Луцьк: є підтримка — є й результат!

Луцьк: є підтримка — є й результат!

17.07.13 07:41 0 991
Відразу троє волинян стали лауреатами Всеукраїнської премії Національної спілки краєзнавців України (НСКУ).

Ця нагорода встановлена вперше для відзначення вагомих внесків у справу вивчення, дослідження і популяризації історико-культурних і природних багатств нашої держави.

Символічно, що наші земляки отримали її в конференц-залі Інституту історії України НАНУ у день народження першого голови НСКУ — академіка Петра Тимофійовича Тронька (1915 — 2011 рр.). У пам'яті поколінь він залишиться як державний діяч, вчений-історик, багаторічний голова Українського товариства охорони пам'ятників історії та культури, ініціатор створення та голова редколегії фундаментального 26-томного видання «Історія міст і сіл Української РСР».

— Цією високою нагородою ми відзначили наших видатних краєзнавців, — зазначив на пленумі НСКУ його голова, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт. — І це — не випадково. Адже успішне творення нашої державності не можливе без відтворення правдивої історії України, виховання почуття патріотизму.

У номінації «За внесок у музейну та пам’яткоохорону справу» престижною нагородою відзначені завідувач Літературно-меморіального музею Лесі Українки, заслужений працівник культури України Віра Комзюк, яка більше третини століття творить і поглиблює присвячену нашій геніальній землячці експозицію у Колодяжному. Нагороджена і головний хранитель фондів Волинського краєзнавчого музею, почесний краєзнавець України Наталія Пушкар, яка утвердженню високого професіоналізму музейної справи на Волині віддала майже півстоліття свого життя. А у номінації «За видання краєзнавчої літератури: монографій, нарисів, описів, путівників, довідників, окремих публікацій, циклів статей тощо» премію імені академіка Петра Тронька вручено власному кореспонденту газети «Урядовий кур'єр» по Волинській області Валерію Мельнику. Він — автор десятка книг, сотень публікацій на краєзнавчу та природничу тематику, тривалий час проводив активну природоохоронну діяльність.

Усім нагородженим присвоєно звання «Лауреат Премії імені академіка Петра Тронька» із врученням Диплома, почесного знака і грошової премії.

— Символічно не тільки те, що волинські дослідники «забрали» чверть встановлених для усієї держави премій, а й те, що на пленумі Спілки наша область в позитивному плані згадувалася п’ять чи шість разів і ставилася в приклад іншим регіонам, — прокоментував подію голова обласної організації НСКУ, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Геннадій Бондаренко.

— Успіх став можливим завдяки створенню в області потужної команди дослідників-краєзнавців. Вони, як правило, постійно відчувають підтримку органів місцевої влади, найперше — голови обласної держадміністрації Бориса Клімчука, Луцького міського голови Миколи Романюка, ректора нашого університету Ігоря Коцана. Ось і маємо гарний результат…

На фото: почесний знак до Всеукраїнської премії ім. академіка Петра Тронька.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Едінсон Кавані ...
Наступна новина: На Тернопільщині – понад ...

КОМЕНТАРІ