Юрій Сиротюк: «Енергетична безпека – один із ключових елементів національної безпеки України»

Юрій Сиротюк: «Енергетична безпека – один із ключових елементів національної безпеки України»

18.07.13 14:00 0 1075
«Зменшення споживання невідновлюваних енергоресурсів, підвищення ефективности української економіки, усунення монопольної залежности від енергопостачання з Російської Федерації, диверсифікація джерел енергопостачання та збільшення видобутку власних енергоносіїв, в тому числі розробка альтернативних джерел енергії, зокрема нетрадиційного газу, – це послідовна програмна позиція Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Про це у своєму виступі на IV безпековому форумі «США – Україна», що проходив в Американській торгово-промисловій палаті в Україні, заявив народний депутат України, член парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони, заступник Голови ВО «Свобода» Юрій Сиротюк.

«Збільшення видобутку власної енергетичної сировини є одним із ключових питань для Української держави. Адже розробка альтернативних видів енергії, у тому числі нетрадиційного газу, як-от шахтного метану та сланцевого газу, є одним із елементів гарантування енергетичної безпеки України, до чого наша держава має цілеспрямовано йти. Всеукраїнське об’єднання «Свобода» – одна із перших політичних партій, яка на програмовому рівні внесла пункт щодо видобутку нетрадиційного газу, у тому числі сланцевого. Тому йдеться не про те, варто чи ні видобувати нетрадиційний газ, а саме про те, щоби це відбувалося із суворим дотриманням екологічних вимог, за умови недопущення будь-яких екологічних катастроф, особливо зважаючи на те, що в Україні поклади нетрадиційного газу зосереджені в місцях компактного проживання населення.

Будь-які рішення щодо видобутку цього газу слід ухвалювати, виходячи з інтересів місцевих громад. Громади, на території яких буде здійснюватися видобуток газу, мають отримати чіткі екологічні гарантії та соціяльно-економічні вигоди від такого виробництва. Так само, з громадами має бути узгоджено порядок розподілу прибутків, які держава отримає від видобутку нетрадиційного газу. Будь-який інвестор, який приходить в Україну, повинен усвідомлювати, що в нашій державі не можна видобувати корисні копалини на кшалт того, як це відбувається на Чукотці, де «Газпром» викачує корисні копалини, а населення не отримує жодних соціяльно-економічних вигод, натомість багатіють олігархи в Москві. Ми повинні домагатися такого розподілу результатів економічної діяльности, коли кожен громадянин України, а не тільки представники чинного режиму, отримуватиме вигоди від здійснення видобутку нетрадиційного газу. Тому процес укладення угод із міжнародними інвесторами має бути максимально прозорим та публічним. Місцевим громадам слід брати активну участь у напрацюванні та ухваленні цих угод. І що надзвичайно важливо – так це те, що ці угоди мають передбачати пакет соціяльно-економічних заходів із поліпшення інфраструктури: транспортної, освітньої, дорожньої, соціяльної – в тих місцевостях, де здійснюватиметься видобуток сланцевого газу.

З иншого боку, усі експерти засвідчують, що до моменту технологічного видобутку нетрадиційного газу в Україні потрібно ще як мінімум 7 років. Тому Українська держава і політики повинні чітко розуміти, як ми гарантуватимемо енергетичну безпеку України в цей перехідний період та як не допустити під будь-якими приводами приватизації, корпоратизації та инших форм відчуження української газотранспортної системи. Бо ми можемо зіткнутися з проблемою, що в той момент, коли Україна розпочне видобувати нетрадиційний газ, у неї не буде механізмів його постачання до кінцевого споживача, а газотранспортна система може потрапити до рук іноземного капіталу», – резюмував народний депутат свободівець Юрій Сиротюк.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ