У Львівській області вірні друзі правоохоронців

У Львівській області вірні друзі правоохоронців

17.07.13 16:04 0 1306
Твердження про те, що собака – друг людини випадково має під собою глибоке підґрунтя. Ще багато століть тому ці чотирилапі помічники встигли довести свою вірність людям під час охорони помешкань та худоби на пасовищах.

Нині – це вірні друзі правоохоронців, прикордонників та інших структур, спеціально підготовлені для пошуку зброї, вибухівки, наркотиків, виявлення та затримання злочинців. Свою відданість господарям та професіоналізм далеко не вперше доводять й пошукові німецькі вівчарки кінологічного центру ГУ МВС України у Львівській області. Проявити свої вміння та здібності вони мали нагоду під час обласних змагань з багатоборства молодших інспекторів-кінологів, які відбулися нещодавно.

Спершу правоохоронці та їхні підопічні собаки складали іспити із загального та спеціального курсів дресирування пошукових собак. Усі чотрилапі бездоганно виконали команди: «Сидіти!», «Лежати!», «До мене!», «Стояти!» тощо. А ще разом з кінологами проявили свої вміння під час пошуку по сліду та відстріляних гільз, пошуку людини за допомогою вибраної речі. Відтак нове завдання постало перед кінологами. Їм довелося пробігти за одну хвилину полосу перешкод, відстань якої сягає 200 метрів. Кожен із правоохоронців впорався з цим.

Завершальним етапом змагань став конкурс із захисно-караульної служби. Кожен кінолог випускав собаку на фігуранта, переодягненого у дресирувальний костюм. Фігурант ішов в лобову атаку на пса, стріляючи в нього. Під час змагання собака не повинна була злякатися пострілу й затримати нападника. Відрадно, що жодна з тренованих німецьких вівчарок не підвела свого кінолога.

– Собакам необхідно виконати усі ці завдання, – розповів по завершенні змагань начальник кінологічного центру ГУ МВС України у Львівській області

Віктор Світуха. – Адже їм доводиться мати справу з аналогічними випадками у повсякденній службі. До прикладу, злочинець залишає свою річ на місці скоєння крадіжки. Собака повинна за запахом визначити, чи належав виявлений предмет, затриманому – підозрюваному у скоєнні злочину. А якщо на місці події відбувається стрільба, наш чотирилапий друг має знайти гільзи. Адже це речовий доказ. Завдяки гільзі визначається вид зброї, з якої стріляли.

Відтак було визначено переможців змагань. Перше місце посіли молодший інспектор-кінолог старший лейтенант міліції Микола Писко та його пошукова собака Тайфун. Вони показали кращі результати у пошуку по сліду та відстріляних гільз, пошуку людини за допомогою вибраної речі, набравши 390 балів. Другими визначено молодшого інспектора-кінолога прапорщика міліції Руслана Боднара та його чотирилапого друга Алекса. Цей дует показав вражаючі результати по загальному курсу дресирування. А завершають трійку переможців молодший інспектор кінолог Самбірського міськвідділу внутрішніх справ старший сержант міліції Іван Процик та пошукова собака Альфа. Самбірчанин краще за інших подолав полоси перешкод.

До речі, у вересні цього року у місті Одеса відбудуться всеукраїнські змагання серед кращих кінологів та пошукових собак, куди буде відряджено переможців обласного конкурсу старшого лейтенанта міліції Миколу Писка та його підопічного Тайфуна.

– Я тренуюся зі своєю собакою практично кожен день, – зазначає старший лейтенант міліції Микола Писко. – Для Тайфуна ці заняття вже, немов гра, мов би не від’ємний процес під час вигулу. До речі, якою б собака не була дресированою, їй постійно треба про нагадувати усі команди, підтримувати її на відповідному рівні. В іншому випадку у неї буде гаснути рефлекс.

До речі, регулярні тренування для чотирилапих є дуже доречними. Адже щомісяця інспектори-кінологи та їхні підопічні виїжджають в середньому на 250 – 300 викликів. Переважно це виїзди на місця крадіжок, за сигналами про замінування, розшук злочинців по сліду та засідки. Без викликів на місця подій не минає жодної доби. Щоденно до кінологів надходить декілька тривожних повідомлень про події.

Ось і нещодавно молодші інспектори-кінологи старший лейтенант міліції Микола Писко та прапорщик міліції Олег Кунтій разом із пошуковими собаками Тайфуном та Пальмою допомагали працівникам Державної служби боротьби з економічною злочинністю та бійцям «Беркуту» у затриманні нафтокрадіїв. Правоохоронці прибули за викликом до села Луки Самбірського району. Поблизу населеного пункту було встановлено трубу, яка вела до незаконної врізки у нафтопровід «Дружба». Правоохоронці натрапили на бочки з дизпаливом, інструменти, рукавиці та штани, які використовували злочинці. Тут одна з собак взяла слід, за яким йшла два кілометри, поки його не було втрачено. У цей час поступив сигнал про виявлення у селі Луки автомобіля, який використовували злочинці. Тож кінологи та їхні підопічні подалися туди. Від цього автомобіля Тайфун привів Миколу Писка до автотраси, а відтак до приватного помешкання. До автошляху Олега Кунтія вивела його собака Пальма. Ось так пошукові собаки показали напрямок, в якому утікав один зі злочинців. Його було затримано по гарячих слідах.

Це лише один із епізодів буденної служби працівників кінологічного центру ГУ МВС України у Львівській області та їхніх підопічних. А попереду у них ще чимало яскравих затримань.

Юрій СКОБАЛО
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Про податкові пільги ...
Наступна новина: Українські миротворці одні ...

КОМЕНТАРІ