На Рівненщині працівники «Смигаторфу» висловили недовіру керівнику-рейдеру та готуються до безстрокового страйку

На Рівненщині працівники «Смигаторфу» висловили недовіру керівнику-рейдеру та готуються до безстрокового страйку

17.07.13 11:48 0 1187
16 липня 2013 року на Рівненщині в смт. Смига Дубенського району відбулися збори працівників державного підприємства "Смигаторф". Трудовий колектив підприємства одностайно визнав звіт виконувача обов’язків директора підприємства Ігоря Давидова незадовільним, висловив недовіру керівникові-рейдеру та висунув свою кандидатуру на посаду директора. Окрім того, працівники вимагають відокремлення дочірнього підприємства «Смигаторф» від об’єднання «Рівнеторф». Члени трудового колективу заявляють: якщо до їхніх вимог не дослухаються – вони оголосять безстроковий страйк. Участь у заході взяли народні депутати України від Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Юрій Сиротюк, Олексій Кайда, Олег Сиротюк та депутати-свободівці місцевих рад Рівненщини.

Народний депутат України від ВО «Свобода» Юрій Сиротюк наголосив, що держпідприємство «Смигаторф» є прибутковим, проте з метою прибрати його до рук пішла в хід традиційна схема рейдерського захоплення: з рахунку підприємства зникли понад 2 млн. 400 тис. грн., натомість виникла заборгованість більше ніж у 800 тис. грн.; за планами ділків, які прагнуть взяти завод під свій контроль, спочатку підприємство доведуть до банкрутства, а відтак передадуть у приватні руки.

«Нові керівники вигадали «цікаву» схему: нібито підприємство повинно закупити лінію з виготовлення вугільного пилу. Оскільки декілька мільйонів гривень на цю лінію вони не мають, то зрозуміло, що кошти дасть або держава, або приватна фірма, після чого підприємство відберуть за борги. За законом, ДП «Смигаторф» приватизувати не можна, але його можна корпоратизувати, запустивши сюди так званого «інвестора». Ми вже маємо досвід, коли на підприємства входять приватні підприємці та працюють потім лише для власного збагачення.

За час роботи новопризначеного менеджменту підприємство різко скоротило виробництво, зарплата робітників зменшилася більше ніж удвічі, близько 10% колективу, в основному фахові працівники з вищою освітою, отримали повідомлення про звільнення; під тиском з підприємства уже змушені були піти колишній директор, головний інженер, один із керівників підрозділу, бухгалтер. Триває терор проти решти представників трудового колективу, які борються проти рейдерів. У той самий час відкрито нові посади, на які призначено невідомих осіб з инших регіонів. На підприємстві штучно розділено збут та виробництво і збутом займаються невідомі люди. Усе це свідчить про реалізацію класичної рейдерської схеми захоплення державного підприємства, – зазначає Юрій Сиротюк.

Керівник громадських приймалень Рівненської обласної організації ВО «Свобода» Олександр Савчук розповів, що за останні три місяці керівництво підприємства повністю змінилося. Під тиском нових керівників людей примушують писати заяви на звільнення: «Трудовий колектив ДП «Смигаторф» підготував документи про оголошення страйку. Недовіра, яку висловили люди в. о. директора «Смигаторф» Ігорю Давидову, – це висловлення незадоволення не лише йому особисто, а і політиці «Рівнеторф», Рівненській облдержадміністрації та Партії регіонів, які всюди призначають своїх «смотрящіх». Люди хочуть важливі для підприємства рішення ухвалювати колективно».

Нагадаємо, народні депутати від ВО «Свобода» Олег Осуховський, Анатолій Вітів, Юрій Сиротюк стали співавторами законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації». Зокрема, йдеться про підприємство "Рівнеторф" (дочірнє – "Смигаторф"), яке, за словами свободівців, необхідно включити до переліку об'єктів права державної власности, що не підлягають приватизації. Окрім того, народні депутати від ВО «Свобода» звернулися із запитами до Прем’єр-міністра та Генерального прокурора України. Свободівці переконані, що на підприємстві відбувається типове рейдерське захоплення. ВО «Свобода» вимагає, щоб усі рішення, які стосуються підприємства, ухвалювали разом із колективом.


Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Міжнародний рейтинг ...

КОМЕНТАРІ