На Сумщині відбулося масштабне відзначення перемоги в Конотопській битві

На Сумщині відбулося масштабне відзначення перемоги в Конотопській битві

15.07.13 10:53 0 1000
В Сумській області Всеукраїнське об’єднання «Свобода» організувало масове святкування перемоги українського козацтва під проводом гетьмана Івана Виговського в Конотопській битві над московським військом. Заходи зі вшанування переможців відбулися в селі Шаповалівка Конотопського району, поблизу якого відбувалася битва, та в самому Конотопі. До урочистостей приєдналися народні депутати України, серед яких: свободівець Ігор Мірошниченко, а також В’ячеслав Кириленко та Олег Медуниця. В заходах взяли участь свободівці із Сумщини, Полтавщини, Чернігівщини, Харківщини, Житомирщини та Києва.

Відзначення Конотопської битви розпочалося на околиці села Шаповалівка, яке розташоване неподалік Конотопу. На полі, де 1659 року відбулася переможна битва українського війська над московитами, свободівці розбили наметовий табір. У дводенному таборуванні взяло участь близько двох сотень націоналістів. Упорядкувавши табір, по обіді націоналісти вирушили до Конотопа – свободівці пройшли урочистим ходом центральними вулицями райцентру, аби вшанувати героїв, які пролили кров у бою зі 100-тисячним царським військом.

Надвечір, після приготування кулешу, в таборі запалили велику купальську ватру. Біля вогнища зібралися свободівці та місцеві мешканці. Таборувальники співали повстанських пісень та стрибали через багаття. Також на учасників чекав святковий салют, випали якого лунали в супроводі націоналістичних гасел: «Слава Україні! – Героям слава!», «Слава нації! – Смерть ворогам!», «Україна – понад усе!». Свободівці також вітали звитягу гетьмана Виговського та українських козаків вигуками «Слава!».

Націоналісти разом із представниками патріотичних організацій та партій провели спільний мітинг біля пам'ятного знака, встановленого поблизу села Шаповалівка на честь 350-річчя перемоги в Конотопській битві. Перед учасниками вшанування виступили депутати Верховної Ради України Ігор Мірошниченко, В’ячеслав Криленко та Олег Медуниця, а також член Політради ВО «Свобода» Юрій Левченко.

Зокрема, виступаючи перед тими, хто зібрався відзначити перемогу в Конотопській битві, свободівець Ігор Мірошниченко наголосив, що цьогоріч, як і завше, громада святкує перемогу української зброї над московською навалою. За словами націоналіста, це була найбільша і найзнаменитіша перемога української зброї: «Ми народилися в той час, коли про неї було незручно і не прийнято говорити, бо українцям прищеплювали комплекс меншовартости. Десятиліттями і століттями нам розповідали про те, що ми ні на що не здатні, що ми не заслуговуємо на свою державу, що ми не маємо свого війська і не можемо забезпечити перемог у великих битвах. Виступ українського війська під керівництвом Івана Виговського показав, що українська зброя може перемагати й творити славні сторінки державної історії. Вона є переможною, бо ми завжди воювали на своїй землі і за своє – за свою правду і за свою країну. Перемога в Конотопській битві – це та звитяга, на прикладах якої мають вчитися українські покоління та формуватися міцні характери українських націоналістів. Це люди, які будуватимуть українську державу, за яку воював Іван Виговський, про яку мріяв Іван Мазепа. Державу, яку потом і кров’ю здобували українські герої – Степан Бандера, Роман Шухевич, Євген Коновалець та сотні інших, чиї імена нині відомі й не відомі нам».

Своєю чергою, Юрій Левченко у виступі підкреслив, що перемогу в Конотопській битві Україна здобула завдяки таланту гетьмана Виговського та хоробрості українських вояків. Водночас свободівець наголосив, що кожен із присутніх повинен постійно говорити про цю звитягу – не достатньо раз у рік приїздити до пам’ятника. «Якщо кожен із нас, повернувшись у свої міста й села, буде говорити про цю перемогу своїм друзям, родичам, дітям, буде виховувати їх на прикладі саме цієї перемоги – тоді щось зміниться в нашій країні. Тоді молоде покоління виросте зовсім з іншою свідомістю – вони не будуть слухати московську «попсу» і так званий «шансон», не дивитимуться дебільні серіяли про москвинів. Вони розумітимуть, що є українцями, і знатимуть, якого вони племені. Тому, доки в Україні панує нинішня влада, лише власними зусиллями ми можемо донести до народу правду про цю битву», – зауважив Юрій Левченко.

Після мітингу націоналісти вирушили до центру Шаповалівки, де розташований пам'ятник гетьману Іванові Виговському. Свободівці привітали громаду з річницею перемоги в Конотопській битві. На мітингу біля погруддя гетьманові перед присутніми виступили народні депутати, а також місцевий історик Олег Корнієнко, який розповів коротку життєписну довідку про Виговського. Історик наголосив на внеску гетьмана в перемогу над московським військом та зосередив увагу на тій особливій ролі, яку відігравав Виговський у розбудові українського війська та становленні Гетьманщини.

Свободівці також взяли участь в урочистій панахиді за душами загиблих українських козаків, яку відслужили священики Української Православної Церкви Київського Патріярхату. По завершенню молитви, що відбулася біля каплички на площі Козацької слави, віряни спільно з духовенством виконали традиційну здравицю «Многая літа», адресовану всім, хто нині продовжує боротьбу за могутню самостійну українську державу та українську церкву.

По обіді в центрі селища на сцені відбувся патріотичний фестиваль «Конотопська битва». Присутніх розважали знані музики – лідер гурту «Варйон» Валерій Гладунець, лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк, кобзар Тарас Компаніченко, а також місцеві виконавці. Розпочався концерт виконанням славня українських націоналістів. Далі присутні спільно з артистами виконували козацькі, повстанські та народні пісні. Валерій Гладунець запрошував до танцю юнаків та дівчат – молодь танцювала в супроводі пісень, які знаний фольклорист записав у різних областях України. Народний депутат-свободівець Ігор Мірошниченко пообіцяв, що започаткований фестиваль стане щорічним та закликав учасників приєднуватися до його популяризації.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Цілий «букет» порушень ...
Наступна новина: «Свобода» пікетуватиме ...

КОМЕНТАРІ