Shell виділяє гроші екологам Донеччини для оцінки довкілля

Shell виділяє гроші екологам Донеччини для оцінки довкілля

18.07.13 07:14 0 900
Компанія Shell та фонд «Східна Європа» зустрілися у середу в Донецьку з представниками чотирьох громадських організацій, які виграли грант на проведення оцінки екологічної ситуації Юзівської ділянки. Компанія Shell планує видобувати на цій ділянці газ твердих піщаників. Ця ж компанія виділяє по 50 тисяч гривень кожній із громадських організацій для того, щоб вони оцінили екологічні ризики видобутку. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Громадські діячі, які виграли гранти по 50 тисяч гривень, ще не підписали договорів із фондом «Східна Європа», через який мають надійти кошти.

Галина Олійникова, голова громадської організації «МАМА-86», повідомила журналістам: «Самого договору ми поки не бачимо. У нас були побоювання, що були деякі умови у конкурсній заявці, яких ми спочатку не бачили. Потім пролунало, що передплата буде 25 відсотків, а решта – після виконання гранту, тобто за результатами. Тобто якщо наші результати не влаштували, то може бути маніпуляція. Врешті решт, з’ясувалося, що ми ще будемо узгоджувати всі моменти, які нас хвилюють, та виключати можливість маніпуляції нашою думкою. Щоб ми отримали незалежну нашу експертну оцінку».

Екологи побоюються тиску з боку компанії Shell через те, що отримали гранти. У той же час вони мають намір створити мапу, на якій будуть зазначені небезпечні в екологічному плані ділянки.

Громадський еколог Сергій Денисенко, який також виступає проти видобутку газу, але не брав участі у грантовому конкурсі, зазначив, що ті, хто виграв гранти, тепер не можуть вважатися повністю незалежними. Він висловив побоювання, що таким чином Shell намагається розділити противників видобутку. У самій Shell заявляють, що компанія візьме до уваги висновки громадських організацій, які перемогли у грантовому конкурсі, однак Shell проводить й інші екологічні дослідження.

16 січня поточного року Донецька облрада ухвалила рішення «Про узгодження проекту угоди про розподіл вуглеводнів, які будуть видобуватися в межах ділянки Юзовська».

Протягом наступних 5 років компанія Shell планує виконувати на цій території геологорозвідувальні роботи.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Індії щонайменше 22 ...
Наступна новина: Румунія підтримує Молдову ...

КОМЕНТАРІ