В Житомирській області скоординували спільні дії у вирішенні проблем ринку праці

В Житомирській області скоординували спільні дії у вирішенні проблем ринку праці

19.07.13 08:14 0 954
В обласній державній адміністрації відбулася запланована зустріч голови облдержадміністрації Сергія Рижука з директором обласного центру зайнятості Ігорем Іщенком з, у ході якої обговорені проблеми ринку праці області й узгоджені основні напрямки подальшого співробітництва щодо реалізації державної політики зайнятості.

Ігор Григорович поінформував Сергія Миколайовича про ситуацію, що склалася на ринку праці області у 2013 році, виокремивши нагальні проблеми, для зменшення гостроти яких потрібні скоординовані дії влади і служби зайнятості на регіональному та місцевому рівнях. Йдеться, зокрема, про скорочення тривалості безробіття на Житомирщині, яка нині є найбільшою в Україні: термін перебування людей на обліку в центрах зайнятості області складає у середньому 205 днів, тоді як загалом у державі – 169. Основна причина довготривалого безробіття, за словами керівника служби зайнятості, – мала кількість вакансій, а в окремих сільських населених пунктах – взагалі їх відсутність. Цього року поки що зберігається тенденція щодо зменшення пропозицій роботи, заявлених підприємствами й організаціями до центрів зайнятості. Разом з тим, є позитивна динаміка у зростанні рівня пропонованого заробітку: якщо торік було близько 40 відсотків вакансій із заробітною платою вище мінімальної, то нині їх вже понад дві третини.

Сергій Рижук висловив стурбованість стосовно ефективності зайнятості без суттєвих зрушень у напрямку легалізації прихованих робочих місць. Адже через відсутність офіційних заявок від роботодавців на потребу в кадрах служба зайнятості не в змозі сповна вирішувати покладені на неї завдання щодо сприяння у працевлаштуванні громадян. Діяльність комісій з легалізації заробітної плати та зайнятості населення, що діють при міськвиконкомах і райдержадміністраціях, теж поки що не дають відчутних результатів.

Ігор Іщенко поінформував очільника області про запроваджену службою зайнятості інформаційно-роз’яснювальну кампанію серед роботодавців щодо новацій Закону України «Про зайнятість населення», зокрема щодо можливостей отримання ними компенсацій єдиного внеску за створення нових робочих місць і працевлаштування окремих категорій громадян. Лише у Житомирі впродовж півтора місяця фахівці служби відвідали 3310 підприємств, установ, організацій і в ході спілкування з їх представниками пропагували нові економічно вигідні послуги й вивчали перспективи майбутньої співпраці. За словами директора центру зайнятості, ця робота продовжуватиметься й висловив сподівання, що роботодавці почнуть активно користуватися новими можливостями, що, в результаті, позитивно вплине на загальну ситуацію з безробіттям в області.

Ще одна проблема, на якій акцентував увагу Сергій Рижук, – працевлаштування неповнолітніх. Як і в цілому по Україні, в області спостерігається тенденція на збільшення звернень до центрів зайнятості громадян віком до 18 років з метою отримання соціальних гарантій та послуг зі сприяння працевлаштуванню. У І півріччі цього року послугами служби зайнятості скористались 186 юних жителів області, з них 64 стали до роботи. Водночас, близько третини неповнолітніх безробітних припинили реєстрацію в центрі зайнятості з причин, не пов’язаних з влаштуванням на роботу. Тобто вирішення питання подальшої зайнятості цих дітей є неконтрольованим, що може призводити до негативних соціальних наслідків, вчинення правопорушень та ін. Тому з метою удосконалення контролю у сфері працевлаштування неповнолітніх, а також дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, запропоновано розглянути можливість створення обласної комісії з питань забезпечення гарантій зайнятості цих соціально вразливих категорій громадян. Сергій Рижук розділив занепокоєння Ігоря Іщенка щодо можливих наслідків цієї проблеми й запевнив, що найближчим часом дасть відповідне розпорядження про утворення такої комісії, аби конституційні права та трудові гарантії неповнолітніх земляків забезпечувались на належному рівні.

Голова обласної державної адміністрації зазначив, що й запросив для розмови віч-на-віч керівника служби зайнятості, аби ретельно розібратися у причинах існуючих проблем і спільно виробити пропозиції для їх розгляду на засіданні обласного комітету з економічних реформ та під час робочої зустрічі з Президентом України.

На завершення зустрічі Сергій Рижук запропонував у серпні-вересні скликати колегію обласної державної адміністрації у розширеному складі, аби спільно з головами міських і районних державних адміністрацій та директорами центрів зайнятості розробити подальшу стратегію подолання проблем на ринку праці й скоординувати майбутні заходи для прискорення працевлаштування жителів області.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі планують ...
Наступна новина: Івано-Франківщина: бажаємо ...

КОМЕНТАРІ