Закарпатська міліція - у трійці лідерів в Україні за показниками роботи

Закарпатська міліція - у трійці лідерів в Україні за показниками роботи

19.07.13 08:03 0 1012
18 липня начальник УМВС України в Закарпатській області генерал-майор міліції Василь Варцаба зустрівся з головними редакторами провідних газет краю, аби за круглим столом і чашечкою кави обговорити найбільш хвилюючі та важливі аспекти роботи міліції області.

На зустріч з очільником обласних правоохоронців завітали головні редактори газет: «Відомості міліції» - Ігор Стефанець, «Новини Закарпаття» - Віталій Ящищак, «РІО» - Петро Гойс, «Європа-Центр» - Володимир Кривошапко, «Закарпатська Правда» - Наталія Петерварі-Логойда, «Ужгород» - Юрій Лівак, «Трибуна» - Павло Федака, «Карпатський об′єктив» - Руслан Фатула.

Спілкування пройшло у форматі діалогу, де представники ЗМІ запитували про розслідування найбільш резонансних злочинів, зокрема підпалів машин. Василь Варцаба відповів на всі запитання мас-медійників, довівши їм статистику роботи правоохоронців краю упродовж півроку.

До органів внутрішніх справ області надійшло 29 805 (проти 24 181 торік) заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, які зареєстровано в Єдиному обліку. За ними зареєстровано 6395 (2012 р. – 3537) кримінальних правопорушень.

Рівень злочинності на 10 тисяч населення на Закарпатті складає 51 (2012 р. – 28,4). «З уведенням в дію нового Кримінально-процесуального Кодексу, міліція стала реєструвати усі без винятку звернення громадян. Виходячи з цього, в порівнянні з минулим роком кількість повідомлень збільшилась на 5 тисяч. Нині кримінальні провадження відкривають практично по кожному третьому зверненню», - пояснив генерал Варцаба причину зростання кількості злочинів на Закарпатті. Аналогічна тенденція по всій Україні.

В області зареєстровано 1563 (2012 р. - 1397) особливо тяжких та тяжких кримінальних правопорушень. У вчиненні кримінального правопорушення повідомлено про підозру 2078 особам, відносно 124-х із них застосовано запобіжний захід - тримання під вартою.

Завдяки проведенню міліцією профілактичних заходів, в області зменшився показник тяжких злочинів, зокрема вбивств - на 2,8 %, тілесних ушкоджень - на 35,7%, ТТУ зі смертельними наслідками - на 17,6 %. При цьому збільшився відсоток розкриття злочинів – на 2,7 %. А загалом закарпатська міліція ввійшла за показниками роботи у трійку лідерів в Україні, розділяючи третє місце в рейтингу МВС разом із Кримом. Хоча до приходу Василя Варцаби ми перебували на 19-му.

З початку року в краї зареєстровано 10 умисних вбивств, усіх їх розкрито, 5 тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками (всі розкрито), 7 зґвалтувань, стільки ж розбійних нападів, 87 грабежів (з них по 51 особам повідомлено про підозру в скоєнні злочину), 2422 крадіжки (з них по 611 повідомлено про підозру), в тому числі 103 крадіжки з квартир (з них у 42 особам повідомлено про підозру), 28 незаконних заволодінь транспортними засобами (з них по 12 особам повідомлено про підозру), 128 хуліганств (з них у 53 особам повідомлено про підозру). Міліція перекрила 11 міжнародних каналів наркоторгівлі з Чехії, Угорщини, Російської Федерації, у зловмисників вилучено наркотичних речовин загальною вагою 11 кг 730 г.

До суду направлено 303 кримінальні правопорушення категорії минулих років, в т.ч. 135 - з категорії тяжких та особливо тяжких. Серед них 5 вбивств, 5 ТТУ, в т.ч. 2 - зі смертельним наслідком, 2 зґвалтування, 3 розбійні напади, 9 грабежів, 102 крадіжки тощо.

За матеріалами працівників УБОЗ УМВС закінчено досудове розслідування по 3-х кримінальних провадженнях, припинено протиправну діяльність 9 учасників ОЗГ, якими вчинено 8 кримінальних правопорушень.

За матеріалами підрозділів ДСБЕЗ УМВС внесено 15 кримінальних проваджень за ознаками вчинення хабарництва, викрито 11 осіб, задокументовано хабарів загальною сумою 168 тис. грн. Середня сума отриманого хабара становить 15,3 тис. грн., найбільша складає 71 тис. 937 грн.

Станом на 1 липня 2013 року на автошляхах області було скоєно 180 (минулий рік - 190) ДТП з потерпілими, в яких 34 (проти 38) особи загинули та 209 (проти 252) отримали тілесні ушкодження.

Із резонансних злочинів генерал згадав розкриття розбійного нападу у Виноградівському районі, викриття педофіла у Сваляві, розкриття підпалу автомобіля у Мукачеві тощо. Днями на хабарі в сумі 15 тисяч доларів міліція затримала голову одного з сіл у Великоберезнянському районі. Виявляє міліція й своєрідні ноу-хау: приміром, зловмисники крали з автомобілів пальне, роблячи знизу в баках дірки…

Не обминув керівник закарпатської міліції й резонансні події у Врадіївці, назвавши негідниками екс-міліціонерів, які жорстоко поглумилися над жінкою. Водночас Василь Варцаба закликав журналістів не звинувачувати огульно всю міліцію, як це пробують тепер робити певні сили. « У міліції працюють такі ж люди, як і всюди. І в 280- тисячному колективі, на жаль, час-від часу знаходяться ось такі люди, що паплюжать честь міліції. Проте вся міліція не може відповідати за таких негідників. Уся міліція не може бути бандитами. 95 відсотків особового складу—це порядні люди, професіонали, котрі щодня ризикують власним життям і здоров′ям задля спокою в суспільстві й захисту громадян від злочинних посягань. Лише в маленькому Закарпатті при виконанні професійних обов′язків загинуло від куль бандитів уже 17 правоохоронців»,--наголосив начальник УМВС.

У зв’язку з останніми подіями міліція стала проводити ще більш інтенсивну роботу з усунення недоліків у своїй роботі й очищення рядів від людей випадкових і злочинців у погонах. З початку року на Закарпатті до кримінальної відповідальності притягнуто вже 9 екс-працівників міліції, 63 - до адміністративної, 12 звільнено з ОВС з негативних мотивів. Очищення міліції триватиме й надалі, запевнив генерал Варцаба.

При цьому сама міліція залишається відкритою для громадськості й преси. Найближчим часом журналістів запросять у всі міськ-райвідділи області, організуючи своєрідний день відкритих дверей. Аби громадяни й представники мас-медіа змогли ближче ознайомитись з роботою міліції.

СЗГ УМВС України в Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівці: Копії творів ...

КОМЕНТАРІ