У Тернополі планують демонтувати усі місця несанкціонованої торгівлі

У Тернополі планують демонтувати усі місця несанкціонованої торгівлі

19.07.13 08:14 0 1145
Про об’єкти, які працюють несанкцоновано, їх демонтаж та основні заходи, що приймає міська рада по боротьбі з порушниками розповідає міський голова Тернополя Сергій Надал.

– По закінченню місячника перевірки громадського транспорту, які галузі очікує пильний контроль з боку міської ради?

– Не один рік поспіль у Тернополі проводиться боротьба із несанкціонованою торгівлею. Так, минулого року в районі центрального ринку було звільнено проїжджу частину від причепів та вантажного транспорту, облаштовано додаткові місця, де приїжджі торговці мають можливість продавати сільгосппродукцію. Натомість цього року працівникам міськради та муніципальної поліції знову доводиться демонтовувати об’єкти торгівлі, які встановлено без будь-яких належних дозволів.

– Питання припинення несанкціонованої торгівлі на вулицях нашого міста неодноразово порушували як тернополяни, так і засоби масової інформації. Яка ситуація ?

– Це питання постійно перебуває на контролі виконавчих органів міської ради. У квітні минулого року виконавчий комітет прийняв відповідні рішення: «Про врегулювання торгівлі в районі перехрестя вулиці Живова – Митрополита Шептицького», «Про врегулювання торгівлі на приринкових територіях – вулицях Митрополита Шептицького, Живова, Оболоні», «Про ліквідацію несанкціонованої торгівлі на вулиці Чорновола». У березні цього року створено комісію із виявлення та попередження несанкціонованої торгівлі із спеціалістів виконавчих органів міської ради та представників контролюючих органів міста. Найбільше скупчення стихійної торгівлі спостерігається на вулицях Митрополита Шептицького, Оболоні, Чорновола, Хмельницького, Слівенькій (біля магазину «Прогрес»), Мазепи (біля магазину «Обрій»), майдані Мистецтв, на перехресті вулиць патріарха Мстислава і Руської, перехресті вулиць Миру і Дружби.

Особливо гостро постає проблема несанкціонованої торгівлі біля мосту через річку Серет, що на вулиці Митрополита Шептицького, де на тротуарах і проїжджій частині встановлено ряд тимчасових споруд та великогабаритних автопричепів. Вони створюють перешкоду для руху транспорту та пішоходів, а також є причиною виникнення аварійних ситуацій. Відповідно до рішення виконавчого комітету 20 червня цього року ці об’єкти було демонтовано. Проте невдовзі їх знову встановили і відновили стихійну торгівлю. Міська влада і правоохоронні органи давно ведуть боротьбу із цим явищем, але цього, як виявилося, замало. Після рейдів за участю спеціалістів структурних підрозділів міської ради, працівників контролюючих і правоохоронних структур, сплачених штрафів та роз’яснювальних бесід явище несанкціонованої торгівлі спостерігається і . Стихійно торгуючі громадяни здійснюють свою діяльність без державної реєстрації, не сплачують податків, не мають медичних книг та дозволів санепідемстанції і висновків ветеринарних лабораторій.

– Але все ж таки успіхи є?

– З початку цього року ми направили 9 звернень до правоохоронних органів, аби вони врегулювали питання відповідальності за несанкціоновану торгівлю. У відповіді міського відділу УМВС В Тернопільській області зазначається, що його працівники склали 77 протоколів за порушення правил благоустрою (ст. 152 КУпАП), правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями та тютюновими виробами (ст. 156 КУпАП), торгівлі на ринках (ст. 159 КУпАП), торгівлі з рук у невстановлених місцях (ст. 160 КУпАП), порядку провадження господарської діяльності (ст. 164 КУпАП). Також працівники муніципальної поліції спільно із спеціалістами управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів регулярно проводять рейди з метою ліквідації несанкціонованої торгівлі. Упродовж останнього року припинено несанкціоновану торгівлю на вулицях Митрополита Шептицького і Живова. Громадян скерували для здійснення торговельної діяльності на ринки, які діють на вулицях Митрополита Шептицького, Оболоні, Живова. Оформлено 67 протоколів про адміністративні порушення.

– Скільки об’єктів несанкціонованої торгівлі було виявлено?

– Ми обстежили всю торговельну мережу міста. Спеціалісти виконавчих органів міської ради виявили 37 тимчасових об’єктів торгівлі, встановлених без відповідних погоджувальних документів. На них складено адміністративні протоколи. Інформацію про 34 об’єкти передано до відділу земельних ресурсів для включення їх у перелік тих, які підлягають демонтажу. Упродовж півроку оформлено 225 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено стягнень на загальну суму 64994 гривень. По постановах адмінкомісії сплачено штрафів на суму 39098 гривень.

– Чи будете і надалі вживати заходів щодо припинення несанкціонованої торгівлі?

– Подолати це явище можливо лише спільно із правоохоронними органами. Уже прийнято рішення про створення робочої групи, до якої увійдуть по два представники муніципальної міліції і міського відділу УМВС для щоденного патрулювання на тих об’єктах, які були виявлені, а також представники управління торгівлі, побуту і захисту прав споживачів, санепідемстанції, ветеринарної служби. Плануємо залучити і комунальне підприємство «Міськшляхрембуд» для надання необхідної техніки з метою усунення стихійної торгівлі. Потрібно зазначити, що правоохоронні органи не в повному об’ємі застосовують статтю 160. Документи подають до суду, з винуватців стягують штрафи, але продукцію, якою несанкціоновано торгують, не конфісковують.

Яніна ЧАЙКІВСЬКА

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ