В Британії підтримали створення в Україні мережі дослідних лабораторій для визначення вмісту ГМО

В Британії підтримали створення в Україні мережі дослідних лабораторій для визначення вмісту ГМО

17.07.13 17:18 0 1183
Лабораторії для визначення вмісту генно-модифікованих продуктів не лише захищатимуть українських споживачів, а й убезпечать національне землеробство від генно-модифікованих агрокультур та сприятимуть розвитку генної науки.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу БТБ заявила британський вчений, доктор наук, директор Інституту науки у суспільстві університету Нотінгхема Мае-Ван Хо, коментуючи рішення українського Уряду про створення мережі дослідних лабораторій для визначення вмісту ГМО в продуктах.

Очільниця інституту, де займаються дослідженнями безпечності ГМО для довкілля та просуванням соціальної відповідальності в науці, назвала рішення Уряду дуже хорошою ідеєю.

«Я думаю, що для початку – це дуже хороша ідея. Адже, якщо культура виявиться генно-модифікованою, то можна зазнати істотних збитків. …Якщо імпортувати модифіковані продукти, то урожай може також модифікуватися. Так, зіпсуються сільгосподарські продукти у Вашій країні», - сказала Мае-Ван Хо.

Вона також додала, що лабораторії, окрім захисної функції, «повинні розвивати генетичну науку, яка зможе служити загальному добробуту та покращувати національне землеробство, генетично не модифіковані агрокультури» та займатися іншими дослідженнями нової генетики.

«Наприклад, існують технології генетичної інженерії, які можна використати у традиційній селекції. Наприклад, схрещення з використанням маркерів. З його допомогою можна селекціонувати насіння тих зернових культур, які мають хороші гени. Вони проявляються у врожайності, протистоянні хворобам, посухам тощо», - зазначила британська дослідниця.

«Якщо український уряд так серйозно ставиться до генетично-модифікованих продуктів та може гарантувати чистоту українських продуктів, то це звісно дуже добре вплине на торгівлю . Це буде позитивним чинником для українських споживачів також» - підсумувала Мае-Ван Хо.

Нагадуємо, 11 липня 2013 року Уряд ухвалив постанову «Про затвердження Положення про мережу випробувальних лабораторій з визначення вмісту генетично модифікованих організмів у продукції», згідно з якою в Україні буде створено мережу дослідних лабораторій для визначення вмісту ГМО в сільгосппродуктах та продуктах їх переробки, зокрема в зерні, насінні сільськогосподарських культур, плодоовочевій продукції, виноматеріалах, тютюні, садівному матеріалі, харчових продуктах, кормах, кормових добавках, косметичних засобах, лікарських засобах та ветеринарних препаратах тощо.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Моледо приступить до ...
Наступна новина: На Тернопіллі на тренування ...

КОМЕНТАРІ