Волинські аграрії очікують рекордних врожаїв

Волинські аграрії очікують рекордних врожаїв

19.07.13 09:56 0 936
Волинські аграрії закінчують обмолочувати ріпак та приступають до збирання озимих зернових. В цьому на власні очі переконався голова облдержадміністрації Борис Клімчук, відвідавши сільськогосподарські підприємства Луцького району «Романів» та «Рать».

На полях СТзОВ «Романів» комбайни ще заготовляють ріпак. В той же час директор підприємства Віталій Заремба показує Борису Клімчуку, як колоситься та наливається пшениця. За тиждень-другий її будуть молотити.

«Ми працюємо на землі, яка ще 30 років тому була під випасами та озерами. Тоді ніхто й не думав, що тут можна вирощувати врожай. Ми зробили меліорацію, а завдяки дотриманню сівозміни - отримуємо хорошу віддачу. – розповідає аграрій. - Стабільно збираємо більше ста центнерів зерна кукурудзи з гектара та розраховуємо на понад 50 центнерів пшениці. Загалом наше підприємство обробляє близько 3 тис га землі. В першу чергу думаємо, як забезпечити цілорічну відгодівлю худоби, якої в нас 1800 голів. Все підпорядковано під створення надійної кормової бази».

Потужно розвинене на підприємстві «Романів» й тваринництво. За перше півріччя кількість ВРХ тут зросла на чотири сотні. Майже на півтисячі тонн більше, в порівнянні з минулим роком, вироблено молока та на 120 тонн збільшено виробництво м’яса. Зараз тут триває процес заготівлі кормів на зиму. В силосних ямах вже понад 2000 тонн зелені та 500 тонн сіна. В планах - 10 тис тонн силосу. Цього, за словами зоотехніка СТзОВ «Романів» Івана Войтюка, повинно вистачити сповна.

Кращого врожаю, ніж минулоріч, очікують і на сільськогосподарському приватному підприємстві «Рать». Його керівник Віктор Шумський повідомив, що тут вже завершили збирати ріпак. «У фізичній вазі зібрали більш як чотири тонни з одного гектара. Це – хороший врожай, - каже він. - Вже приступили до збирання озимої пшениці, радує врожайність, яка сягає до 90 центнерів з одного гектара».

На полях підприємства працюватимуть 9 потужних комбайнів. Вдень вони можуть обмолочувати 450 га посівних площ. Якщо впродовж найближчих днів буде погожа погода, то жнива вони закінчать за тиждень.

«В цьому році була особлива весна, - продовжує Віктор Шумський. - Пізня, але прийшла вчасно та з теплом. Коли ми сіяли пшеницю та технічні культури, то закладали зерна в прогрітий грунт. Як результат - маємо найбільший врожай зернових культур, цукрового буряка та кукурудзи на силос та зерно за всі роки».

За словами головного агронома СГПП «Рать» Миколи Романюка, який вже десять років плідно працює на землі, рекордних врожаїв вдалося досягти завдяки дотриманню технологій вирощування сільськогосподарських культур: «Сівозміна, чергування культур та підживлення – ось наш успіх».

Голова облдержадміністрації Борис Клімчук залишився задоволений побаченим. «За такими аграріями, - каже, - майбутнє України».

«Волинь потихеньку втягується в жнива. Хтось ще обмолочує ріпак, а хтось вже почав збирати зернові. У СГПП «Рать» завжди дуже серйозні наміри, але й дуже серйозні результати. Тут буде дуже хороший врожай. Покращили свої показники й в «Романові», - повідомив він.

«Нещодавно ми були у Валерія Діброви на ТзОВ «П’ятидні», - пригадав голова облдержадміністрації. - Бачили непогані поля, що обіцяють щедрий урожай. Але між цими аграріями є суттєва відмінність: там на полях немає органіки. Немає площадок з гноєм, які ми бачили в «Романові» та «Рать». Українська держава поки-що дивиться, але через рік-два земельний інспектор запитає: де на полі органіка? Бо це - не просто добрива, а – й підтримка природних процесів, які відбуваються в грунті. Органіка дає структурований грунт. Якщо він збивається, виникають проблеми: не проходить повітря, немає осмосу води та пару. Тоді грунт занепадає. До пори, до часу так можна працювати, але далі - неминущі запитання від інспектора про якість грунту. Я звертаюсь до успішних аграріїв, які працюють без органіки: прийшов час її застосовувати», зауважив Борис Клімчук.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівські ...
Наступна новина: Індекс промислової ...

КОМЕНТАРІ