У Тернополі відбулися літературні читання, присвячені Шмуелю Йосефу Агнону

У Тернополі відбулися літературні читання, присвячені Шмуелю Йосефу Агнону

18.07.13 13:00 0 1121
17 липня в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулися літературні читання «Нобелівський лауреат з Бучача». Вони були приурочені до 125-річчя від дня народження нашого земляка, видатного єврейського письменника Шмуеля Йосефа Агнона.

На захід завітали відвідувачі бібліотеки, представники Тернопільського обласного товариства єврейської культури «Алеф», німецького товариства «Відергебурт», творчої інтелігенції.

Інтерес до творчості Агнона, зазначали виступаючі, значний і непідробний. Адже він є одним із найвидатніших і найзагадковіших письменників ХХ століття, що писав на івриті й у своїй творчості поєднав минуле, сучасність і майбутнє.

Ще кілька років тому за сприяння обласної видавничої ради побачив світ томик прозових творів Агнона українською мовою. Новий переклад роману «Нічний постоялець» про перебування головного героя у Бучачі нещодавно вийшов у харківському видавництві «Фоліо».

Дослідник нобелівського руху Олександр Левченко зазначив, що Бучач, або Шибуш, як іноді ще називає його Агнон, оспіваний у творах видатного майстра пера. Текстологічний аналіз творів прозаїка, проведений його онукою професором Яель Блау, засвідчив, що у зібранні творів Агнона родинне місто згадується 1790 разів!

Про матеріали, пов’язані з життєвим і творчим шляхом Агнона, які містяться у фондах Бучачького районного краєзнавчого музею, розповіла його директор Лариса Легка. Вона повідомила також, ще з ініціативи музиканта Віктора Гребеньовського у районному центрі в будинку замкнутої структури по вул. Агнона зреалізовано цікавий мистецький проект «Арт двір». Бучацька поетеса Мар’яна Максим’як у неділю презентуватиме тут книгу Агнона «Нічний постоялець».

Працівник виконавчого апарату обласної ради Юрій Ковальков розповів про особливості нобелівської відзнаки Агнона.

На заході звучали афоризми та уривки з творів письменника у виконанні студента Інституту мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Миколи Замороза.

Увазі присутніх була запропонована також мультимедійна презентація під назвою: «В душі беріг обидві батьківщини» (штрихи до портрету Шмуеля Йосефа Агнона).

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львівській області 127 ...

КОМЕНТАРІ