Юрій Сиротюк: «Мета євроінтеграційних процесів – збереження та зміцнення української ідентичности та посилення геополітичних позицій України»

Юрій Сиротюк: «Мета євроінтеграційних процесів – збереження та зміцнення української ідентичности та посилення геополітичних позицій України»

15.07.13 12:41 0 893
«Європейський цивілізаційний вибір – це безальтернативний вектор зовнішньополітичного руху України. Після століть відриву від європейської цивілізації, окупації, геноциду українці мають повернути свою національну, а, отже, глибоко європейську сутність. Ми, українські націоналісти, вважаємо, що метою цього руху має бути зміцнення та збереження української ідентичности та посилення наших геополітичних позицій. Для нас європейські інтеграційні процеси – це не лише приєднання до чогось, а насамперед – повернення до себе. Тому безальтернативність геополітичного вибору – це не питання економічних вигод, а передусім питання цивілізаційного вибору, а отже – політичне питання», – заявив заступник голови Всеукраїнського об’єднання «Свобода», народний депутат України Юрій Сиротюк під час круглого столу «Європейська інтеграція України: внутрішні чинники і зовнішні впливи», що пройшов у Києві 9 липня 2013 року.

Свободівець, зокрема, зазначив: «У виборі геополітичних орієнтирів України не стоїть дилема європейської чи євразійської інтеграції. Це все одно, що обирати між інформаційною, постіндустріальною та первісною добою. В української нації немає подібної дилеми. Українці, попри окупації та поневолення, є європейською нацією, яка асоціює себе з родиною вільних європейських націй. Натомість нинішній політичний режим, що перебуває при владі, мислить не геополітичними та цивілізаційними категоріями, а намагається невдало балансувати між ЄС та Митним союзом у пошуках короткотривалої і почасти уявної фінансової вигоди. Тому наші європейські партнери мають чітко розділяти європейські прагнення української нації та дії нинішнього антиукраїнського і антиєвропейського режиму.

Ці хитання влади призводять до того, що Україна фактично опиняється між Сциллою та Харибдою геополітичних викликів і в нинішньому стані не здатна на них адекватно відповідати. Очевидно, доки Україна не стала членом жодних інтеграційних об’єднань, завдання нації – забезпечити власну безпеку, покладаючись винятково на власні сили, а це потребує вкладення значних ресурсів у власну безпеку та оборону.

Водночас наші європейські партнери більш виразно мали би демонструвати свою прихильність до більш тісної співпраці з Україною, адже Росія провадить агресивну агітаційно-пропагандистську кампанію за вступ до Митного союзу, пропонуючи «безкоштовний сир» і не вимагаючи жодних інституційних реформ. Натомість ЄС доволі пасивно діє в інформаційній царині.

ВО «Свобода» вважає, що дієвою демонстрацією дружби з Україною міг би стати крок із боку європейських країн щодо визнання парламентами країн ЄС, які ще не встигли цього зробити, Голодомору 1932–1933 років геноцидом української нації у 70-ту річницю цієї трагічної події».

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ