На Прикарпатті «Свобода» провела традиційний наметовий табір «Яворина–2013»

На Прикарпатті «Свобода» провела традиційний наметовий табір «Яворина–2013»

15.07.13 18:11 0 1883
13-14 липня 2013 року в урочищі "Розтоки" поблизу села Липа Долинського району Івано-Франківської области відбувся традиційний Всеукраїнський наметовий спортивно-патріотичний табір Всеукраїнського об'єднання "Свобода" "Яворина-2013". У рамках проведення цьогорічної «Яворини» представники ВО "Свобода" долучилися до офіційних заходів зі вшанування героїв старшинської школи УПА "Олені" та провідника ОУН Карпатського краю Ярослава Мельника (Роберта).

Табір «Яворина–2013» став місцем збору декількох тисяч націоналістів зі всіх областей України. Аби набратися повстанського духу та зустрітися з побратимами, на Прикарпаття щороку з’їжджаються українці із заходу і сходу, півночі і півдня держави. Участь у цьогорічних заходах на Яворині взяв, зокрема, заступник Голови Верховної Ради України свободівець Руслан Кошулинський, а також народні депутати від ВО «Свобода» Андрій Мохник, Олександр Сич, Руслан Марцінків, Валерій Черняков, Руслан Зелик, Ігор Швайка, Олег Осуховський, Юрій Сиротюк, Ігор Мірошниченко, Андрій Іллєнко.

Коментуючи традиційне проведення табору, народний депутат Юрій Сиротюк запевнив, що такі вшанування засвідчують, хто для українців є справжніми героями, і показують, на кого й на що повинна рівнятися українська молодь.

«Цьогоріч уже традиційно тисячі українців зібралися вшанувати вояків Української Повстанської Армії, членів ОУН. І це найбільше свідчення того, що як би влада українофобів не хотіла знищити пам’ять про наших героїв, як би наші сусіди-«друзі» односторонньо не засуджували упівців – український народ вважає вояків ОУН–УПА героями та щороку вшановує їх. Це вшанування відбувається за участи не лише жителів заходу України. Українських повстанців національними героями вважають жителі всієї української держави. Цьогорічна «Яворина» є найкращим прикладом цього. Більша частина учасників таборування – це люди, які приїхали з Харківщини, Донбасу, Криму та інших областей сходу, півночі, півдня України, щоби засвідчити: вони гордяться тою справою, яку робили вояки ОУН-УПА, і будуть її продовжувати», – наголосив свободівець.

Традиційно на Яворині був не просто табір відпочинковий – відбувся вишкільно-пропагандивний табір, де було заборонено вживання будь-якого алкоголю, а молодь гартувала тіло й дух.

Першими таборувальниками в урочищі «Розтоки» стали націоналісти з Поділля, яких на Прикарпаття прибуло понад півсотні. Хмельницька "Студентська Свобода" організувала десятиденне таборування, що розпочалося 5 липня. Молодь проходила в урочищі фізичний гарт та слухала націоналістичні лекції. Учасники таборування не вживали будь-якого алкоголю та закликали до цього місцевих мешканців, які пізніше долучалися до вшанування героїчного чину старшинської школи УПА "Олені" та Ярослава Мельника (Роберта).

Уже 11 липня на Прикарпаття прибули представники Чернігівщини. Свободівці з Чернігівської области їздять на Яворину вже 5 років поспіль. Голова обласної «Свободи» Костянтин Лубенцов про мотиви прибуття на табір зазначає, що чернігівці приїздять, аби поєднати активний відпочинок та вшанування героїв, а також відчути дух побратимства, зустрітися з товаришами з різних куточків держави.

«До нас, на Чернігівщину, щороку приїздять з усієї України на вшанування Героїв Крут, Миколи Міхновського, оборонців Батурина. Ми так само їдемо на захід України, аби вшанувати вояків УПА. Окрім того, на моє переконання, такі поїздки є дуже потрібними для новостворених організацій – участь у подібних заходах згуртовує, дає відчути командний дух. Ми також веземо людей задля того, аби вони побачили, якою великою і багатою є наша земля. Насправді чимало людей ніколи не були так далеко від домівок – майже за тисячу кілометрів. Ми обов’язково беремо з собою у поїздки наших прихильників. Ті, хто бодай раз був на Яворині, потенційно вже є членом «Свободи». Адже бачить, які там збираються люди, як вони проводять свій час, яких героїв вшановують, яких цінностей дотримуються», – повідомив націоналіст.

Упродовж 12-13 липня делегації різних областей, які таборувалися поблизу села Липа, сходили на гору Яворина, спускаючись у бункер «Роберта» (Ярослава Мельника) та до цвинтаря, де поховано вояків старшинської школи УПА «Олені». Загалом націоналісти проходили гірський шлях довжиною 20-25 кілометрів. На гору піднімалися як старші люди, так і зовсім юні, школярі. Попри складний шлях, на втому ніхто не скаржився. «Ми зараз йдемо налегко, а упівці в Карпатах ходили з тяжкою зброєю, зі спорядженням. Вони не просто прогулювалися горами – вони воювали за свою, Богом дану землю, як би тяжко їм не було. Тому сповнюємося силою, надихаючись їхньою звитягою», – говорили учасники сходження на Яворину.

13 липня в рамках табору відбувся вже четвертий за ліком Всеукраїнський відкритий волейбольний турнір ВО "Свобода" на кубок "Яворина-2013", який ініціював очільник «Свободи» на Прикарпатті, народний депутат Олександр Сич. Цьогоріч у змаганнях взяло участь 28 команд із 12-ти областей України. Переможцем волейбольного турніру стала команда «Голота» з міста Комарне Львівської области. Друге місце посіли також волейболісти із міста Комарне – команда «Сало». Бронзу здобула команда із села Станківці Долинського району Івано-Франківської области. Призерів нагородили кубками ВО «Свобода» та цінними подарунками. Учасників спортивно-патріотичного табору привітали свободівці голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук та народний депутат Олександр Сич. Націоналісти зичили спортовцям міці духу та прагнення до нових звершень.

Цього ж дня близько восьми десятків націоналістів взяли участь у турнірі з кульової стрільби на Кубок ВО «Свобода». Серед учасників – дівчата та хлопці з усієї України. Змагання відбулися в декілька етапів. У підсумку переможцем став Андрій Ілюк з Буковини, який очолює в краї «Студентську Свободу». Друге місце виборов свободівець Михайло Соколов із Харкова, а третє посів керівник прес-служби Чернівецької обласної «Свободи» Володимир Звенигородський. Зініціював змагання свободівець Сергій Рудик. В турнірі на рівні зі всіма учасниками змагався й народний депутат Руслан Зелик. Змаг зі стрільби на Яворині проводили лише вдруге, проте популярність його зростає.

Щовечора учасники «Яворини–2013» збиралися біля багать, які розкладали на місці свого таборування. Свободівці співали повстанські, козацькі та народні пісні, а також знайомилися та спілкувалися з побратимами з інших областей.

Так, щороку чи не найбільше таборувальників ходить на гостини до Закарпатської «Свободи». Крайовий очільник націоналістів Олег Куцин кожного разу частує гостей бограчем – традиційною закарпатською стравою. Олег Куцин каже, що цьогоріч довелося варити бограч тричі, адже охочих його скуштувати виявилося чимало.

Гостями табору також стали відомий кобзар Тарас Силенко та письменник, історик-краєзнавець Роман Коваль. Зокрема, Тарас Силенко виконав для присутніх кілька пісень про національних звитяжців та три пісні про боротьбу українців на Закарпатті. Слід зазначити, що навряд чи в Україні є ще кобзарі, які знають і виконують ці пісні.

Уже ввечері 13 липня в таборі запалили велику повстанську ватру, яка об’єднала навколо себе всіх учасників. Разом із запаленням вогню в урочищі "Розтоки" розпочався фестиваль патріотичної пісні. Понад 5 годин перед таборувальниками, а також місцевими мешканцями виступали художні колективи з Долинського району Прикарпаття, а також місцеві артисти. По завершенню фестивалю в таборі розпочалася молодіжна патріотична дискотека, де лунали виключно українські пісні.

Прикметною особливістю «Яворини» також стала організація свободівського літературного намету, де кожен охочий мав можливість придбати праці свободівських авторів та різноманітні націоналістичні видання. Зокрема, у літературному наметі, який облаштувала прес-служба об’єднання, було представлено монографію Ірини Фаріон "Мовна норма: знищення, пошук, віднова", лекцію Ірини Фаріон "Степан Бандера, практик, теоретик, містик націоналістичного руху", працю Миколи Зубкова "Заборонений Кобзар", монографії Олександра Сича, збірку націоналістичної поезії "Голос крові", добірку афоризмів та сентенцій Юрія Іллєнка "Криниця для спраглих", а також роман-хараман Юрія Герасимовича "Доповідна Апостолові Петру"; "Триптих про призначення України" Юрія Шевельова, праці Романа Коваля та инші книги.

Своєрідною ж новацією «Яворини–2013» стало функціювання таборової радіостанції, яку організувало радіо "Голос Свободи". Радіо з неприхованою національною цензурою працювало в урочищі протягом 12-13 липня. Радійники розважали націоналістів винятково українськими піснями та сповіщали присутніх про заходи, які відбувалися в рамках загальноукраїнського наметового табору.

Світлини з «Яворини– 2013»: https://plus.google.com/photos/102652274152528116947/albums/5900837183382630961

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото

фото

фото

фото

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 3)

КОМЕНТАРІ