Звіт про діяльність фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у Верховній Раді України VII скликання (з 12.12.2012 по 05.07.2013)

Звіт про діяльність фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у Верховній Раді України VII скликання (з 12.12.2012 по 05.07.2013)

15.07.13 12:32 0 982
1. Вступ

За результатами парламентських виборів 2012 року Всеукраїнське об’єднання «Свобода» здобуло 37 депутатських мандатів (25 – за виборчим списком і 12 – у мажоритарних округах). Ще один мандат кандидат від ВО «Свобода» Юрій Левченко не отримав унаслідок фальсифікацій на скандально відомому на всю країну 223-му окрузі (згідно з політичними домовленостями з ВО «Батьківщина» та партією «УДАР», у разі призначення виборів у цьому окрузі зазначені політичні сили готові підтримати Юрія Левченка як єдиного кандидата від об’єднаних сил опозиції).

За Всеукраїнське об’єднання «Свобода», згідно з офіційними результатами, проголосували 2 мільйони 129 тисяч 933 виборця, що складає 10,44% від кількости виборців, які проголосували на парламентських виборах.

Уперше в українському парламенті є фракція націоналістів – у Верховній Раді VII скликання Всеукраїнське об’єднання «Свобода» сформувало четверту за чисельністю фракцію. Її головою став лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок, заступниками – Андрій Мохник та Руслан Кошулинський (після його обрання віце-спікером парламенту заступником голови фракції ВО «Свобода» у Верховній Раді України став Олексій Кайда).

Уперше заступником Голови Верховної Ради України став націоналіст. За поданням голів трьох опозиційних фракцій – «Свободи», «УДАРу» і «Батьківщини» – парламент обрав заступника Голови Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Руслана Кошулинського заступником Голови Верховної Ради.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» у виборчій програмі ставило два завдання:

1. Негайно законними методами усунути від влади режим олігархічної диктатури, ліквідувати наслідки його правління та не допустити реваншу.

2. Утілити в життя чіткий план всеосяжних докорінних перетворень у державі згідно з ключовими положеннями Програми захисту українців Всеукраїнського об'єднання «Свобода» за принципом: «Своя влада – Своя власність – Своя гідність».

Для виконання першого завдання Всеукраїнське об’єднання «Свобода» активно співпрацює з иншими опозиційними силами – «Батьківщиною» та «УДАРом». Вагомим результатом спільної діяльности опозиційних фракцій стало те, що вперше у законодавчому органі держави народні депутати почали виконувати норму Конституції України та Регламенту Верховної Ради щодо персонального голосування.

Питання забезпечення персонального голосування не вирішено повністю, але навіть у такому стані, коли окремі народні депутати час від часу, ховаючись, голосують за инших, вся країна побачила, що провладні сили у парламенті мають серйозні проблеми. При тому, що у фракції Партії регіонів спільно з їхніми сателітами комуністами та частиною позафракційних депутатів наявна формальна більшість, їм переважно не вдавалося забезпечити необхідну кількість голосів за потрібні чинному режимові рішення. Свідченням цьому є ухвалення лише 26 законопроєктів із 70, поданих урядом Азарова. Загалом протягом І півріччя 2013 року провладній «більшості» вдалося ухвалити такі рішення всього двічі, і то в «неприродний» спосіб – 4 квітня на так званому «виїзному засіданні» на Банковій та 4 липня шляхом порушень Регламенту ВРУ, зокрема принципу персонального голосування, купівлі «тушок» та повного напруження зусиль, аби зібрати потрібну кількість провладних депутатів у сесійній залі. Щодо частини рішень, ухвалених 4 липня 2013 року, народні депутати від «Свободи», «УДАРу» і «Батьківщини» зареєстрували проєкт постанови про їх скасування.

Це свідчить про те, що Президент Янукович фактично втратив контроль над парламентом. Верховна Рада стала ще одним осередком опору антинародній українофобській політиці режиму Януковича. І це при тому, що усі опозиційні фракції не мають достатньої кількости голосів, щоб ухвалювати рішення в парламенті.

Активність «Свободи» під час блокування трибуни і фізичних протистоянь у сесійній залі засвідчила зміну балансу сил у парламенті: провладні депутати вже не б’ють опозиціонерів, як було у Верховній Раді VI скликання, а постійно наголошують, що вони «проти силового вирішення питань у законодавчому органі».

«Свобода» у парламенті продемонструвала дієвий метод боротьби з «тушками». Обструкція, влаштована народним депутатам Табаловим перед відкриттям роботи парламенту, призупинила процес «тушкування». На жаль, наші політичні партнери не взяли цей метод на озброєння, що потягло за собою подальше «тушкування», хоча й доволі повільне.

Фракція ВО «Свобода» у парламенті систематично змушує парламентаріїв під час виступів у Верховній Раді дотримуватися статті 10 Конституції України, яка визначає українську мову як єдину державну. Внаслідок цих дій переважна більшість російськомовних депутатів у своїх виступах набагато частіше послуговується державною мовою.

Політичні експерти відзначають, що перша в історії України націоналістична фракція у Верховній Раді України, яку утворили народні депутати від ВО «Свобода» за результатами парламентських виборів 2012 року, якісно змінила найвищий законодавчий орган держави.

2. Організація роботи депутатської фракції

Головними напрямками роботи депутатської фракції у Верховній Раді України є захист конституційних прав і свобод українців, активна законотворча діяльність, вироблення узагальненої позиції щодо питань, які виносять на розгляд пленарних засідань, контроль за роботою державних органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, робота в комітетах Верховної Ради.

У фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» – 36 народних депутатів. Депутат-свободівець Руслан Кошулинський, відповідно до Регламенту, як заступник Голови Верховної Ради України є позафракційним.

За звітний період проведено 53 засідання фракції ВО «Свобода».

У фракції ВО «Свобода» працює Аналітична група, яку очолює народний депутат України Олександр Мирний; спільно з Аналітичною службою ВО «Свобода» (керівник – Юрій Левченко) вона готує матеріяли для розгляду на засіданнях фракції питань порядку денного Верховної Ради.

Фракція ухвалює рішення щодо кожного питання порядку денного шляхом консенсусу після заслуховування позиції народного депутата, що представляє відповідний комітет, висновків Аналітичної служби та ґрунтовного обговорення. Ключовим критерієм є відповідність Програмі захисту українців.

3. Законотворча діяльність народних депутатів від ВО «Свобода»

Основою діяльности народного депутата України є законотворчість. Народні депутати від «Свободи» активно використовують право законодавчої ініціятиви, передбачене статтею 12 Закону України «Про статус народного депутата України». Станом на 5 липня 2013 року народні депутати-свободівці зареєстрували 126 законопроєктів та 76 проєктів постанов. У середньому на кожного депутата від ВО «Свобода» припадає 3,4 законопроєкти; за цим показником фракція ВО «Свобода» посідає друге місце після «Батьківщини». З повним переліком законодавчих ініціятив фракції можна ознайомитися на офіційному сайті Верховної Ради України в розділі «Законотворчість».

Усі законопроєкти та проєкти постанов, розроблені та зареєстровані депутатами фракції ВО «Свобода», спрямовані на виконання основного програмного документа партії – Програми захисту українців. Кожна законодавча ініціятива фракції відповідає конкретному розділові та пункту програми.

Серед основних, стратегічних законопроєктів, що спрямовані на оздоровлення української економіки, є проєкти законів:

- №1248 «Про повернення капіталів, що перебувають та зареєстровані в Республіці Кіпр, офшорних зонах та інших юрисдикціях, звільнених від подвійного оподаткування, або тих, що мають пільговий режим оподаткування», ухвалення якого дозволило би поставити набагато більш серйозний бар'єр на шляху відтоку капіталів з України, створило передумови для залучення додаткових фінансових коштів в економіку України та усунуло би більшість можливостей для ухиляння від сплати податків суб'єктами підприємницької діяльности, що виробляють свій продукт саме в Україні;

- № 1250 «Про ліквідацію приватних монополій», який посилить захист інтересів підприємців, споживачів та найманих працівників, збільшить кількість суб’єктів господарювання та конкуренцію на загальнодержавному та регіональних ринках товарів;

- № 1247 «Про заходи щодо ліквідації дефіциту бюджету Пенсійного фонду України»;

- № 1249 «Про спрощену процедуру державної реєстрації суб'єктів малого підприємництва».

Значна частина законодавчих ініціятив «Свободи» спрямована на внесення змін до бюджетного законодавства щодо підвищення фінансової самостійности місцевого самоврядування, удосконалення скарбничого обслуговування місцевих бюджетів, встановлення справедливости в розподілі бюджетних коштів, щодо боротьби з корупцією, забезпечення прозорости державних закупівель.

Частина законопроєктів фракції спрямована на відновлення та захист національної та соціальної справедливости, а саме:

- законопроєкти, спрямовані на соціяльний захист жертв політичних репресій (№№ 2554, 2485), інвалідів (№ 2888) та матерів (№ 2091а);

- проєкти законів, спрямовані на будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» за рахунок доходів від підвищення акцизного податку на пиво
(№№ 2875, 2876, 2880);

- законодавчі ініціятиви щодо посилення кримінальної відповідальности за дії, спрямовані проти державної мови (№ 2601), за публічне заперечення чи виправдання злочинів нацизму та сталінізму (№ 2729), за наругу над місцями поховання учасників національно-визвольної боротьби за свободу і незалежність України (№ 2730);

- № 1233 «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування инших мов в Україні» та № 1187-1 «Про вищу освіту», зареєстровані спільно з лідерами инших опозиційних фракцій.

Значна частина проєктів постанов фракції націоналістів передбачає ініціятиву створення тимчасових слідчих комісії та заслуховування керівників виконавчої влади, а також проведення парламентських слухань.

Народні депутати-свободівці постійно подають проєкти постанов, що стосуються національної пам’яти, зокрема відзначення пам’ятних дат української історії, як-от подвигу героїв бою під Крутами, річниці Коліївщини, Конотопської битви, Дня Героїв в Україні, 80-х роковин Голодомору в Україні, відзначення 140-річчя з дня народження Миколи Міхновського, 130-річчя Дмитра Донцова та инших подій.

Також депутати фракції ВО «Свобода» спільно з представниками инших опозиційних фракцій підготували та зареєстрували законопроєкти, спрямовані на боротьбу з режимом Януковича, зокрема № 2220 «Про порядок імпічменту Президента України», № 2218 «Про Національне антикорупційне бюро», № 2219 «Про антикорупційну перевірку чиновників усіх рівнів», № 2221 «Про скасування необґрунтованих пільг і привілеїв для осіб, уповноважених на виконання функцій держави» та инші. Зазначені законопроєкти відповідають Програмі захисту українців.

4. Участь у засіданнях Верховної Ради України

Відповідно до пункту 3 статті 24 Закону України «Про статус народного депутата України», депутати зобов’язані бути присутні та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України та її органів, до складу яких їх обрано, а також особисто брати участь у голосуванні.

Народні депутати фракції ВО «Свобода» дисципліновано відвідують усі пленарні засідання Верховної Ради. Відсутність депутатів-свободівців допускається лише з поважних причин – перебування у відрядженні, на лікарняному, у відпустці. Загалом протягом звітного періоду депутати-свободівці в середньому були присутні на 94,8% пленарних засідань Верховної Ради.

Народні депутати фракції ВО «Свобода» беруть участь в обговоренні практично кожного питання порядку денного сесії. За звітний період депутати-свободівці виступили 686 разів на пленарних засіданнях Верховної Ради (137 виступів з трибуни та 549 – з місця). Тож, у середньому на кожного народного депутата від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» припадає 18,5 виступів у сесійній залі.

Депутати фракції ВО «Свобода» з кожного питання порядку денного голосують одностайно відповідно до рішення фракції. У фракції ВО «Свобода» немає так званих «вільних» голосувань, що вказує на відсутність корупційної складової та розбіжностей усередині фракції.

Під час пленарних засідань депутати фракції звертають увагу спікера на кожен випадок порушення Регламенту Верховної Ради.

5. Участь у роботі комітетів, тимчасових спеціяльних комісій, тимчасових слідчих комісій, утворених Верховною Радою України

Депутати фракції ВО «Свобода» працюють у всіх без винятку комітетах Верховної Ради України, зокрема на посадах: голови комітету – 1 депутат; першого заступника голови комітету – 3; заступника голови комітету – 8; секретаря комітету – 3; голови підкомітету – 15; заступника голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації – 1.

Протягом другої сесії Верховної Ради VII скликання народні депутати-свободівці взяли участь у всіх засіданнях комітетів (422 засідання).

Депутати фракції ВО «Свобода» стали ініціяторами створення 13 тимчасових слідчих комісій, які є інструментом залучення народних депутатів України до розслідування фактів порушення чинного законодавства з боку різних гілок влади. Зокрема, свободівці ініціювали ТСК з питань:

- розслідування фактів фальсифікацій на виборах до Верховної Ради України, які відбулися 28 жовтня 2012 року;

- розслідування фактів нескладення присяги новообраними народними депутатами України Табаловим О.М. і Табаловим А.О. та законности отримання ними депутатського мандата;

- розслідування фактів незаконного заволодіння (захоплення) українських підприємств з використанням судових та правоохоронних органів;

- розслідування фактів порушень законодавства при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров'я України;

- розслідування фактів нападу на представників засобів масової інформації 18 травня 2013 року в м. Києві за адресою: вулиця Володимирська, 15, розслідування инших фактів тиску на засоби масової інформації, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів;

- розслідування обставин та наслідків витрачання бюджетних коштів 2012 року для проведення капітального ремонту об'єктів соціяльної галузі;

- розслідування порушення прав державних, комерційних забудовників та фізичних осіб, що інвестують у будівництво житла;

- перевірки діяльности виконавчих органів Львівської міської ради та розслідування фактів незаконного впровадження транспортної мережі у м. Львові, фактів нецільового використання грантових коштів Європейського банку реконструкції та розвитку під час здійснення фінансово-господарських операцій посадовими особами Львівської міської ради.

6. Участь у парламентських слуханнях

З метою вивчення питань, що становлять суспільний інтерес та потребують законодавчого врегулювання, у Верховній Раді відбуваються парламентські слухання.

Народні депутати від ВО «Свобода» протягом першого півріччя брали активну участь в усіх парламентських слуханнях та слуханнях у комітетах Верховної Ради. За результатами проведення парламентських слухань депутати-свободівці запропонували відповідні рекомендації, оформлені проєктами постанов Верховної Ради.

Депутати фракції ВО «Свобода» стали ініціяторами проведення 11 парламентських слухань, зокрема на теми:

- «Оздоровлення та відпочинок дітей і молоді» (03.04.2013);

- «Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи» (17.04.2013);

- «Українська книга: реалії сьогодення та перспективи розвитку вітчизняного книговидавництва та книгорозповсюдження» (15.05.2013);

- «Сучасний стан, шляхи і перспективи реформи у сфері охорони здоров’я України» (05.06.2013);

- «Стан дотримання прав людини в Україні» ( 12.06.2013);

- «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» (03.07.2013).

Запропоновані фракцією парламентські слухання на тему «Екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні» не відбулися, оскільки зазначену ініціятиву не підтримали провладні фракції. Парламентські слухання на тему «Про забезпечення конституційних гарантій на рівний доступ та якість вищої освіти в Україні» заплановано провести під час наступної сесії Верховної Ради.

7. Депутатські запити і депутатські звернення

Депутатські запити і звернення є головною формою сприяння громадянам України у вирішенні проблемних питань. Відповідно до статей 15 та 16 Закону України «Про статус народного депутата України», депутати мають право звертатися до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також керівників підприємств, установ та організацій незалежно від форм власности з вимогою надати офіційну відповідь з питань, віднесених до їхньої компетенції.

Народні депутати України від ВО «Свобода» направили 419 депутатських запитів (у середньому – 11,3 запита на одного депутата-свободівця) та 1157 депутатських звернень до центральних органів влади щодо вирішення проблемних питань громадян, економічних та соціяльних проблем країни та регіонів, політичної ситуації тощо. Зокрема, 42% звернень скеровано до міністерств та инших центральних органів виконавчої влади, 38% – до Генеральної прокуратури України, 12% – до Прем’єр-міністра України, по 3% – до Голови Верховної Ради України та Служби безпеки України, 2% – до Президента України.

До місцевих органів влади, підприємств, установ та инших організацій направлено понад 3,8 тис. депутатських звернень.

8. Робота з виборцями

Робота зі зверненнями громадян та зустрічі з виборцями є головними інструментами взаємодії народного депутата України з виборцями.

Згідно з рішенням фракції ВО «Свобода» у Верховній Раді та наказом голови фракції О.Тягнибока №256 від 15 грудня 2012 р., кожен народний депутат, який входить до фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» і обраний за виборчими списками, є закріпленим за однією з областей України.

Станом на 5 липня 2013 року в Україні відкрито 98 громадських приймалень народних депутатів України від ВО «Свобода».

Протягом звітного періоду народні депутати України фракції ВО «Свобода» провели 708 прийомів громадян, під час яких прийняли 14285 громадян.

8 квітня 2013 року голова фракції О.Тягнибок (один із двох голів парламентських фракцій, який проводив прийом особисто) провів особистий прийом громадян у приміщенні Верховної Ради України, під час якого було прийнято 60 громадян.

Загалом протягом звітного періоду на адресу голови фракції
ВО «Свобода» Олега Тягнибока та народних депутатів фракції надійшло 10789 звернень громадян, за результатами яких направлено депутатські запити та звернення до центральних і місцевих органів влади.

Фракція ВО «Свобода» посідає перше місце серед депутатських фракцій Верховної Ради України за кількістю розглянутих звернень громадян. Це свідчить про те, що «Свобода» має найбільшу довіру серед виборців, які звертаються до депутатських фракцій.

9. Громадсько-політична діяльність

Громадсько-політична діяльність народних депутатів України є механізмом підтримки зв’язків із виборцями, вивчення громадської думки, потреб і запитів населення, що безпосередньо впливає як на законотворчу діяльність фракції, так і на її політичну позицію щодо рішень парламенту.

Протягом звітного періоду народні депутати від ВО «Свобода» брали участь у 1236 заходах, серед яких: акції опозиції «Вставай, Україно!», сесії місцевих рад, громадсько-політичні акції, відзначення пам’ятних дат, зустрічі з виборцями та инші.

Попри те, що Всеукраїнське об‘єднання «Свобода» має парламентську фракцію, народні депутати-свободівці беруть безпосередню участь в акціях прямої дії. Найбільш резонансними акціями, в яких брали участь депутати фракції ВО «Свобода», є: знесення паркану перед Верховною Радою, перешкоджання Київській міськраді чинити свавілля і земельний дерибан, демонтаж пам'ятника катові української нації В.Лєніну у м. Охтирка Сумської области, протидія рейдерам і «Беркуту» під час спроби незаконно захопити будинок київської вчительки Ніни Москаленко, боротьба за збереження пам’ятки архітектури «Гостинний двір», протидія захопленню українських храмів московською церквою, перешкоджання провокаціям правоохоронних органів та ДАІ під час проведення акції «Вставай, Україно!» тощо.

10. Контроль за діяльністю уряду та виконавчої влади

За рішенням фракції ВО «Свобода», з метою контролю за діяльністю виконавчої влади народні депутати-свободівці відвідували щотижневі засідання Кабінету Міністрів України. Завдяки народним депутатам від «Свободи» українська громада дізналася про так звані «закриті» щопонеділкові засідання уряду, на яких ухвалювали рішення про розподіл мільярдів бюджетних коштів та розглядали таємні питання. У червні 2013 року внаслідок тиску Всеукраїнського об’єднання «Свобода» уряд Азарова був змушений відмовитися від таких засідань.

Усього протягом першого півріччя 2013 року депутати-свободівці взяли участь у 27 засіданнях уряду.

5 липня 2013 року в Києві Політрада Всеукраїнського об’єднання «Свобода» ухвалила рішення про формування Уряду національної альтернативи. Організацію роботи та керівництво Урядом доручено заступникові Голови Всеукраїнського об’єднання «Свобода», народному депутатові України Олександрові Сичу.

11. Інформаційне забезпечення роботи фракції

Підзвітність громаді, прозорість у напрацюванні та ухваленні рішень, залучення та інформування широких кіл громадськости, зокрема й через ЗМІ, є одним із ключових принципів діяльности фракції «Свободи».

Фракція ВО «Свобода» послідовно підтримує незалежність ЗМІ та журналістську свободу, відкрита до співпраці із медія.

На жаль, в умовах тотальної окупації українського інформаційного простору та інформаційної блокади ВО «Свобода» на сьогодні є лише два медійні джерела, які не спотворюють інформацію про діяльність фракції: газета Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та офіційний сайт ВО «Свобода» (www.svoboda.org.ua).

Представники фракції беруть участь в усіх програмах із висвітлення депутатської діяльности у центральних та регіональних ЗМІ.

12. Декларування майнового стану, доходів, витрат і зобов'язань фінансового характеру та инші матеріяльні питання

Кожен народний депутат від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» в установлений законом термін подав до Апарату Верховної Ради України декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. Усі декларації народних депутатів-свободівців були оприлюднені в ЗМІ, зокрема в газеті «Голос України» та на персональній сторінці кожного народного депутата на сайті Верховної Ради України (http://rada.gov.ua/).

Жоден депутат від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» не скористався пільгою, визначеною ст. 35 Закону України «Про статус народного депутата України», і не отримав житлових приміщень для постійного проживання чи одноразової грошової компенсації для створення належних житлових умов. Усі народні депутати, які не мають власного житла в Києві, мешкають у готелі «Україна».

Виплати на виконання депутатських повноважень використовуються в повному обсязі за статтями: утримання приймалень (комунальні послуги, косметичний ремонт, прибирання, оплата мобільного зв’язку, доступ до Інтернету та инші офісні потреби); потреби офісу народного депутата (папір, конверти, марки, ручки й инші офісні потреби, оплата мобільного зв’язку); транспортні витрати для проїзду закріпленою за депутатом областю на зустрічі з виборцями (бензин, обслуговування автомобіля); матеріяльна допомога виборцям, які її потребують; представницькі витрати.


Зазначений звіт підготовлено відповідно до Конституції України та законів України «Про статус народного депутата України», «Про Регламент Верховної Ради України», «Про доступ до публічної інформації», виборчої програми Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та Програми захисту українців.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ