Національний банк України навчає підлітків фінансовій грамотності. У літніх таборах України проходять інтерактивні заняття з управління грошима та з фінансової безпеки

Національний банк України навчає підлітків фінансовій грамотності. У літніх таборах України проходять інтерактивні заняття з управління грошима та з фінансової безпеки

16.07.13 18:25 0 980
Напевно, усі батьки хоч раз у житті стикаються із ситуацією, коли дитині потрібно пояснювати, чому не можеш купити їй іграшку або новий телефон. Іноді не вистачає грошей, іноді - доводиться відмовляти у цілях виховання. Адже є бажання навчити своє чадо, що гроші не з'являються просто так і витрачати їх потрібно, як кажуть, «з розумом».
Щоб виховати у дітей почуття відповідальності, ми починаємо разом з ними планувати сімейний бюджет, видаємо гроші на кишенькові витрати і вчимо відкладати власні заощадження. Однак, такі уроки не завжди виявляються ефективними.
Тому, крім батьків, до фінансового виховання підростаючого покоління, приєдналася і держава. Тим більше, що за словами заступника голови Національного банку України Валерія Прохоренко, «фінансова грамотність населення, безумовно, сприяє стабільному і успішному розвитку фінансової системи країни».
Враховуючи це, в Національному банку України спільно з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, а також з банками-партнерами ПриватБанк і Platinum Bank організували проведення з дітьми спеціальних занять у літніх таборах – їх цикл грунтується на шкільних курсах «Фінансова грамотність» і «Фінансове виховання».
Навчання буде проводитись протягом двох місяців у всіх областях України з дітьми віком від 9 до 16 років. До речі, перші уроки з фінансового виховання вже відбулися в Криму, в таборах міста Алушти - «Чайка», «Кристал» та «Берег». Студенти-магістри Університету банківської справи Національного банку України розповіли, як планувати особистий і сімейний бюджет і чому це так важливо для сім'ї, що необхідно для фінансової незалежності і як зберегти свої заощадження, а також, яким чином підліток може заробити свої перші гроші.
Окремою темою занять стала особиста фінансова безпека дитини, правила безпечного поводження з грошима вдома, на вулиці, в магазині і в школі. А оскільки, практично кожен підліток не уявляє своє життя без інтернету, то викладачі розповідають також про правила проведення інтернет-розрахунків і кібербезпеки.
Варто зазначити, що навчання проходить у рамках Плану заходів щодо підвищення рівня фінансової грамотності населення України на 2013 рік, який був затверджений Національним банком України. Такі просвітницькі проекти, як виявилося, просто необхідні нашим співвітчизникам. Адже згідно з останніми опитуваннями, тільки кожна десята сім'я веде облік своїх витрат.
Але, якщо дорослі в силу різних обставин не звикли і не навчилися контролювати свій бюджет, то покоління, виховане вже в новій країні і нових реаліях, просто зобов'язане знати ціну грошам і розуміти важливість їх обліку. Адже саме від молоді залежить майбутнє України, зокрема, її фінансова незалежність.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Діти Старосамбірщини ...
Наступна новина: Закарпатські ДАІшники ...

КОМЕНТАРІ