Олег Панькевич: "Ті, хто заперечує право українського народу на боротьбу з окупантами, не сприяють примиренню"

Олег Панькевич: "Ті, хто заперечує право українського народу на боротьбу з окупантами, не сприяють примиренню"

16.07.13 08:52 0 1007
Добросусідські відносини з Польщею можливі тільки у разі усвідомлення та визнання польською елітою й суспільством права українців на боротьбу проти окупації, за свою незалежність. Про це заявив народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Панькевич, коментуючи виступ Президента Польщі Броніслава Коморовського в Луцьку.

"Можна вітати слова Президента Коморовського про те, що минуле не повинно розділяти, однак хочу нагадати відому фразу, що історія є вчителькою життя. Істерія звинувачень проти національно-визвольного руху українців, яка розгорнулася в Польщі, свідчить про те, що історія дуже мало навчила польських політиків. Поряд із позитивними кроками примирення у Польщі відбулося серйозне зміщення у бік політики ненависти, вищости, несприйняття иншої позиції, тобто йдеться про серйозні прояви шовінізму й ксенофобії. До цієї істерії доклалися й антиукраїнські сили в Україні. Ми стали свідками об'єднання зусиль антиукраїнських сил поза межами України та п'ятої колони в нашій країні.

На жаль, за кілька днів до відзначення 70-х роковин Волинських подій Президент Польщі фактично повторив антиукраїнські висловлювання, які лунають у Польщі, зокрема в заявах Сенату й Сейму", – наголосив народний депутат.

За словами Олега Панькевича, через політичні маніпуляції під ударом опинилося саме явище й поняття українського націоналізму. "Не можна порівнювати український націоналізм – любов до своєї окупованої, пригнобленої, сплюндрованої Батьківщини та прагнення її визволення – із шовінізмом народів, які поневолювали своїх сусідів. Ніколи український народ не загарбував чужих земель, а лише боровся проти поневолення. Він мав право на це. І ті, хто зараз заперечують це право, аж ніяк не сприяють примиренню", – зазначив свободівець.

Олег Панькевич підтримує висловлювання президента Коморовського про те, що минуле має бути чесно трактоване, що примирення має відбуватися на підставі історичної правди, однак наголошує, що польське суспільство має визнати цю правду. "У ХХ столітті Польща здійснювала щодо українців окупаційну політику шляхом примусової полонізаціі, етноциду та геноциду, і це історична правда. Та попри всі проблеми ми прагнемо будувати добрі відносини із Польщею й сподіваємося, що у польському суспільстві все-таки переможуть здорові сили.

І в Україні, і в Польщі повинні розуміти, що добросусідство неможливе без усвідомлення та визнання права українців на боротьбу проти окупації за свою незалежність. Треба віддати шану всім загиблим у конфліктах, але не породжувати нової ненависти. Це не потрібно ні українцям, ні полякам", – заявив Олег Панькевич.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Волинські ...
Наступна новина: На Тернопіллі грошові кошти ...

КОМЕНТАРІ