А. Садовий про впровадження е-урядування: «Цей проект надзвичайно важливий для громади міста Львова»

А. Садовий про впровадження е-урядування: «Цей проект надзвичайно важливий для громади міста Львова»

16.07.13 09:56 0 1130
12 липня відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Львівською міською радою, Шведською агенцією міжнародної співпраці та розвитку Sida та «Академією електронного урядування» Естонії про фінансову підтримку проекту впровадження електронного документообігу у ЛМР.

— Ми в рік отримуємо 105 тисяч звернень до міської ради. Це є дуже великий об’єм. Тони паперу. Ціль е-урядування – скоротити процеси у 8 разів, прискорити швидкість проходження документів. Ми зможемо зекономити в рік орієнтовно 400 тисяч гривень на папір. Я думаю, не важко порахувати скільки це є збережених дерев. Завдяки електронному урядуванню ми зможемо мінімізувати бюрократію, мінімізувати корупцію, тому що всі процеси публічні, проходження кожного документу можна буде в он-лайн режимі бачити в інтернеті на сайті. Тому цей проект надзвичайно важливий для громади міста Львова. — Я дякую нашим колегам з проекту Sida, нашим колегам з Естонії за суттєву фінансову підтримку. Це є 1,5 мільйони гривень. Думаю, що капіталізація працівників міської ради зросте на порядок. — Андрій Садовий, міський голова Львова

— Наступним кроком після сьогоднішнього підписання буде оголошення тендеру. Після цього буде збір пропозицій. Коли буде обрано те програмне забезпечення, на якому буде базуватись електронний документообіг в міській раді, ми починаємо його впровадження і паралельно починаємо навчання людей. Оголошення тендеру планується в найближчий місяць, одразу як ми завершимо всі формальності. — Андрій Москаленко, директор департаменту «Адміністрація міського голови»

Проект реалізовується відповідно до Програми впровадження електронного урядування у Львівській міській раді на 2013-2014 роки, затвердженої ухвалою сесії від 30 травня 2013 року № 2311. Пріоритетними завданнями Програми є впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у процес надання послуг громадянам, розширення спектру послуг через Інтернет, модернізація роботи з документами громадян у ЛМР.

Проект передбачає скорочення часових витрат та забезпечення прозорої процедури для опрацювання звернень громадян завдяки впровадженню інформаційних технологій. Основне завдання проекту – перехід з паперового на електронний документообіг. Це дасть можливість у 8 разів скоротити час на проходження документів з моменту їх реєстрації до надходження до кінцевого виконавця. Відтак це також пришвидшить процес розгляду та виконання звернень громадян.

Також процедура проходження електронних документів буде висвітлюватися на сайті Львівської міської ради. Власник звернення за реєстраційним номером та пін-кодом зможе перевірити стан виконання свого звернення та історію роботи з ним.

Відповідно до меморандуму, Шведська агенція міжнародної співпраці та розвитку Sida проводитиме фінансування впровадження системи електронного документообігу у Львівській міській раді. Закупівля відбуватиметься за принципом тендерних процедур. Сума гранту залежатиме від результатів тендеру. Передбачено близько 140 000 євро для закупівлі ліцензій та встановлення програмного забезпечення). Львівська міська рада отримає гран у вигляді технічної допомогти, тобто готового продукту. Закупівлю та консультаційні процедури проводитимуть експерти «Академії електронного урядування» Естонії, одні з кращим спеціалістів у сфері електронного урядування у світі.

Термін реалізації проекту 16 місяців. Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) допомагатиме впроваджувати досвід Львова у інших містах України.

На у Львівській міській раді вже створено технічне завдання системи електронного документообігу та проводиться вивчення наявних систем електронного документообігу. Також у 2013 році у міському бюджеті передбачено кошти на модернізацію та закупівлю швидкісної техніки для сканування та обробки документів – 1 млн 200 тис грн. Довідка

За останні роки у м. Львові було впроваджено ряд електронних сервісів для мешканців:

* Електронне звернення громадян через сторінку міської ради в Інтернеті. Протягом двох років отримано близько 4 000 звернень.

* Електронний запис на прийом до посадовця.

* Впроваджено Оn-line перегляд стану виконання звернення. Після того, як документ зареєстрований, за номером документу і вказаним PIN кодом громадянин, може переглянути стан виконання звернення на сайті міської за адресою http://city-adm.lviv.ua/zv/.

* Створено можливість отримання інформації про номер квартирної черги на порталі Львівської міської ради http://city-adm.lviv.ua/cherga/.

* Проведення он-лайн опитування на сайті на важливу для міста тематику

* За підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні було створено Електронну соціальну карту міста, на яку нанесено більше 5400 об’єктів.

* Створено рубрику «Адміністративні послуги та процедури».

* Створено туристичний портал Львова www.lviv.travel

* Створено інвестиційний портал Львова www.investinlviv.com

* Запроваджується навігаційна система у громадському транспорті міста. На близько 300 одиниць транспортних засобів облаштовані GPS-пристроями

* Розпочато впровадження електронного урядування у сфері охорони здоров’я міста. У Львові реалізовується Телемедичний проект з реальною користю для розвитку медицини та здоров’я людини в Україні. Запроваджено інформаційно-аналітичну систему «Е – лікарня» в міській дитячій клінічній лікарні на вул. П. Орлика, 4.

Розвиток ІТ-індустрії у м. Львові:

Місто має великий потенціал в розвитку інформаційних технологій. Щороку львівські вищі навчальні заклади випускають понад 1000 ІТ-спеціалістів. За різними оцінками в секторі інформаційних технологій залучено більш ніж 6 тисяч працівників, і їхня кількість щорічно зростає. Поряд з 30-ма іншими містами світу Львів увійшов до переліку найбільш перспективних міст для розвитку IT-індустрії (згідно з даними KPMG).

Відповідно, в своїй Стратегії розвитку міста, затвердженою міською радою в 2010 р., Львів визначив напрямок ІТ одним із пріоритетних напрямків. Міська влада усіляко підтримує розвиток ІТ-індустрії у м. Львові та впевнена, що найближчим часом багато компаній зосередяться у Львові, завдяки комфортності проживання, наближеності до Європи та наявності високого кадрового потенціалу.

Нещодавно у Львові створено Львівський кластер інформаційних технологій та бізнес-послуг http://it-bpo.lviv.ua. Це асоціація провідних компаній з галузі інформаційних технологій (IT) та аутсорсингу бізнес-процесів (BPO), які спільно взяли на себе ініціативу з проведення системних змін у бізнес-середовищі міста.

Академія електронного урядування є неурядовою, неприбутковою організацією Естонії, що була заснованою для створення на передачі знань про електронне урядування, електронну демократію та розвиток громадянського суспільства. Створення було ініційовано Інститутом Відкритого Суспільства (OSI), Регіональним центром підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) та Естонським урядом у 2002 року. Місія полягає у навчанні та консультуванні керівників та зацікавлених сторін щодо використання інформаційних та комп’ютерних технологій для збільшення ефективності та покращення демократичних процесів задля того, щоб збудувати відкрите інформаційне суспільство.

SIDA – державна агенція, що є структурним підрозділом Міністерства закордонних справ Швеції. Метою діяльності Швецької міжнародної агенції з розвитку і співпраці є сприяння становленню можливості найбідніших верств населення покращити їхні умови життя. Окремі програми SIDA діють в Україні. Співпрацює з ООН, ЄС та Світовим Банком.

Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ є федеральною установою, що підтримується і утримується Урядом Німеччини. Глобальною метою є підтримка людей та спільнот у країнах, що розвивається, в країнах з перехідною економікою, розвинених країнах.

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ