стінами кабінетів, ви до нас звернулися – тепер ми стоїмо пліч-о-пліч із вами. Ми розуміємо і поділяємо вашу стурбованість і зробимо усе можливе, аби громада була спокійна за майбутнє своїх дітей і відстояла право на чисте повітря", – наголосила Ірина Сех.

Після того народні депутати, представники обласної та райдержадміністрації, екологічних служб, прокуратури, МВС вирушили на територію підприємства, аби перевірити його діяльність і впевнитися, що виробництво зупинено. На підтримку центральними вулицями міста рушила колона, очолювана місцевими свободівцями. Люди вигукували гасла: "Дунаївцям – чисте повітря!", "Ні – шкідливому виробництву!", "Геть кришувальників мафії!", "Звільнимо Хмельниччину від задухи!".

Біля входу до підприємства громада розпочала пікет. Виступили свободівці Юрій Кравчук, Володимир Гончарук, місцевий активіст Василь Гандзюк. Виступали і люди, які мешкають поруч із виробництвом. Зокрема, мама і бабуся дитини, яка народилася із серйозними вадами здоров'я і потребує коштовного лікування. Люди стурбовані ситуацією і вимагають негайного вирішення проблеми.

Народні депутати, посадовці разом з ініціативною групою спробували зайти на територію підприємства, однак охорона заблокувала вхід. Обурені люди штурмували вхідні ворота і потрапили на територію колишньої "Сільгосптехніки", де і відбувається виробництво теплоізоляційних плит із екструдованого пінополістиролу. Люди зайшли в цех, на склади, де, незважаючи на рішення суду про призупинення роботи підприємства, побачили докази виробничої діяльності.

До громади вийшла Ірина Сех, яка запевнила, що питання взято на контроль Комітету і народні обранці зроблять усе можливе, аби громада домоглася своїх законних та справедливих вимог. Виступили і представники влади. " всі побачили, наскільки болюча ця проблема для мешканців Дунаївців. Люди не просто стурбовані, вони готові до найрадикальніших кроків, адже відбувається порушення закону й прав громадян. Проблему не вирішують роками. Саме тому громада не вірить жодним словам і показує свою силу та вагу. Ми беремо це питання на контроль парламентського комітету і будемо вживати усіх заходів, аби допомогти громаді", – сказала свободівка.

Довідка: До Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи надійшла низка звернень від жителів м. Дунаївці Хмельницької області з повідомленнями про погіршення стану здоров'я місцевого населення від часу діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій" (виробництво теплоізоляційних плит із екструдованого пінополістиролу). Вони скаржилися на невиконання рішень органів контролю про тимчасову заборону господарської діяльності підприємства та просили Комітет виїхати до м. Дунаївці, щоб з'ясувати ситуацію.

Відповідно до інформації Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, 11.12.2008 року ухвалено рішення про тимчасову заборону господарської діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій". На неодноразові виклики Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області керівник підприємства не з'являвся.

Протягом 2009–2011 рр. державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища проводили численні перевірки виконання вимог рішення посадовими особами ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій", за зрив печаток приміщення цеху та невиконання рішення відповідальні особи неодноразово притягувались до адміністративної відповідальності, проводились повторні опечатування цеху. Водночас працівники інспекції неодноразово здійснювали виїзди на місце розташування цеху з метою перевірки виконання рішення, проте охорона не допускала держінспекторів на територію. Постановою окружного адміністративного суду м. Києва від 08.06.2011 року тимчасово заборонено здійснення господарської діяльності ТОВ "Центр інноваційно-будівельних технологій". Однак підприємство продовжує працювати.

За інформацією Дунаєвецької центральної районної лікарні, аналіз показників захворюваності дитячого та дорослого населення за період 2007–2010 рр. свідчить про зростання випадків захворюваності органів дихання, пневмоній та контактних дерматитів, ендокринних захворювань.

Фото з події: https://picasaweb.google.com/110144732423172316628/oFZEHK

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Мережа німецьких ...
Наступна новина: У Львівській області Ірина ...

КОМЕНТАРІ