Хмельницька область: рятувальники ДСНС налагодили тісну співпрацю з Центром прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля Державного Космічного агентства України

Хмельницька область: рятувальники ДСНС налагодили тісну співпрацю з Центром прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля Державного Космічного агентства України

17.07.13 07:34 0 1131
Центр прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля, що базується на території Хмельницької області, є науково-випробувальною установою, філією Національного Центру управління та випробувань космічних засобів Державного Космічного агентства України. Завданням Центру є прийом, збір, опрацювання, обробка, зберігання та передача за призначенням спеціальної інформації дистанційного зондування Землі, забезпечення споживачів навігаційною інформацією, синхронізація, контроль та метрологічне забезпечення засобів та приладів єдиного часу України.

Як суб'єкт державної системи моніторингу довкілля Центр є елементом Інформаційно-аналітичної системи НКАУ і проводить наукові дослідження та відпрацювання методів обробляння даних з метою виявлення повеней та паводків, оперативного виявлення теплових аномалій (пожеж), аналізу та моделювання наслідків зазначених явищ, їх прогнозування та попередження. Установою ведеться екологічний моніторинг стану довкілля, спостереження за станом лісових масивів та розвитком рослинності, метеоспостереження. Як науково-дослідна установа, Центр розробляє та впроваджує новітні технології, вдосконалює технічні засоби та системи управління, вивчає можливості застосування і впровадження космічної інформації в різні сфери життєдіяльності людини.

З метою покращення інформаційної взаємодії 15 червня до Центру прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля прибула робоча група Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій, яка ознайомилася з специфікою роботи об’єкту, історією створення Центру та детальним процесом обробки даних і передачі їх до відповідних органів та служб. Рятувальники мали змогу побачити в дії засоби, за допомогою яких приймається та обробляється відповідна інформація. Під час перебування на об’єкті фахівцям Головного управління продемонстрували презентаційні матеріали щодо моніторингу різних видів надзвичайних ситуацій.

В ході робочої зустрічі обговорювалися проблемні питання щодо оперативності надання інформації підрозділам ДСНС про виникнення теплових аномалій на території області. З працівниками Центру обговорені питання щодо обміну оперативною інформацією та взаємодії при виникненні або загрозі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

За результатами роботи підписаний тристоронній Порядок взаємодії Головного управління ДСНС, Управління з питань цивільного захисту населення Хмельницької ОДА та Центру прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля щодо отримання оперативних даних від систем супутникового спостереження Землі про виявлення повеней, паводків, теплових аномалій, карстових процесів, які можуть призвести до загрози виникнення надзвичайних ситуацій. Це дасть змогу своєчасно забезпечити оповіщення населення, узагальнення інформації, організацію заходів з виконання відновлювальних та інших довготривалих робіт з ліквідації наслідків НС та своєчасний виїзд оперативно-рятувальних підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій області для виконання дій за призначенням.

ГУ ДСНС у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі влада і ...
Наступна новина: Проспект Волі до Дня ...

КОМЕНТАРІ